Продаж квартири з прописаною людиною

Продаж квартири з прописаною людиною

У сьогоднішніх реаліях не рідкість ситуації, коли потрібно продати квартиру, але немає можливості виписати з неї всіх прописаних. Багато сімей перебувають за кордоном і не всі можуть приїхати в Україну. У такій ситуації власнику або людині, яка діє за дорученням, доведеться продавати нерухомість із прописаними людьми. Розповідаємо, чи можна провести таку угоду купівлі-продажу, чи варто купувати житло з прописаною сторонньою людиною, а також розглянемо інші важливі нюанси.

Чи можна продати квартиру з прописаною людиною

Продати житлову нерухомість із прописаною дорослою людиною можна без будь-яких обмежень. Головне, щоб покупець на це погодився, оскільки деякі все ж вимагають спочатку всіх виписати, а тільки потім укладати договір купівлі-продажу.

Чому деякі покупці відмовляються купувати житло з прописаною людиною:

  • багато хто досі вважає, що прописка на щось істотно впливає (раніше прописка дійсно могла бути підставою для приватизації житлоплощі);
  • є й ті, хто думає, що людина має право жити у квартирі, якщо вона в ній прописана, але не є власником;
  • якщо квартиру купує пенсіонер, то прописані у квартирі люди можуть стати перешкодою для оформлення субсидії;
  • відіграє роль і психологічний момент, що у своїй квартирі прописана стороння людина.

Якщо доводиться продавати квартиру з прописаною людиною, яка не є співвласником нерухомості, важливо пояснити покупцеві, який сумнівається, що право власності та право проживання - це різні речі. Прописка, тобто реєстрація, дає право на проживання, але не дає права власності. Людина, зареєстрована у квартирі, не має на неї жодних прав: вона не може виписувати та прописувати в ній інших людей, міняти чи продавати її та проводити з нею будь-які інші операції.

Якщо прописаний не є власником або співвласником нерухомості, власник не повинен отримувати його згоду на продаж квартири. Згода потрібна тільки від тих, хто є співвласником.

Як виписати людину з квартири під час продажу

Під час продажу квартири власник житла має право виписати з неї родича, колишнього чоловіка (дружину), колишнього власника житлоплощі та його членів сім'ї, сторонніх людей, які не мають жодного стосунку до цього об'єкта нерухомості.

Найпростіший спосіб виписати людину - це попросити її сходити в ЦНАП (ЦНАП) і написати заяву про зняття з реєстрації. Разом із заявою вона має надати паспорт і військовий квиток або приписне посвідчення. Але такий варіант можливий тільки в тому разі, якщо власник житла може зв'язатися з прописаним. Якщо такої можливості немає або прописаний добровільно не хоче виписуватися, є й інші способи зняти його з реєстрації.

Якщо квартира була продана з прописаною людиною, новий власник самостійно звертається до ЦНАПу, пише заяву про виписку і надає копію договору купівлі-продажу житла. ЦНАП приймає рішення протягом 10 днів. Найчастіше результат розгляду подібних заяв - позитивний.

Якщо ЦНАП з якоїсь причини відмовляється виписувати людину, власник нерухомості має право звернутися до суду, при цьому відповідачем буде прописаний, якого потрібно зняти з реєстрації. До суду доведеться надати докази того, що людина не проживала у квартирі протягом останнього року або довше (для родичів) або протягом 6 місяців (для не родичів). Доказом може виступати акт обслуговуючої компанії (ОСББ, ЖЕК) про відсутність прописаної особи. Факт тривалого непроживання можуть підтвердити й кілька сусідів-свідків.

При отриманні на руки судового рішення, яке набрало законної сили, потрібно буде знову звернутися до ЦНАПу, написати заяву про виписку і додати до неї копію рішення суду.

Чи можна продати квартиру, у якій прописана дитина

Продати квартиру, у якій прописана дитина, можна, але в цій ситуації є свої нюанси. Якщо потрібно продати нерухомість із прописаними малолітніми дітьми (до 14 років), потрібно зробити таке:

  1. Звернутися до органу опіки та піклування, зазначити в заяві, яке майно буде надано натомість дитині або дітям для проживання, і отримати дозвіл на продаж об'єкта.
  2. Звернутися з покупцем до нотаріуса й укласти договір купівлі-продажу квартири.

У нового власника не повинно виникнути проблем при знятті з реєстрації дітей попереднього власника. Згідно з Постановою КМУ від 7 лютого 2022 року № 265, для цього достатньо заяви та документа, який підтверджує право власності. Та все ж краще вирішити питання з випискою неповнолітніх або малолітніх дітей до продажу нерухомості.

Чи варто купувати квартиру з прописаними людьми

Якщо підвернувся вигідний варіант для купівлі, але у квартирі прописані люди, багато покупців відмовляться від такої угоди. Але не варто упускати гарний об'єкт нерухомості, оскільки питання з прописаними можна вирішити досить просто і додатково убезпечити себе. До того ж це хороший привід поторгуватися з продавцем і спробувати ще трохи знизити ціну на житло.

Щоб убезпечити себе під час купівлі квартири з прописаною людиною, варто в нотаріально завіреному і зареєстрованому договорі купівлі-продажу прописати обов'язок продавця забезпечити виписку. Якщо зобов'язання не буде виконано, новий власник має право на підставі ст. 391 ЦК України звернутися до суду про усунення перешкоди в користуванні житлоплощею. Також можна не оплачувати повну вартість до виконання цього зобов'язання, при цьому право власності покупець набуває в момент належного укладення договору. Це сприяє тому, щоб продавець у найкоротші терміни вирішив питання з випискою людей.

Якщо потрібно продати квартиру з прописаною людиною в Києві, з цим питанням можна звернутися в агентство нерухомості "Маяк". У нашому агентстві працюють не тільки ріелтори, а й юристи, а також нотаріус. Команда професіоналів допоможе швидко знайти покупця і продати житло, навіть якщо зараз немає можливості виписати людей.