Продаж нерухомості, отриманої у спадок

Продаж нерухомості, отриманої у спадок

Не рідкість ситуації, коли нерухомість, отриману у спадок, виставляють на продаж. Щоб уникнути неприємних сюрпризів під час продажу успадкованої квартири або будинку, потрібно від самого початку все зробити правильно. Розповідаємо в цій статті, коли можна продати таку житлоплощу, які документи для цього знадобляться і чи доведеться спадкоємцю платити податки.

Коли можна продавати успадковану нерухомість

Якщо родич помер і вказав у своєму заповіті, кому передає своє нерухоме майно, спадкоємець в обов'язковому порядку повинен вступити у спадок і стати законним власником житлоплощі. В іншому разі він не зможе проводити жодних угод із цим майном, зокрема продавати його.

Вступити у спадщину потрібно протягом 6 місяців після смерті заповідача. Протягом цього строку спадкоємець звертається до нотаріуса і подає заяву про свій намір вступити у спадщину. Нотаріус у свою чергу відкриває справу про спадщину. На цьому етапі продавати квартиру все ще не можна.

Які документи потрібно подати нотаріусу для оформлення права власності на успадковану нерухомість:

  • заповіт;
  • свідоцтво про смерть заповідача;
  • документ, який підтверджує родинний зв'язок зі спадкодавцем.

Якщо в заповіті зазначено, що нерухоме майно має перейти у спадок одразу кільком людям, то воно ділиться на рівні частини між усіма претендентами. Також допускається виплата компенсації одним спадкоємцем іншим за обопільної згоди.

Коли мине 6 місяців після смерті заповідача спадкоємець має знову звернутися до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину. Саме цей документ підтверджує законне володіння нерухомістю. За наявності свідоцтва з майном можна робити все що завгодно: дарувати, продавати, передавати у спадок.

Які документи потрібні для продажу нерухомості, отриманої у спадок

Коли зареєстровано право власності на житлову нерухомість, новий власник може відразу виставити її на продаж. Угода проводиться за стандартною процедурою, як і звичайні угоди купівлі-продажу житла.

Для укладення договору купівлі-продажу успадкованої квартири продавець повинен надати такі документи:

  • правовстановлюючі документи, тобто свідоцтво про право на спадщину;
  • паспорт власника (якщо є співвласники, то і їхні паспорти теж);
  • довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб;
  • дозвіл органів опіки (якщо є зареєстровані неповнолітні родичі, які є неповнолітніми).

Під час продажу житлоплощі продавець передає покупцеві технічні документи на нерухоме майно та виписку, яка підтверджує, що всі комунальні послуги сплачено в повному обсязі.

Податок при продажу успадкованої нерухомості

Коли йдеться про податки під час продажу успадкованої квартири або будинку, питання потрібно розглядати у два етапи, оскільки є податок під час вступу у спадок і податки під час його продажу. Розглянемо кожен етап окремо.

Податки при вступі у спадщину

Якщо говорити про податки при вступі у спадок, на його розмір впливає ступінь спорідненості спадкоємця зі спадкодавцем. Згідно із законодавством України, за отримання у спадок квартири або будинку доведеться сплатити податок у розмірі 0%, 5% або 18% від оціночної вартості нерухомості.

За нульовою ставкою оподатковуються родичі першого ступеня. Це може бути чоловік або дружина заповідача, його батьки, діти, зокрема прийомні та ті, які народилися в іншому шлюбі. Не потрібно платити податок також родичам другої черги. До них належать брати і сестри, бабусі й дідусі, онуки. Податок у розмірі 0% поширюється і на пільгові категорії: дітей-сиріт, спадкоємців з інвалідністю I групи, дітей з інвалідністю.

Якщо спадкоємець не належить до родичів першої або другої черги, а також до пільгової категорії, то йому доведеться сплатити податок у розмірі 5%.

Найвища відсоткова ставка (18%) встановлена на той випадок, якщо спадкодавець був резидентом України, а спадкоємець є нерезидентом.

І ті, хто платять податок 5%, і ті, хто платять 18%, також зобов'язані сплатити військовий збір у розмірі 1,5%.

Податки під час продажу успадкованої нерухомості

Коли продається нерухоме майно, отримане у спадок, застосовуються пільгові умови оподаткування. Як зазначено в п. 171.1 Податкового кодексу України, дохід від продажу успадкованої квартири або будинку не оподатковується незалежно від строку володіння ним: менше 3 років або більше 3 років.

Спадкоємець, який оформив право власності, може одразу продавати нерухомість і при цьому не сплачувати податок. Якщо ж ідеться про продаж кількох об'єктів, отриманих у спадок, то в цьому випадку застосовуються загальні законодавчі норми. При першому продажу протягом звітного періоду власник не повинен сплачувати податок. При другому, третьому і наступних продажах успадкованого майна за рік продавець зобов'язаний буде сплатити податки.

Щоб точно все зробити правильно й уникнути будь-яких неприємних сюрпризів під час продажу успадкованої нерухомості, найкраще одразу звернутися до досвідчених ріелторів. В АН "Маяк" також працюють юристи та нотаріус, тому складнощів з документами не виникне. Ріелтори підкажуть, як підготувати квартиру до продажу, проведуть аналіз ринку і визначать реальну вартість житла, займуться просуванням нерухомості і знайдуть покупця в найкоротші терміни. З агентством "Маяк" вийде продати успадковане житло швидко і законно.