Нерухомість у Туреччині для українців

Нерухомість у Туреччині

За правильного підходу купівля нерухомості в Туреччині може стати вигідним і надійним способом інвестування коштів. Також це чудова можливість мати свій будинок або апартаменти біля моря. Дедалі більше українців звертають увагу на такі варіанти інвестицій і замислюються над тим, щоб придбати квартиру в Стамбулі, Анталії або іншому турецькому місті.

Серед переваг купівлі житла в Туреччині варто відзначити різноманітність пропозицій на ринку, привабливі умови для іноземних інвесторів, доступні ціни та відносно невисокі податки. Також важливу роль відіграє політична та економічна стабільність у країні, популярність Туреччини серед туристів і сприятливий клімат.

Дізнатися більше про купівлю нерухомості в Туреччині - права українців, приблизні ціни на житло у 2024 році, етапи придбання квартири та інше - можна в цій статті. Тут же можна знайти і рекомендації, яке місто краще обрати для купівлі нерухомості.

Чи можна українцю купити квартиру в Туреччині

Придбати житло в Туреччині можуть як іноземні громадяни, так і іноземні компанії. Для всіх громадян України доступне отримання права власності на нерухомість у цій країні.

Туреччина входить до десятки найпопулярніших країн, у яких українці активно купують житло з 2022 року. Так, кількість купленого українцями житла в турецьких містах 2022 року зросла майже на 107% і склала понад 2,5 тисячі квартир.

Які права дає купівля нерухомості в Туреччині

Купівля квартири з будь-якою вартістю в Туреччині надає іноземцям, зокрема українцям, право на отримання посвідки на проживання. Будь-яка інвестиція в нерухомість дає змогу громадянам України оформити ikamet (ВНП) терміном на 2 роки з можливістю продовження.

При сумі угоди понад 400 000 доларів можна отримати громадянство Туреччини. Важливо зауважити, що тут є свої "підводні камені". Для отримання громадянства потрібно купити нерухомість тільки в турецької фізичної або юридичної особи. Якщо продавець є іноземцем, така можливість виключається. Також кошти мають бути переведені офіційно через банк з рахунку покупця на рахунок продавця.

Із січня 2022 року також діє ще одне правило під час купівлі нерухомості з метою отримання громадянства Туреччини. Перш ніж вкладати кошти в об'єкт вартістю від 400 тис. доларів, потрібно конвертувати іноземну валюту в турецькі ліри.

Для отримання громадянства можна придбати як нове житло, так і квартиру на вторинному ринку. Також це може бути комерційна нерухомість або земельна ділянка. Важливо, щоб у свідоцтві про власність була вказана сума в турецьких лірах, еквівалентна $400 000. Вартість має підтверджувати і звіт оцінювача з акредитованої компанії.

Скільки в середньому коштує квартира в Туреччині

Купити нерухомість у Туреччині можна в різних частинах країни - від курортних зон до великих міст. У кожного регіону є свої особливості, тому ціни на житло можуть сильно відрізнятися в різних містах. Також важливо враховувати і характеристики самого об'єкта. Діапазон цін на квартири може бути від 50 000 до кількох мільйонів доларів.

Згідно з даними турецької аналітичної платформи оцінки нерухомості, станом на листопад 2023 року, приріст цін на житло в Туреччині склав майже 26% у доларах. Середня по країні ціна квадратного метра житлової нерухомості була зафіксована на позначці 810 доларів. Це на 12% більше, ніж у липні 2023 року. Влітку вартість квадратного метра становила 723 долари.

Середня ціна об'єкта нерухомості зросла і досягла в листопаді 2023 року 102 000 доларів проти 94 000 доларів у липні того ж року.

Найвища вартість квадратного метра житлової нерухомості зафіксована в Стамбулі, Ізмірі та Анталії. Більш доступні ціни на житло можна знайти в Бурсі, Коджаелі, Анкарі та Мерсині. У цих містах середня вартість 1 м² становить близько 800-850 доларів.

На ринку Туреччини можна знайти відносно недорогі об'єкти нерухомості - за 30-40 тис. доларів. Але важливо правильно підійти до вибору об'єкта, щоб не помилитися і не купити помилково неліквідну нерухомість, яку потім не вдасться вигідно перепродати і яка буде непридатною для проживання.

У якому місті краще купити квартиру в Туреччині

Для вигідного інвестування найкраще розглядати купівлю квартири у великому або курортному місті. Таке житло завжди користується попитом, оскільки люди відпочивають, вирішують ділові питання, працюють, навчаються. Нерухомість у мегаполісах і на курортах популярна серед туристів. Якщо ж купувати квартиру для особистого проживання, теж великою перевагою буде близькість моря. Отже, які міста варто розглянути.

Стамбул

Стамбул - один із найкращих варіантів володіння житлом у Туреччині з огляду на культурну цінність міста, його важливу роль для туризму та інвестицій. У Стамбулі величезний вибір житлової нерухомості за різними цінами: є квартири з видом на море, у центрі міста, поруч з історичними пам'ятками.

Нове комфортабельне житло, куплене в Стамбулі в упорядкованому районі, користуватиметься попитом цілий рік. Це гарне рішення для тих, хто купує квартиру для подальшої здачі в оренду.

Аланія

Аланія - популярне серед іноземців курортне місто на Середземному морі. Тут добре розвинена інфраструктура, неподалік є міжнародний аеропорт. Вибір житла на курорті досить широкий і включає в себе вілли, багатоквартирні будинки, сучасні житлові масиви зі своєю інфраструктурою.

Купівля нерухомості в Аланії може бути цікава як інвесторам, так і тим, хто хоче перебратися в Туреччину на ПМП. Ті, хто вже купив тут квартиру, стверджують, що Аланія схожа на європейське містечко біля моря і надає дійсно комфортні умови проживання.

Анталія

Анталія - великий курорт з європейським обслуговуванням, тож вона, насамперед, зацікавить тих, хто хоче купити житло з інвестиційною метою. Хоча вона чудово підходить і для постійного проживання. Тут є якісна нерухомість, розвинена міська інфраструктура, міжнародний аеропорт, розваги на будь-який смак.

Якщо купувати квартиру в Анталії для здачі в оренду туристам, варто придивитися до об'єктів біля моря. Для постійного проживання більше підійдуть райони зі спокійною атмосферою, наприклад, Кунду.

Бодрум

Бодрум - місто, яке обов'язково варто розглянути для купівлі нерухомості. Тут є широкий вибір житла, причому придбати його можна за цілком розумною ціною. Продажі квартир у цьому місті постійно зростають, тому купівля нерухомості може стати вигідною інвестицією.

Сучасний прибережний курорт вирізняється унікальним географічним положенням, мальовничою природою, красивою архітектурою. У Бодрумі висока якість життя: є багато ресторанів, магазинів, розважальних закладів. Сучасна інфраструктура робить його прекрасним місцем для постійного проживання.

Мерсин

Мерсин - ще одне привабливе для купівлі житла місто, яке інвестори нерідко оминають своєю увагою. Розташоване воно на березі Середземного моря, тут же розташований другий за величиною порт у Туреччині. Незважаючи на це, Мерсин, як туристичний напрямок, почав розвиватися відносно недавно, що ще дає змогу придбати тут квартиру за вигідною ціною.

Серед інших переваг Мерсина - чудове море і пляжі, сприятливий клімат, історична спадщина у вигляді старовинних будівель і стародавніх руїн, розвинена інфраструктура, доступна система освіти. Крім того, місто є одним із найбільш сейсмічно безпечних у країні.

Як відбувається процедура купівлі нерухомості в Туреччині

Процес купівлі нерухомості не надто складний, але все ж не завадить заручитися підтримкою досвідчених фахівців. Особливо це стосується тих українців, які планують уперше придбати житло за кордоном.

Отже, як поетапно виглядає процедура купівлі нерухомості в Туреччині:

  1. Вибір об'єкта. Під час підбору об'єкта покупець ще може перебувати в Україні або вже приїхати до Туреччини. Ріелтори можуть знайти підходящі варіанти і віддалено.
  2. Отримання податкового номера і відкриття рахунку в банку. Для придбання нерухомості в Туреччині іноземець зобов'язаний отримати ІПН у міському відділенні Податкової інспекції. Процедура займає не більше 30 хвилин. Протягом дня можна також відкрити рахунок у місцевому банку.
  3. Підписання попереднього договору. Угоду про купівлю підписують за участю нотаріуса. Документ видають у двох примірниках: турецькою мовою і рідною мовою покупця. У попередньому договорі прописуються характеристики об'єкта і завдаток.
  4. Оформлення дозволу на купівлю. Оскільки іноземцям не дозволяється купувати нерухомість у деяких стратегічно важливих регіонах Туреччини, отримання дозвільного документа від Військового Комітету є обов'язковою умовою.
  5. Перерахування коштів продавцю. Покупець розраховується з продавцем повністю до реєстрації права власності.
  6. Отримання права власності. Зареєструвати майно на нового власника можна в Кадастровому управлінні в тому населеному пункті, де розташована нерухомість.
  7. Оформлення техпаспорта. Якщо житло купується на вторинному ринку, продавець просто передає технічний паспорт новому власнику. При купівлі квартири на первинному ринку власник підписує договори на комунальні послуги в місцевому муніципалітеті.

Якщо в планах купити нерухомість у Туреччині, безпечно зробити це можна з агентством "Маяк". Фахівці компанії підберуть відповідні об'єкти, перевірять документи і будуть супроводжувати покупця на всіх етапах угоди.