Як швидко та вигідно продати будинок

Як швидко та вигідно продати будинок

Не рідкість ситуації, коли нерухомість потрібно продати в максимально стислі терміни. Власник може виїжджати за кордон або переїжджати в інше місто в Україні по роботі. Іноді швидко продати будинок потрібно, щоб встигнути купити інший вподобаний об'єкт на вигідних умовах. У будь-якому разі оперативно реалізувати котедж реально. Головне, правильно проаналізувати конкурентів і підготувати будинок до продажу.

Скільки за часом у середньому продається будинок

Два основних питання, які найчастіше турбують продавців, - це за якою ціною можна продати будинок і як довго доведеться шукати покупця? Якщо житло потрібно реалізувати швидко, можна виставити його на терміновий продаж. Однак у цьому разі доведеться істотно знизити ціну, а на таке наважуються далеко не всі.

Якщо продавати будинок за ринковою ціною, це займе певний час. Кілька днів доведеться витратити на підготовку об'єкта: провести прибирання, зробити косметичний ремонт, усунути видимі недоліки. Зазвичай на це йде не більше 5 днів.

Після публікації оголошення про продаж будинку покупці можуть з'явитися і в перший день. Якщо об'єкт дійсно привабливий, ціна не завищена, таке не рідкість. Але буває й так, що охочих купити житло все немає і немає. За словами ріелторів, середній термін реалізації нерухомості залежить від її вартості. Якщо йдеться про житло економ-класу, угоду можна закрити протягом 1-3 місяців. Дорогі котеджі зазвичай продаються довше і можуть чекати на свого покупця і цілий рік.

Скоротити терміни продажу будинку можна, якщо знизити ціну. Ще один варіант - активніше рекламувати об'єкт. У будь-якому разі, якщо не виходить знайти покупця протягом 3 місяців, потрібно щось робити.

Для швидкого продажу важливо бути готовим і до постійних показів об'єкта потенційним покупцям. Покази можна делегувати і рієлтору, який зробить все професійно і заощадить час власнику.

Продаж будинку: з чого почати

Щоб швидко і вигідно продати будинок, перше, з чого потрібно почати, - це аналіз конкурентів. Оцініть об'єкти, які продаються поблизу:

  • за якими цінами вони продаються;
  • кількість будинків, виставлених на продаж;
  • характеристики та переваги;
  • зовнішній вигляд будинків порівняно з вашою нерухомістю.

Якщо правильно проаналізувати конкурентів, цю інформацію можна використати собі на користь. Ви дізнаєтеся, як поліпшити будинок, щоб він виглядав не гірше, ніж в інших, зорієнтуєтеся в цінах і не продешевите, розумітимете, як піднести свою пропозицію у вигідному світлі, адже покупці вивчають і інші об'єкти.

Якщо ви особисто проживаєте в будинку, який продаєте, великим плюсом буде тісне спілкування з сусідами. Обов'язково розкажіть їм про те, що вирішили продати житло. Вони можуть привести покупця або поручитися за чистоту угоди.

На початковому етапі продажу будинку також важливо правильно визначити вартість житла. Якщо ціна завищена, черги з покупців не буде. Але й занадто знижувати вартість не варто. Це не тільки підозріло для клієнтів, а й знижує прибуток продавця. Під час визначення ціни скористайтеся згаданим вище аналізом конкурентів або зверніться до фахівця, який знає ринок.

Після цього можна переходити до наступних етапів - публікації оголошення та звернення до агентства нерухомості. Якщо плануєте продавати житло самостійно, тоді вам потрібно лише виставити оголошення на відповідному ресурсі.

Якщо хочете, щоб усім займався рієлтор, при цьому вас турбували мінімально, тоді оголошення з вашими контактними даними можна не публікувати. Спеціаліст самостійно займеться рекламою, а також підкаже, як покращити будинок для швидкого продажу, адже продає схожу нерухомість і добре знається на ній. Крім того, якщо до ріелтора прийдуть клієнти через інший об'єкт і не зацікавляться ним, він може запропонувати покупцям подивитися ваш будинок.

Які документи потрібні під час продажу будинку

Щоб будинок можна було швидко продати, потрібно заздалегідь підготувати всі документи для укладення угоди. Переконайтеся, що пакет офіційних паперів готовий ще до першого показу, адже вам може посміхнутися удача: під час першого перегляду покупця все влаштує і він одразу ухвалить рішення купити нерухомість.

Які документи потрібно підготувати для продажу будинку:

  • паспорт та ідентифікаційний код власника/власників;
  • нотаріально завірена згода чоловіка/дружини;
  • технічний паспорт;
  • документ про право власності на нерухомість і земельну ділянку;
  • довідка про відсутність зареєстрованих осіб.

Якщо ви співпрацюєте з ріелтором, фахівець попередить, у якій ситуації можуть знадобитися додаткові документи. У разі самостійного продажу з цим питанням можна звернутися до нотаріуса.

Як підготувати будинок до продажу

Запорука швидкого й успішного продажу будинку - правильна підготовка. Зробіть об'єкт максимально привабливим для покупця, щоб наблизити момент укладення угоди. Для більшості покупців відіграє важливу роль зовнішній вигляд нерухомості. Це неважливо тільки для тих, хто шукає житло "під ремонт" за мінімальною ціною, але таких не так і багато.

Для поліпшення зовнішнього вигляду будинку можна скористатися послугами професіоналів, які виконують хоум-стейджинг, тобто передпродажну підготовку. Але можна все зробити і самостійно:

  • провести генеральне прибирання - вивезти мотлох, помити вікна, витерти пил у важкодоступних місцях, провітрити всі приміщення, вимити сантехніку тощо;
  • усунути дрібні недоліки - відремонтувати двері, якщо вони скриплять, полагодити кран, що капає;
  • зробити косметичний ремонт - усунути тріщини на стінах і стелі, пофарбувати те, що давно не фарбували, підклеїти шпалери;
  • навести лад у дворі - прибрати сміття, вивезти непотрібні габаритні речі, усунути сліди проживання домашніх улюбленців.

Якщо на продаж виставляється недобудований будинок, його теж реально продати швидко за невисокою ціною. Щоб підняти вартість, не завадить навести лад на території і зробити невеликий ремонт. Усе це поліпшить перше враження під час показу і підвищить шанси на успішний продаж.

Як правильно виставити будинок на продаж

Якщо плануєте брати активну участь у процесі продажу будинку, виставте оголошення з фотографіями нерухомості на кількох ресурсах. Але будьте готові до того, що телефонувати будуть не тільки потенційні покупці, а й посередники.

Щоб оголошення привернуло більше уваги, виділіть час на те, щоб скласти його правильно:

  1. Вкажіть чіпляючий заголовок, який характеризуватиме ваш будинок. Це допоможе виділити публікацію серед сотень конкурентів.
  2. Додайте якісні фото в кількості до 10 штук. Робіть фотографії загального плану, щоб покупець міг оцінити обстановку. Сфотографуйте всі кімнати і прибудинкову територію - це підвищує довіру покупця. Перед тим як фотографувати житло, обов'язково зробіть прибирання. На знімках не повинні бути люди.
  3. Зробіть докладний опис житла. Це істотно спростить життя продавця, оскільки за неповного опису люди постійно телефонуватимуть або писатимуть, щоб уточнити деталі. В описі потрібно вказати розташування об'єкта, кількість поверхів і кімнат (житлових і нежитлових), площу будинку (загальну і житлову), розмір земельної ділянки, матеріал стін, тип перекриття, тип опалення, особливості планування, стан нерухомості та інші важливі моменти.
  4. Виставте правильну вартість. Важливо, щоб ціна була дійсно об'єктивною. Як занадто висока, так і занадто низька вартість будинку може насторожити покупця. Нормально, якщо ціна відрізняється від середньоринкової в межах 10-15%. Якщо за пару місяців продаж не відбудеться, можна знизити вартість на 2-3%. Ще через 1-2 місяці невелике зменшення ціни можна повторити.

Щоб зацікавити більше покупців і привернути увагу до будинку, важливо описувати не тільки переваги житла, а й плюси від проживання в цьому районі. В оголошенні варто вказати, якщо поблизу є зупинка громадського транспорту, торговельний центр, супермаркет, школа або дитячий садок, кафе, місця відпочинку тощо. Можна згадати і про красиву природу та відсутність промислових об'єктів.

Чи варто звертатися за послугами до агентств нерухомості

Продати будинок можна самостійно або за допомогою ріелтора. Шанси швидко продати нерухомість з професіоналом своєї справи істотно підвищуються. Але це не єдина причина, чому варто звернутися до агента.

Чому вигідно співпрацювати з агентом з нерухомості під час продажу будинку:

  • економія часу - рієлтор самостійно шукатиме покупців, домовлятиметься з ними про перегляди і може також повністю взяти на себе покази;
  • угода на вигідних умовах - агент, як і продавець, зацікавлений у тому, щоб продати будинок дорожче, тому не буде вмовляти власника робити великі знижки або знижувати вартість нижче ринкової;
  • правильна презентація - досвідчені рієлтори знають, як зробити об'єкт привабливішим в очах покупців і обов'язково поділяться своїми знаннями з продавцем;
  • допомога в підготовці документів - агент точно знає, який пакет паперів потрібно зібрати під час продажу будинку;
  • консультації з будь-яких питань про нерухомість - яка б проблема не виникла в процесі продажу житла, поруч буде фахівець, який допоможе її вирішити;
  • база потенційних клієнтів - у хорошого експерта вже є своя база потенційних покупців, яким він може запропонувати виставлений на продаж будинок.

Якщо ви продаєте будинок, щоб купити іншу нерухомість, ріелтор також буде корисним. У таких випадках фахівці часто пропонують знижку на свої послуги. Агент допоможе провести обидві угоди в рамках закону і без нервів.

В агентстві нерухомості "Маяк" працюють досвідчені фахівці з усіма необхідними компетенціями. Ріелтори знають, як провести операцію в найкоротші терміни за бажаною для продавця ціною. В агентстві є база покупців, сформована протягом 12 років, що може прискорити продаж об'єкта. Звертайтеся до професіоналів, щоб швидко і вигідно продати будинок у Києві, Київській області або в Запоріжжі.