Як організувати переїзд у нову квартиру

Переїзд у нову квартиру

Переїзд у нове житло приносить за собою зміни в житті. Зміна місця проживання - це найчастіше стрес, який ще й пов'язаний з вирішенням одночасно купи питань. Упакувати речі, розібрати меблі, знайти машину і вантажників, підготувати нову квартиру до заселення - це тільки кілька завдань з великого списку. Але якщо все правильно спланувати і підготувати, переїзд може пройти досить легко і без неприємних сюрпризів.

Як підготуватися до переїзду

Організувати переїзд непросто. Але планування допоможе полегшити цей процес. Дотримуючись складеної інструкції та виконуючи етап за етапом, вдасться все зробити швидко і без додаткових складнощів.

Поетапна інструкція, як підготуватися до переїзду:

  1. Проведіть інвентаризацію речей. Ретельно перевірте шафи, комоди та інші місця для зберігання. Немає сенсу тягнути в нову квартиру те, що місяцями лежить без діла. Викиньте зіпсоване, віддайте непотрібний одяг бідним, продайте те, що ще в хорошому стані, але вам більше не знадобиться.
  2. Закупіть коробки та сумки різного розміру для пакування речей. Також знадобиться скотч, звичайна та бульбашкова плівка, маркери, вакуумні пакети.
  3. Почніть збирати ті речі, якими зараз не користуєтеся. Це може бути сезонний одяг, книги, документи, постільна білизна, предмети декору, картини тощо.
  4. Домовтеся з транспортною компанією про оренду вантажної машини з водієм на відповідну дату. Попередьте друзів або родичів, що буде потрібна їхня допомога, якщо вони не проти. Якщо речей багато або близькі не можуть допомогти, знайдіть компанію, що надає послуги вантажників.
  5. Розберіть і підготуйте меблі. Упакуйте техніку, щоб нічого не пошкодилося під час переїзду.
  6. Зберіть залишок речей. Окремо складіть те, що знадобиться відразу після переїзду. Це може бути посуд, чайник, засоби гігієни, рушники, постільна білизна тощо.

Тепер усе готово безпосередньо до переїзду в нову квартиру. Якщо в сім'ї є маленькі діти, найкраще, щоб за ними пригледіла бабуся або няня в день "Х", оскільки вони можуть заважати процесу.

Як упакувати речі під час переїзду

Квартирний переїзд пройде простіше, якщо закупити правильні пакувальні матеріали. Для речей знадобляться коробки різного розміру: можна взяти маленькі - 17 х 12 х 9 см і великі - 60 х 30 х 30 см. У великі коробки варто упакувати легкі, об'ємні, великогабаритні речі, наприклад, одяг, ковдри, іграшки, деяку техніку. Маленькі коробки більше підходять для невеликих і важких предметів. У них упаковують книги, посуд, папки з документами. Для двокімнатної квартири зазвичай вистачає 20-30 коробок.

Пакети, сумки та вакуумні мішки - зручний варіант пакування для текстилю. У них можна скласти ковдри, покривала, штори, верхній одяг, подушки. Переносити такі сумки зручно навіть, якщо вони виявляться досить важкими. Бульбашкову плівку варто використовувати для обгортання посуду.

Під час пакування речей слід підписувати коробки - що в них зберігається і для якої кімнати призначений вміст. Так вантажники зможуть відразу заносити коробку в потрібне місце, а під час розбору речей не доведеться відкривати всі коробки відразу.

Одну-дві коробки варто виділити для речей першої необхідності. Це дасть змогу уникнути стресу після переїзду. У ній буде все, що потрібно для відпочинку і простого прийому їжі.

Як підготувати нову квартиру до переїзду

Якщо є можливість потрапити в нову квартиру ще до переїзду, це може значно полегшити життя. До того, як перевозити речі, варто провести в ній генеральне прибирання. Поки квартира порожня, привести її до ладу набагато простіше, ніж коли вона вже буде заставлена коробками. Це дасть змогу після переїзду зосередитися на збиранні та розстановці меблів і розміщенні речей.

Якщо квартира нова і в ній нещодавно зроблено ремонт, прибрати пил з поверхонь і провітрити приміщення все одно доведеться. Якщо житло вже не нове, варто перевірити, чи все справно працює. Можливо, у спальні потрібно замінити освітлення, викликати сантехніка через кран, що капає, полагодити замок на дверях тощо. На ці питання може не знайтися часу в перші тижні після переїзду.

Лайфхаки під час переїзду в нову квартиру

Деякі лайфхаки допоможуть полегшити процес переїзду. Ось кілька корисних порад для тих, хто планує змінити місце проживання найближчим часом:

  • Почистіть килими, виперіть штори та одяг ще на старій квартирі. Це заощадить сили і час після переїзду.
  • В одну коробку поміщайте речі однієї категорії. Не варто змішувати посуд і одяг, книги та засоби гігієни. За такого підходу не потрібно буде бігати між кімнатами, коли прийде час розбирати речі.
  • Найкраще виділити окремі коробки для кожного члена сім'ї. Так відразу кожен зможе розбирати свої речі і розміщувати їх так, як зручно особисто йому.
  • Якщо пронумерувати коробки і скласти нумерований список, що і де зберігається, це дасть змогу простежити, чи всі коробки завантажили в машину і занесли в нову квартиру.
  • Найкраще підписувати коробки з усіх боків, оскільки вантажники можуть поставити їх як завгодно. Це дасть змогу побіжним поглядом оцінити, що в коробці, не перевертаючи і не відкриваючи її.
  • Якщо позначити кожну кімнату своїм кольором і купити кілька варіантів кольорового скотча, можна спростити процес розвантаження речей. Коробки із зеленим скотчем вантажники одразу нестимуть у вітальню, з жовтим - у кухню, з червоним - у дитячу кімнату тощо.

І ще один лайфхак - плануйте переїзд на ранок або обід. Перевезення речей у вечірній час загрожує тим, що переносити коробки з машини і розпаковувати їх удома доведеться вже вночі.

Що потрібно на перший час у новій квартирі (список)

Список речей, які потрібні на перших порах у новій квартирі, не означає, що потрібно йти в магазин і все зазначене купувати. Ці речі вже можуть бути в наявності на старій житлоплощі. Тут важливо упакувати їх окремо, щоб не шукати довго по коробках.

Отже, що потрібно на перший час у квартирі після переїзду:

  • посуд - чашки, тарілки, ложки, виделки;
  • електрочайник, каструля, сковорода;
  • сміттєві пакети;
  • засоби для прибирання - віник, швабра, відро, серветки;
  • ліки;
  • зарядні пристрої;
  • засоби особистої гігієни - шампунь, туалетний папір, зубні щітки і паста;
  • рушники;
  • постільна білизна, ковдри, подушки.

Якщо в новій квартирі не вистачає меблів, доведеться відразу докупити їх. Але це тільки в тому разі, якщо йдеться про справді необхідне, наприклад, ліжко, обідній стіл або табуретки.

Які є прикмети і забобони при переїзді в нову квартиру

Є багато забобонів і прикмет, пов'язаних із переїздом у нове житло. Так, тим, хто переїжджає, радять захопити із собою зі старої квартири віник. Він принесе удачу на новому місці. Також в останню ніч у старій квартирі радять поставити біля вхідних дверей порожню сумку та миску з молоком. Так домовик має зрозуміти, що настав час переїжджати. Сумку, звісно ж, потрібно забрати з собою в нове житло.

Приїхавши в нову квартиру, першим потрібно запустити в неї кота. Місце, яке вибере кіт, найкраще не займати меблями або іншими речами. Вважається, що в цьому місці житиме домовик.

У перший день після переїзду потрібно запалити свічку й обійти з нею всі кути в кожному приміщенні. Можна просто постояти в кожному кутку, можна прочитати замовляння. Такий обряд обіцяє щастя в новому домі. А ще в нову квартиру варто купити нову сільничку, а стару забирати не можна, щоб не перевезти із собою пуд солі та сліз.

Вірити чи ні в приклади, вирішувати тільки вам. А ось корисні поради щодо підготовки до переїзду або пакування речей варто використовувати в справі.