Купівля квартири за довіреністю у 2024 році

Купівля квартири за довіреністю

Ситуації, коли нерухомість продає не власник, а його представник за допомогою довіреності, не рідкість. Якщо ви плануєте купити житло, ви можете брати до уваги і такі пропозиції. Але важливо розуміти, що така угода нестиме більше ризиків. На що звернути увагу і як знизити ризики, розповідаємо далі.

Що таке довіреність на продаж квартири

Довіреність на продаж квартири - це завірений нотаріально документ, за допомогою якого власник квартири передає всі необхідні компетенції своєму представнику для проведення процедури продажу житла.

За довіреністю представник має право збирати різні довідки, підписати договір купівлі-продажу, отримати гроші від покупця на рахунок у банку, зняти з реєстрації власника житлоплощі.

Квартира може продаватися за генеральним дорученням з різних причин. Власник нерухомості може бути дуже зайнятий, проживати в іншій країні або в іншому місті України, перебувати в зоні бойових дій або в нього немає можливості займатися угодою самостійно з іншої причини.

Чи можна купити квартиру за довіреністю

Купівля квартири за довіреністю - законна процедура, якщо дотримано всіх формальностей. Купити нерухомість через довірену особу цілком реально, але важливо розуміти, що це не завжди безпечно.

На початковому етапі є кілька факторів, які мають насторожити покупця. Якщо така квартира продається за дорученням, краще відмовитися від угоди. Про які ситуації йдеться:

  • низька вартість житла - за допомогою привабливої ціни шахраї можуть спробувати приспати пильність покупця й укласти угоду в найкоротші терміни;
  • терміновий продаж квартири - якщо представник власника квапить покупця і не погоджується дати трохи часу на роздуми, потрібно ретельніше перевірити документи або зовсім відмовитися від угоди.

Скільки діє довіреність на продаж квартири у воєнний час

На період дії воєнного стану було прийнято нові строки та умови видачі генеральної довіреності для продажу нерухомості. Скільки діє довіреність на продаж квартири у 2024 році:

  • термін дії довіреності, засвідченої на території України, - 1 місяць;
  • строк дії довіреності, засвідченої консульством або дипломатичним представництвом України за кордоном, - 2 місяці.

Щоб збільшити строк дії довіреності на розпорядження майном, потрібно подати заяву нотаріусу від довірителя про підтвердження дії довіреності. Справжність підпису має засвідчити нотаріус, консульство або дипломатичне представництво України. Справжність підпису на такій заяві український нотаріус має засвідчити не раніше, ніж за 7 календарних днів до укладення угоди. Якщо йдеться про консульство або дипломатичне представництво, справжність підпису засвідчується не раніше, ніж за 1 місяць до підписання договору.

Які ризики під час купівлі квартири за довіреністю

Продаж житлової нерухомості за дорученням - одна з найпоширеніших схем шахрайства. Перед такою угодою потрібно перевіряти всі документи набагато ретельніше, ніж у випадку зі співпрацею безпосередньо з продавцем.

Які можуть бути ризики при купівлі житла за довіреністю:

  • практично нереально дізнатися, в якому стані перебував власник квартири на момент видачі генеральної довіреності. Власник міг підписати документ під впливом алкоголю або наркотиків, не усвідомлюючи наслідків своїх дій. Якщо це підтверджується, довіреність втрачає юридичну силу;
  • власник також міг підписати довіреність під примусом, унаслідок шантажу або обману, під впливом складних життєвих обставин. Якщо це з'ясується, документ теж вважатиметься недійсним;
  • шахраї могли оформити довіреність за вкраденим паспортом за допомогою людини, яка зовні схожа на реального власника, при цьому нотаріус міг цього і не помітити;
  • нотаріус може не помітити і виписати довіреність за вкраденим паспортом власника нерухомості, в який вклеїли іншу фотографію;
  • довіреність може оформити "сірий" нотаріус, який перебував у змові з шахраями;
  • власник квартири може померти за день до укладення угоди купівлі-продажу. Покупець про це ніяк не дізнається, а спадкоємці отримують право оскаржити угоду, якщо вони не видавали довіреність.

Повністю виключити всі ризики при купівлі квартири за довіреністю не можна. Покупець може тільки докласти максимум зусиль, щоб мінімізувати ризики.

Як безпечно купити квартиру за довіреністю

Є кілька рекомендацій, які допоможуть знизити ризики і безпечно купити нерухомість за довіреністю. Якщо не дотримуватися їх, імовірність потрапити до рук шахраїв буде дійсно високою.

Перевірка довіреності

Покупець повинен уважно прочитати довіреність. Документ оформляється на спеціальному бланку і завіряється нотаріусом. У довіреності має бути вказана така інформація:

  • ПІБ довірителя та довіреної особи;
  • адреса проживання продавця і представника;
  • адреса квартири, що продається;
  • повноваження та права довіреної особи;
  • місце укладення угоди;
  • строк дії довіреності;
  • рекомендації з приводу розпорядження отриманими грошовими коштами.

Важливо переконатися, що серед повноважень представника власника зафіксовано право продажу нерухомості.

Візит до нотаріуса

До укладення угоди потрібно відвідати нотаріуса, який засвідчив довіреність, і дізнатися, чи дійсна вона. Це важливо зробити, оскільки довіритель може перервати дію доручення в будь-який момент без повідомлення довіреної особи. Також варто поцікавитися, на підставі яких документів підтверджувалася дієздатність продавця.

Перевірка власника квартири

Це один із найскладніших і найважливіших етапів перевірки під час купівлі квартири за довіреністю. Довіреність втрачає юридичну силу, якщо власник помер, визнаний недієздатним, зник безвісти, підписав документ під примусом або внаслідок обману тощо. Це і потрібно постаратися перевірити.

Що потрібно зробити покупцеві:

  • запитати у представника, чому власник не може особисто бути присутнім на угоді і ким вони один одному доводяться. Якщо довірена особа є родичем, можна попросити показати відповідні документи. Якщо це стороння людина, такий момент має насторожити. Це рідкість, коли не родичу довіряють отримати велику суму грошей;
  • дізнатися склад сім'ї власника квартири. Чи є зареєстрований або цивільний шлюб? За наявності чоловіка або дружини в пакеті документів має бути його/її згода в письмовій формі;
  • поцікавитися віком і станом здоров'я власника. Якщо немає можливості побачити продавця особисто, буде складно зрозуміти, перебуває він в адекватному і дієздатному стані чи ні? Якщо власник психічно хворий або в дуже похилому віці, він може не усвідомлювати своїх дій. У такому разі документ втрачає свою силу;
  • зустрітися із сусідами. Це хороший спосіб більше дізнатися про власника житлоплощі. Консьєрж, сусіди по квартирі, голова ОСББ і навіть бабусі біля під'їзду можуть розповісти багато цікавого про власника, особливо, якщо він проживав у квартирі тривалий час. Так можна дізнатися, чи вживав довіритель алкоголь або наркотики, здоровий він психічно чи ні, який склад сім'ї та соціальний статус, причину тривалої відсутності продавця та багато іншого. Якщо виявилася розбіжність інформації, краще не ризикувати і відмовитися від цієї угоди.

Дотримання формальностей

Надмірна довірливість у разі купівлі квартири за дорученням - серйозний ризик потрапити до рук шахраїв і опинитися без квартири та великої суми грошей. Не варто покладатися на довіру в сліпому бажанні скоріше укласти вигідну на перший погляд угоду.

У таких випадках важливо тверезо мислити й аналізувати. Через нотаріуса або самостійно потрібно перевірити правовстановлювальні документи, уважно оглянути виставлену на продаж квартиру, опитати сусідів, вивчити історію об'єкта нерухомості (чи укладалися угоди купівлі-продажу протягом кількох останніх років). Якщо угода затягується, можна підписати попередній договір, щоб підтвердити серйозність своїх намірів.

Консультація у нотаріуса, ретельна перевірка документів і перевірка власника квартири знижують ризики під час купівлі нерухомості за дорученням.

Купівля квартири через агентство нерухомості

Купівля житла через довірену особу від продавця - особлива історія, тому в ній складно обійтися без допомоги фахівців. В агентстві нерухомості "Маяк" працюють кваліфіковані ріелтори, а також є юридичний відділ і нотаріус. Юристи допоможуть ретельно перевірити документи продавця і його представника, щоб мінімізувати ризики під час купівлі житлоплощі за дорученням. Якщо щось виявиться підозрілим, експерти порадять відмовитися від угоди.

Нотаріус перевірить довіреність за допомогою Єдиного реєстру довіреностей. Він також засвідчить угоду купівлі-продажу, якщо є сумніви в нотаріуса від представника продавця.

Під час купівлі квартири за довіреністю важливо проводити комплексний аналіз ситуації. Без юристів і нотаріуса розібратися у всіх нюансах складно. Щоб укласти угоду законно, зберегти гроші і нерви, краще відразу звернутися до професіоналів агентства нерухомості "Маяк".