Як вибрати квартиру для здачі в оренду

Квартира для здачі в оренду

Здача квартири в оренду в Україні може приносити непоганий дохід. Але важливо від самого початку оцінити всі ризики цієї ідеї і правильно вибрати тип оренди - довгостроковий або короткостроковий. Щоб оренда стабільно приносила дохід, потрібно також знайти відповідний варіант нерухомості. Це одна з головних умов успішної реалізації ідеї. Розповідаємо, які квартири підходять для здачі в оренду, на які критерії звернути увагу під час вибору житла і скільки можна заробити на цьому виді бізнесу.

Які квартири краще підходять для здачі в оренду?

Перш ніж вивчати критерії вибору квартири під оренду, потрібно визначитися, на який термін здаватиметься житло - подобово чи помісячно. Від цього залежить, яку нерухомість варто купити.

Кількість кімнат у квартирі для здавання в оренду:

  • смарт - смарт-квартири не вважаються вигідними для довгострокової здачі, оскільки вартість квадратного метра такої нерухомості зазвичай вища, ніж в однокімнатної, водночас ціна оренди нижча;
  • студії - гарний варіант для подобової оренди, але потрібно порівняти вартість з однокімнатною квартирою, оскільки в більшості випадків остання окупається швидше. Таке житло користується попитом у туристів;
  • однокімнатні - найактуальніша нерухомість, як для подобової, так і для довгострокової оренди. Найчастіше таке житло можна знайти за демократичною вартістю, при цьому витрати на ремонт і комунальні платежі будуть не такими високими, як у випадку з більшими об'єктами;
  • двокімнатні - попит на 2-кімнатну нерухомість нижчий, ніж на однокімнатну, але теж непоганий. Такий варіант варто розглянути, якщо планується здавати житло сім'ям із дітьми на короткий або довгий термін;
  • трикімнатні і більше - велике житло краще не розглядати для здачі в оренду. Попит на нього не такий високий, як на компактні варіанти квартир, при цьому за ту суму, яку доведеться заплатити за 3-кімнатну житлоплощу, найчастіше можна купити дві двокімнатні квартири.

Якщо говорити про клас нерухомості, найвигідніше рішення - купити квартиру комфорт-класу. На житло економ-класу легко знаходити орендарів, але воно приносить невисокий дохід. Нерухомість класу "комфорт" можна вигідно здавати, при цьому клієнтів шукати не так і складно. Елітні квартири загрожують довгим простоєм, хоча в моменті приносять високий дохід.

Квартира для довгострокової оренди може бути зі звичайним ремонтом, тоді як для подобової здачі краще вибрати житлоплощу з "родзинкою". Ті, хто знімає нерухомість на кілька діб, найчастіше хочуть отримати яскраві позитивні емоції. Якщо у квартири буде своя "фішка", у неї буде постійний потік клієнтів.

Вторинний ринок чи новобудова?

Ринок нерухомості пропонує безліч варіантів квартир для здачі в оренду. Житло можна купити на вторинному ринку, у готовій новобудові або в будинку на етапі будівництва. Щоб зрозуміти, який варіант виявиться найвигіднішим, потрібно порівняти ціни, підрахувати витрати й упущену вигоду.

Якщо розглядати вторинку, головне, не купувати дешеву житлоплощу в старому будинку. Витрати на облагороджування такої квартири і заміну комунікацій виявляться настільки високими, що термін окупності буде дійсно довгим. Під час купівлі на вторинному ринку також важливо оцінити розмір комунальних платежів, який може серйозно знизити ліквідність квартири. При цьому на вторинному ринку можна знайти цікаві варіанти для подобової здачі, наприклад, в історичному центрі Києва.

Переваги вторинного ринку для купівлі квартири для здачі в оренду:

  • можна знайти відносно недорогі варіанти нерухомості;
  • можна підібрати варіант у будь-якому районі;
  • можна не робити ремонт;
  • можна відразу здавати житло в оренду.

Багато хто вважає, що вигідно купувати житло під здачу в оренду в новому будинку на етапі будівництва. Дійсно ціни на квартири на старті продажів найпривабливіші, але важливо не забувати про втрачену вигоду. Чекати здачі будинку в експлуатацію доведеться 1-2 роки: у цей період нерухомість не буде приносити дохід. Також важливо врахувати великі витрати на ремонт житлоплощі в новобудові, закупівлю меблів та інших речей.

Хороший варіант - купівля квартири в готовій новобудові, особливо з чистовим оздобленням. Таке житло коштує дорожче, але його можна відразу почати здавати в оренду. Найчастіше для нього простіше знайти орендарів, оскільки квартира світла, чиста, нова. У нових будинках часто передбачено індивідуальне опалення, що дає змогу економити на комунальних платежах. Це може зацікавити тих, хто планує знімати житлоплощу довгостроково.

Переваги новобудов для купівлі квартири для здачі в оренду:

  • можна заощадити при купівлі житла на старті продажів;
  • можна легко знайти квартиру з гарним плануванням і свіжим ремонтом;
  • можна заощадити на комунальних платежах за рахунок індивідуального опалення;
  • можна вибрати нестандартні об'єкти, які приваблюватимуть туристів.

Який варіант кращий - вторинне житло чи новобудова, потрібно розглядати індивідуально, оцінюючи переваги та недоліки конкретного об'єкта.

Який поверх краще для здачі в оренду?

Найбільш затребувані поверхи у випадку з квартирами для довгострокової оренди - з 3-го по 7-й. Це стосується як нових будинків, так і вторинного ринку. Середні поверхи користуються попитом у орендарів, оскільки тут тихіше, ніж унизу, і повітря чистіше. У разі поломки ліфта на 3-7 поверх не так складно дійти пішки, як на вищі поверхи.

Якщо говорити про подобову оренду, поверх також краще вибирати середній. У п'ятиповерхових будинках без ліфта точно не варто купувати квартиру на 4-му або 5-му поверсі. Оптимальне рішення - 2-й поверх. Для подобової оренди підходять видові квартири на верхніх поверхах, але попит на них упав у зв'язку з нинішньою ситуацією в Україні.

У якому районі краще купити квартиру для здачі?

Розташування об'єкта нерухомості може серйозно вплинути на його ліквідність і розмір пасивного доходу. Якщо квартира купується під здачу в довгострокову оренду, варто звернути увагу на спальні райони. Важливою перевагою буде близькість метро і зупинок громадського транспорту, наявність інфраструктури.

Для довгострокової оренди можна придивитися і до квартир у центрі міста. Така нерухомість дорога, але й дохід з неї вищий. Головне, правильно визначити свою цільову аудиторію, дізнатися, що її приваблює і які критерії відіграють вагому роль під час вибору. Якщо це сучасний ремонт, то зробити його. У такому разі клієнтів і на високу вартість оренди квартири в центрі буде знайти нескладно.

Найкращі райони для здачі нерухомості в довгострокову оренду в Києві - Святошинський, Голосіївський, Оболонський, Дарницький. Такі затишні спальні райони завжди користуються попитом у орендарів, які шукають житло на довгий термін. Їх приваблюють велика кількість зелених зон, набережна, хороша інфраструктура, налагоджене транспортне сполучення, дитячі майданчики. Квартири в цих районах можуть зацікавити і студентів, оскільки в безпосередній близькості розташовані провідні столичні виші.

Якщо йдеться про подобову оренду, важливо розуміти, для чого будуть орендувати квартиру. Якщо це туристи, для них важливу роль відіграватиме близькість житла до відомих пам'яток Києва, торгово-розважальної інфраструктури, станцій метро тощо. Ті, хто вирушає до Києва з робочих питань, звертають увагу, наскільки далеко розташоване житло від залізничного вокзалу, автовокзалу, центру міста. Також важливо вибрати будинок, поруч із яким є кафе, ресторан, банк, зупинка громадського транспорту.

Печерський район - прекрасне рішення для купівлі квартири під здачу подобово. Але тут вкрай складно знайти недороге житло. Якщо все ж таки купити нерухомість в історичному центрі і зробити в ній гарний ремонт, оренда буде приносити солідні гроші.

Скільки можна заробити на здачі квартири в оренду?

Інвестування в нерухомість для здачі в оренду зрозуміле для багатьох і може виявитися дійсно прибутковим, якщо правильно вибрати об'єкт. На прибутковість інвестицій впливають одразу кілька факторів: вартість купівлі, амортизація квартири в оренді, простій, додаткові витрати. Щоб зрозуміти, скільки можна заробити на здачі житлоплощі в оренду, потрібно розглядати кожен випадок індивідуально.

У ситуації з подобовою орендою стандартна 2-кімнатна квартира в центральній частині Києва з нормальним ремонтом у період активного попиту може приносити до 1500-2000 доларів на місяць. Основні витрати йдуть на рекламу об'єкта, прибирання, витратні матеріали, податки та комунальні платежі. Загальна сума витрат зазвичай становить близько 30%.

Середня вартість однокімнатної квартири в Києві при здачі на довгий термін - 13 000 грн, двокімнатної - 19 000 грн. Дохід нижчий, ніж у випадку зі здачею подобово, але важливо розуміти, що він набагато стабільніший. На подобовий ринок оренди сильно впливає сезонність, тоді як на довгостроковому цього немає: люди намагаються зняти житло на тривалий термін, щоб менше переїжджати.

Витрати власника квартири при здачі на довгий термін також помітно нижчі. Комунальні послуги оплачують орендарі. Орендодавцю не потрібно займатися прибиранням житлоплощі, купувати витратні матеріали, а найчастіше не потрібно і вирішувати питання з дрібним ремонтом. Єдина стаття витрат - це податки, якщо квартира здається офіційно.

Якщо ви хочете купити квартиру для здачі в оренду в Києві, зверніться до професіоналів. Досвідчені ріелтори агентства нерухомості "Маяк" підберуть об'єкти, які будуть приносити максимальний дохід.