Як підготувати квартиру для здачі в оренду

Як підготувати квартиру для здачі в оренду

Підготовка квартири для здачі в довгострокову оренду відіграє важливу роль, якщо хочеться здати житлоплощу швидко і за хорошою ціною. Необов'язково затівати капітальний ремонт, щоб знайти багато охочих серед орендарів. Іноді достатньо якісного прибирання і кількох хитрощів. Розповідаємо докладніше про те, як підготувати житло для здачі в оренду і що має бути в такій квартирі.

Який вигляд має мати квартира для здачі

Щоб отримувати гарний прибуток з оренди, потрібно, щоб квартира була у відповідному стані. У квартирі має бути нова сантехніка, якщо попередня вийшла з ладу, зручні та красиві меблі, зокрема кухонний гарнітур, металопластикові вікна, надійні вхідні двері, гарне підлогове покриття.

Якщо у власника немає можливості купити нові меблі у квартиру, не варто залишати в ній старий диван і радянську шафу. Краще зовсім прибрати старі меблі і здати квартиру без них. Охочих заселитися в порожню житлоплощу довгостроково також знайдеться достатньо.

Квартира для здачі має бути акуратною і чистою. Під час перегляду житло має викликати у потенційних орендарів позитивні емоції. Якщо провести генеральне прибирання, вкластися в нові меблі, зробити квартиру затишною, можна підвищити вартість оренди на 10-20%.

Що зробити перед здаванням квартири в оренду

Є низка обов'язкових етапів, які повинен пройти кожен власник житлової нерухомості, якщо він хоче вигідно здати її в довгострокову оренду. Деякі етапи можна пропустити залежно від того, в якому стані перебуває квартира. Отже, що потрібно зробити?

1. Прибрати особисті речі та мотлох

Що більше квартира завалена особистими речами і різним мотлохом господарів, то менше знайдеться охочих у ній жити. Перед здачею житла в оренду обов'язково потрібно вивезти все зайве: щось викинути, щось продати, щось забрати у свій будинок. Наявність мотлоху псує зовнішній вигляд житлоплощі - важливо пам'ятати про це, якщо хочеться здати квартиру вигідно.

Яким речам у квартирі не місце:

  • несправних меблів і побутової техніки, яка вже не підлягає ремонту;
  • громіздким шафам і сервантам радянських часів;
  • старим шторам, килимам, покривалам;
  • десяткам книжок, які багато років просто збирали пил;
  • особистим речам власника квартири (фотоальбомам, одягу, документам, посуду тощо).

Після цього важливо окинути квартиру критичним поглядом і прибрати з неї всі зайві деталі. Це можуть бути плакати і дешеві картинки на стінах, тріснута сільничка на столі в кухні, магніти на холодильнику, порожні банки на балконі, вазони для кімнатних квітів, стара шторка в душі тощо. Без цих "корисних" речей у квартирі стане чистіше і просторіше. Прибрати потрібно весь візуальний шум. Коли квартира буде чистою, тоді вже можна вибрати новий лаконічний декор.

2. Зробити косметичний ремонт

Оцініть квартиру і сплануйте, де потрібно провести ремонт. Від капітальної зміни житлоплощі краще відмовитися, оскільки це занадто затратно по грошах. Використовуйте правило - вкладені в ремонт гроші повинні повернутися через 2-3 місяці оренди квартири. Цієї суми цілком вистачить на якісний косметичний ремонт.

Під час проведення ремонту можна відштовхуватися і від класу житла:

  • якщо це дорога квартира бізнес- або еліт-класу, можна зробити новий ремонт і освіжити інтер'єр під керівництвом дизайнера. Щоб залучити більше потенційних клієнтів, можна додати інтер'єру унікальності, наприклад, зробити перепланування або незвичайне освітлення, купити якісні дорогі меблі;
  • якщо йдеться про квартиру економ- або комфорт-класу, можна обмежитися недорогим косметичним ремонтом. У кімнатах можна переклеїти шпалери, вибрати лінолеум на підлогу, встановити нову сантехніку, оновити гарнітур у кухні, прибрати все зайве.

У будь-якій квартирі важливо звернути увагу на дрібниці: чи не підтікають крани, чи працюють вимикачі, чи не перегоріли лампочки тощо. Увага до деталей допоможе створити перше позитивне враження про житло.

3. Оновити наповнення квартири

Перед здачею нерухомості в оренду потрібно оцінити, чи укомплектована вона всім необхідним для квартирантів. Звісно, можна здавати і повністю порожню квартиру, але вартість оренди в цьому разі буде нижчою.

Що найчастіше очікують побачити у квартирі орендарі:

  • містка шафа з полицями, шухлядами і штангою для зберігання речей на тремпелях;
  • кухонний гарнітур - мийку, тумбочки і навісні шафи;
  • обідню зону - стіл і кілька стільців;
  • диван або ліжко з хорошим матрацом;
  • взуттєву полицю або повноцінну стінку для передпокою;
  • побутову техніку - холодильник, пральну машину, кухонну плиту, телевізор.

Якщо чогось у квартирі немає, необов'язково купувати нові дорогі меблі або техніку. Можна вибрати бюджетний варіант або запропонувати орендарям, щоб вони купили те, чого бракує, в рахунок квартплати.

4. Зробити генеральне прибирання

Перед здачею квартири в оренду обов'язково потрібно провести ретельне прибирання. Зробити це можна як самостійно, так і силами клінінгової компанії. У квартирі потрібно вимити вікна, випрати штори і тюль, провести вологе прибирання підлоги, вичистити м'які меблі, повністю вимити кухню і санвузол, продезінфікувати ванну і унітаз.

5. Додати затишку

Щоб квартира створювала приємне враження і в ній хотілося жити, важливо навести в ній затишок. Необов'язково для цього прикрашати все килимами, в'язаними серветками і кімнатними квітами. У кожного своє уявлення про затишок. Щоб відповідати смакам більшості орендарів, потрібно зробити все сучасно і лаконічно.

Квартирі додадуть затишку недорогі однотонні штори і білий тюль, кілька диванних подушок у тон шторам, постер у сучасному стилі. Перед приходом потенційних орендарів можна поставити на стіл вазу зі свіжими квітами. Також важливо провітрити квартиру. Можна зварити каву для майбутніх квартиронаймачів, щоб створити враження, що вони тут уже живуть.

Що має бути у квартирі для довгострокової оренди

Багато орендарів шукають для знімання порожні квартири, оскільки в них уже є свої меблі, техніка та інші речі. І все ж залишається багато квартиронаймачів, які хочуть заселитися в повністю готову до проживання квартиру. Таким клієнтам потрібна обставлена житлоплоща. Що ж має бути у квартирі, щоб орендарі підписали договір оренди на тривалий термін?

Повний список того, що варто купити в квартиру під здачу:

  • меблі - диван, крісла, шафи мають вирізнятися нейтральним дизайном, оскільки догодити зі стилем кожному орендареві не вийде. Оптимальне меблювання квартири містить шафу-купе, ліжко з матрацом або розкладний диван, пару крісел, письмовий стіл. Залежно від кімнатності та площі квартири в ній може бути також комод, журнальний столик, книжкові полиці. У кухні мають бути гарнітур, обідній стіл і хоча б кілька стільців.
  • побутова техніка - у випадку з недорогою квартирою в мінімальну комплектацію входять кухонна плита, холодильник і пральна машина. У дорожчих варіантах житла також мають бути телевізор, мікрохвильовка, електричний чайник, витяжка. Також додатковим бонусом будуть кавомашина, посудомийна машина, сушка.
  • освітлення - правильні світильники роблять квартиру більш затишною, тому, окрім основної люстри, варто доповнити її кількома бра та торшерами. Також не завадить придбати енергоощадні лампочки, щоб зменшити суму оплати за комунальні послуги. Це теж приваблює орендарів.
  • декор - майбутні квартиранти оцінять корисні та приємні дрібниці у квартирі. Це можуть бути кілька сучасних картин, дзеркало на повний зріст, аксесуари для ванної кімнати, нові обробні дошки для кухні. Декор має бути нейтральним і в обмеженій кількості, щоб не створювати візуальний шум.

Щось із цього списку вже може бути у квартирі, щось доведеться докупити. Пам'ятайте, що це не марна трата грошей, а вкладення з метою отримання прибутку. Правильне облаштування квартири підвищує вартість її оренди.

Якщо ви плануєте здавати квартиру в оренду довгостроково і хочете швидко знайти орендарів, зверніться по допомогу до ріелтора агентства нерухомості "Маяк". Досвідчений співробітник підкаже, що варто поліпшити в житлоплощі, щоб здати її за вигідною ціною. Юристи АН "Маяк" допоможуть скласти правильний договір оренди, який враховуватиме інтереси обох сторін.