Що таке смарт квартира

Смарт квартира фото

Щоб зробити житло доступнішим для українців, забудовники пропонують нові типи нерухомості. Саме так з'явилися смарт-квартири: невеликі за площею квартири з вигідною вартістю. Розповідаємо, що таке смарт-квартира, чим вона відрізняється від студії та звичайної квартири, які в неї переваги та недоліки і кому такий тип житлоплощі підійде найкраще.

Яка квартира вважається смарт

Смарт-квартира - це житлова нерухомість площею 17-30 м² без внутрішніх перегородок. Виглядає вона як велика кімната з кількома секторами: спальнею, кухонним простором і санвузлом. Смарт-квартири призначені для проживання 1-2 осіб.

У смарт-квартирах встановлюють багатофункціональні меблі або меблі-трансформери, щоб кожен квадратний метр використовувався максимально корисно.

Смарт-квартири "прийшли" в Україну зі США: за кордоном вони користуються великою популярністю, оскільки дають змогу істотно скоротити витрати на купівлю або оренду житла. Українці тільки нещодавно отримали можливість купувати й орендувати квартири з мінімальною площею, тому попит на них тільки починає формуватися.

Чим відрізняється смарт квартира від звичайної квартири

Смарт-квартира - це не стандартна однокімнатна квартира, яку можна знайти практично в кожному житловому будинку. Є дві суттєві відмінності між цими типами нерухомості:

  • площа - у смарт-квартир вона не перевищує 30 м², тоді як 1-кімнатна звичайна квартира найчастіше має площу від 35 м²;
  • планування - у смарт-квартирі планування не передбачає наявності окремого коридору або кухні, оскільки всі зони об'єднані одним приміщенням, при цьому завдяки розумному розміщенню секторів дискомфорту від такого рішення не виникає.

Важлива відмінність смарт-квартири від звичайної квартири - це вартість. Перша обійдеться помітно дешевше.

Чим відрізняється смарт квартира від студії

Смарт-квартири та студії часто сприймають як взаємозамінні поняття, та все ж це різні типи нерухомості. Квартира-студія трохи більша за площею за смарт, до того ж вона може мати перегородки між кухнею та спальнею. Також у студії можуть бути й додаткові окремі кімнати, адже основний критерій - це об'єднана кухня-вітальня.

Студію можна придбати для сім'ї з дитиною або кількома дітьми за наявності спалень, тоді як смарт-квартира підходить тільки для пари або самотньої людини. Смарт-житло дешевше, ніж студія.

Які переваги та недоліки смарт квартири

Одна з основних переваг смарт-квартир, на яку звертають увагу і покупці, і орендарі, - це фінансова доступність. Завдяки своїй маленькій площі таке житло коштує зовсім недорого. Купити його набагато простіше, ніж студію або стандартну 1-кімнатну квартиру. Але це не єдиний плюс.

Додаткові переваги смарт-квартири:

  • економія на оплаті комунальних послуг - за невеликої площі зменшуються витрати на опалення, електрику тощо;
  • легке підтримання порядку - на прибирання доведеться витрачати мінімум часу, а ще можна недорого замовляти клінінг;
  • економія на меблях - у смарт-квартирі потрібно купити тільки найнеобхідніше;
  • відсутність перегородок - візуально приміщення не виглядатиме маленьким і в ньому буде комфортно жити;
  • менші витрати на ремонт - закупити будматеріали і провести ремонт на 30 квадратних метрах набагато дешевше, ніж у стандартній квартирі.

Придбання смарт-квартири несе свої плюси і для покупців-інвесторів. За невисоку ціну можна придбати ліквідну нерухомість, яку в будь-який момент можна швидко і вигідно продати. Якщо здавати її в оренду, то вона завжди буде приваблювати орендарів своєю доступністю, тому не простоюватиме і приноситиме стабільний дохід.

У смарт-квартири є і недоліки, оскільки вона підходить далеко не всім. До мінусів такого типу житла можна віднести таке:

  • підходить для проживання тільки 1-2 осіб, сім'ї з дитиною в ній буде тісно;
  • якщо квартира занадто маленька, через що належить до нежитлового фонду, плата за комунальні послуги буде вищою, оскільки її розраховують за комерційними тарифами;
  • у квартирі, де є тільки одне приміщення, запахи під час приготування їжі поширюватимуться по всій кімнаті, але можна спробувати вирішити питання за допомогою потужної витяжки над плитою;
  • на одному поверсі в будинку зі смарт-квартирами розміщено багато квартир, тому доведеться постійно стикатися з незнайомцями та налагоджувати контакти з усіма сусідами;
  • у смарт-квартирі неможливо зробити перепланування, а якщо й відгородити спальню від кухні, то приміщення вийдуть занадто маленькими.

Ще один недолік - у середньому вартість квадратного метра в смарт-квартирі часто виходить вищою порівняно з ціною квадратного метра стандартної однокімнатної квартири. Але за рахунок маленької площі загальна вартість смарт-квартири - набагато доступніша, ніж у випадку зі звичайною 1-кімнатною квартирою. Це і є основна причина популярності компактного житла.

Кому підійде смарт квартира

Попит на невелике житло в Україні справді великий і продовжує зростати, оскільки далеко не всі можуть собі дозволити купити квартиру з просторою площею.

Є кілька категорій покупців або орендарів, яким може підійти смарт-квартира для тривалого проживання:

  • самотня людина або пара, яким не потрібна простора квартира, оскільки вони хотіли б економити на комунальних послугах і не переплачувати за квадратні метри;
  • самотня мама (батько) з дитиною, яким потрібна власна нерухомість за доступною ціною;
  • інвестори, які хочуть вкласти невелику суму грошей у житлову нерухомість для її подальшої здачі в оренду короткостроково або довгостроково, оскільки окупність у смарт-квартирах швидка, а прибутковість досить хороша;
  • подружні пари, які поки що не планують народжувати дитину і хочуть пожити для себе та розраховують придбати першу компактну нерухомістю з можливістю подальшого продажу або обміну на більш просторе житло з доплатою;
  • студенти, для яких батьки шукають компактне і недороге житло недалеко від місця навчання;
  • молоді фахівці, які тільки починають свою кар'єру у великому місті та поки що не мають коштів на дорожчу квартиру;
  • пенсіонер, який не може самостійно обслуговувати більшу житлову площу і хоче зменшити плату за комунальні послуги.

Смарт-квартира - це справді найкомпактніше житло, тож важливо одразу подумати, чи буде комфортно жити в помешканні площею 17-30 квадратних метрів. У невеликому просторі комфортно почуватимуться ті, хто веде малоактивний спосіб життя або багато часу проводить на роботі, а вдома лише ночує. Якщо людина любить простір і свободу, веде активний спосіб життя, любить приймати гостей, найімовірніше, їй буде некомфортно жити в смарт-квартирі.

Дізнатися, чи є зараз у продажу в Києві смарт-квартири, можна у ріелторів агентства нерухомості "Маяк". Фахівці знають ринок і зможуть запропонувати актуальні та вигідні варіанти покупцям, які цікавляться компактним житлом. Безпечно оформити купівлю смарт-квартири допоможуть юристи та нотаріус АН "Маяк".