Як швидко та вигідно продати квартиру

Як швидко та вигідно продати квартиру

Продаж квартири - серйозна процедура, яка потребує часу. Спочатку потрібно підготувати нерухомість, зібрати документи, потім знайти покупця й укласти угоду. Але іноді потрібно провести процедуру в максимально стислі терміни. Таке трапляється, коли вже приглянута квартира для купівлі, але придбати її вийде тільки тоді, коли знайдеться покупець на попереднє житло. Розповідаємо, що робити, щоб швидко продати квартиру.

Скільки за часом у середньому продається квартира

Відповісти однозначно на запитання, скільки в середньому продається квартира, складно. Усе залежить від конкретної ситуації. Нерухомість економ-класу продати швидко набагато реальніше, ніж житло класу люкс.

На строк реалізації житлоплощі впливає також її кімнатність. Якщо продавець встановив ринкову вартість і не завищив її необґрунтовано, можна орієнтуватися на такі строки:

  • однокімнатні найбільш затребувані, тому продаються найшвидше - у середньому за 1-2 місяці;
  • двокімнатні також користуються попитом - на продаж йде приблизно 2-4 місяці;
  • трикімнатні не такі популярні і продаються досить довго - до 6 місяців.

Термін продажу залежить не тільки від кількості кімнат, а й від площі та планування. Однокімнатне житло з великою площею буде довше чекати на покупця, оскільки зручніше купити 2-кімнатний варіант з таким самим метражем. На те, як швидко знайдеться покупець, також впливають розташування об'єкта, його вартість, насиченість ринку схожими пропозиціями тощо.

Щоб прискорити продаж нерухомості, можна скористатися досить популярним методом, коли перегляди проводяться у вигляді "аукціону". Для цього про показ об'єкта домовляються одразу з кількома покупцями. Вони сприймають один одного як конкурентів, тож той, хто справді зацікавлений в укладенні угоди, може одразу погодитися на заявлену продавцем ціну і захотіти внести завдаток якнайшвидше.

Кілька тижнів іде на те, щоб підготувати житлоплощу до угоди. За цей час продавець має виписатися з квартири, погасити борги за комунальні послуги, отримати необхідні довідки. Також паралельно потрібно знайти нотаріуса для оформлення договору купівлі-продажу. Якщо нерухомість продається через агентство, фахівець може вже працювати в штаті компанії.

Продаж квартири: з чого почати

Якщо прийнято рішення продати квартиру, перше, з чого варто почати, - це привести житло до ладу. Потім варто приділити увагу розрахунку вартості нерухомості. Для цього потрібно поцікавитися пропозиціями на ринку: за якими цінами продають схожі квартири?

Якщо житлоплощу продають, щоб купити іншу квартиру, не завадить порахувати, скільки грошей потрібно для купівлі. Це допоможе визначити бажану суму продажу. Але орієнтуватися потрібно відразу на три суми: максимальну, середню і мінімальну. Перша - це ідеальний сценарій розвитку подій, друга - прийнятний, остання - крайній випадок, якщо не буде покупців.

Багато продавців сумніваються, чи потрібно закладати у вартість квартири торг. Ріелтори радять передбачити 2-3% на випадок торгу. Підсумкова ціна не буде надто високою, тому не відлякає покупця, і при цьому дасть змогу безболісно знизити ціну, якщо він торгуватиметься.

Якщо торгуватися не готові, вкажіть, що продаєте квартиру без торгу. Хоча це може негативно вплинути на терміни продажу. Але якщо знайдеться дійсно зацікавлений покупець, він купить житло, не торгуючись. Продавцю потрібно бути готовим вміти обґрунтувати зазначену вартість: показати варіанти квартир у своєму районі в оголошеннях, що вони не нижчі за ціною, але далі від зупинки, у поганому стані тощо.

Які документи потрібні під час продажу квартири

Щоб швидко і вигідно продати квартиру, потрібно не тільки провести передпродажну підготовку житла, розрахувати вартість, написати правильне оголошення, а й заздалегідь потурбуватися про те, щоб усі документи були готові. Покупець може знайтися і в перший тиждень продажу. А якщо папери не зібрані, оформлення угоди займе більше часу, ніж хотілося б. Це влаштує не кожного покупця.

Щоб спростити і прискорити процес підготовки документів, можна звернутися до досвідченого ріелтора. Фахівець складе список паперів, які потрібно зібрати продавцеві. Також можна скористатися наведеним нижче переліком.

Які документи підготувати власнику під час продажу квартири:

  • паспорт та ідентифікаційний код - якщо власників кілька, то вони всі мають надати свої документи і бути присутніми на угоді. Інші власники можуть надати й нотаріально засвідчену довіреність, якщо не можуть бути присутніми під час укладення договору купівлі-продажу;
  • свідоцтво про шлюб - якщо квартира перейшла у власність після укладення шлюбу. Чоловік або дружина надають нотаріально завірену згоду на продаж житла;
  • правовстановлювальні документи - це може бути свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, договір міни, договір дарування, успадкування за заповітом, рішення суду або інший документ залежно від способу придбання житла;
  • техпаспорт на квартиру;
  • експертна оцінка житлової нерухомості;
  • довідка про кількість зареєстрованих осіб;
  • довідка про відсутність заборгованості з комунальних платежів.

Якщо заздалегідь навести лад у документах, шанси продати квартиру швидко помітно зростають.

Як підготувати квартиру до продажу

Якщо квартира в поганому стані, ви зможете продати її швидко, але за невисокою ціною. Якщо хочеться не тільки швидко продати, а й продати за хорошою вартістю, варто подбати про те, щоб підготувати житлоплощу до продажу.

Капітальний ремонт проводити найчастіше не має сенсу, тому що вкладене не окупиться, до того ж це вимагає багато часу і сил. А ось косметичний ремонт зробити не завадить. Витрати на нього істотно нижчі, тоді як житло стає помітно привабливішим, що справляє на покупця позитивне враження.

Як підготувати квартиру і який ремонт зробити перед продажем:

  • оновити стіни (фарбування або переклеювання шпалер);
  • винести мотлох і всі непотрібні речі;
  • перевірити, щоб вікна та двері легко зачинялися і відчинялися;
  • замовити професійних клінерів або самостійно провести генеральне прибирання, приділивши особливу увагу санвузлам і кухні;
  • повісити штори нейтрального кольору;
  • провести вологе прибирання і провітрити приміщення перед показом житлоплощі;
  • прибрати з поля зору фотографії та інші особисті речі (так покупець зможе уявити себе власником квартири).

Якщо не хочете робити косметичний ремонт або проводити прибирання у квартирі, подумайте про те, що для потенційних покупців кожна проблема або дефект - це привід подивитися інші варіанти житла або добре поторгуватися з продавцем. Усунути ці дефекти набагато простіше, ніж шукати інших покупців.

Якщо немає часу на передпродажну підготовку, можна скористатися послугами клінінгової компанії. Це додаткові витрати, але економія часу і сил для продавця. Чиста квартира приноситиме візуальне задоволення покупцеві і підвищить шанси на швидкий продаж.

Фотографії для оголошення також важливо зробити вже після проведення генерального прибирання. Так більше шансів зацікавити потенційних покупців.

Як правильно виставити квартиру на продаж

Щоб продати нерухомість швидше, багато продавців виставляють оголошення на всіх можливих ресурсах. Але тут головне - не кількість, а якість рекламного оголошення.

Що важливо врахувати під час публікації оголошення про продаж квартири:

  • складіть лаконічний рекламний текст - вкажіть технічні характеристики житлоплощі, але не забудьте і про опис переваг, як-от наявність школи чи парку поруч, близькість до зупинки, торговельного центру тощо;
  • зробіть якісні фотографії з різних ракурсів - не обмежуйтеся парою знімків, інакше це викличе підозру в покупців. Сфотографуйте всі кімнати, зокрема нежитлові, і вид із вікна. Найкраще робити фото при сонячному світлі, вибравши найвигідніший ракурс і роблячи акцент на перевагах квартири;
  • розмістіть оголошення на спеціалізованих ресурсах, у відповідних групах у соціальних мережах, на особистій сторінці в соцмережі, у друкованих виданнях. Використовуйте рекламу, щоб підняти оголошення вище.

Чи варто звертатися за послугами до агентств нерухомості

В Україні, як і в багатьох інших країнах, люди продають своє житло самостійно або за допомогою ріелтора. Кожен спосіб має свої плюси. Розглянемо, чому вигідно співпрацювати з агентством нерухомості.

Вибравши досвідченого рієлтора, шанси продати квартиру в найкоротші терміни, помітно зростають. Агент особисто зацікавлений у тому, щоб швидше знайти покупця, причому на ту ціну, яку встановив продавець.

Співпраця з агентством нерухомості - це економія часу, нервів і сил. Ріелтор самостійно займається рекламою об'єкта, за необхідності підкаже, як поліпшити зовнішній вигляд квартири, щоб вона продалася швидше. Спеціаліст шукає покупців, спілкується з ними, відповідає на запитання, домовляється про час показів. Також агент докладно розповість, які документи потрібно підготувати для правильного оформлення угоди купівлі-продажу.

В агентстві нерухомості разом з ріелторами працює нотаріус. Це додаткова гарантія для продавця, що нотаріус справжній, і угода, що укладається, буде проведена законно. Також у штаті агентства є маркетологи, які складають сучасні маркетингові стратегії для швидкого продажу об'єкта нерухомості.

Якщо у вас немає часу особисто шукати покупців на свою квартиру, і ви хочете продати її якомога швидше, звертайтеся до професіоналів агентства нерухомості "Маяк". Крім перерахованих вище переваг співпраці, в агентстві є своя база покупців, напрацьована за 12 років. Це може істотно прискорити пошук клієнта. Ріелтори АН "Маяк" допоможуть провести операцію в найкоротші терміни і на вигідних умовах.