Як вибрати планування квартири

Як вибрати планування квартири

Від планування житла більшою мірою залежить те, наскільки комфортно буде жити у квартирі. Вибір планування має бути індивідуальним, оскільки в кожної окремої сім'ї свої потреби. На вибір планувального рішення впливає і мета купівлі. Якщо нерухомість купують для перепродажу або здачі в оренду, планування відрізнятимуться. Розглянемо, які є види планувань квартир і на що звернути увагу при виборі планувального рішення.

Які види планувань квартир бувають

Не можна назвати одне планування однозначно гарним, а інше - поганим: у кожного варіанта є свої переваги і недоліки. Щоб планування житлоплощі виявилося вдалим для конкретного покупця, потрібно вибирати його з урахуванням мети придбання та особистих потреб.

Отже, які є види планувань:

  • класична - традиційний варіант чудово підходить для тих, хто цінує особистий простір, адже він передбачає окремі непрохідні житлові кімнати;
  • суміжно-роздільна - універсальний тип планування передбачає ізольовані спальні та прохідну вітальню, а зал і кухня можуть об'єднуватися в одне приміщення;
  • європланування - у цьому варіанті площа кухні більша, ніж у спальні, при цьому є простора загальна зона відпочинку;
  • вільне - планування такого типу передбачає велику житлову площу без внутрішніх перегородок, її можна зонувати на свій розсуд;
  • студія - це зазвичай невеликі квартири з однією кімнатою, яка виступає одночасно вітальнею і спальнею з невеликою кухонною зоною;
  • смарт - компактне і бюджетне планування, яке виявиться практичним для однієї або двох осіб.

Це не все, а лише основні типи планувань квартир у новобудовах і будинках старої споруди.

На що звернути увагу під час вибору планування

Щоб вибрати планування квартири, яке буде зручним для всієї сім'ї або закриватиме інші потреби, наприклад, здаватиметься в оренду за вигідною ціною, потрібно оцінити безліч параметрів. Це не тільки кількість кімнат і площа квартири, а й такі важливі нюанси, як розмір кухні, рівень природного освітлення, тип санвузла тощо. Розглянемо докладніше всі пункти, на які потрібно звернути увагу.

Розташування кімнат

Планування буде зручним, якщо кімнати розташовані правильно. Приміщення загального користування мають розміщуватися ближче до входу в квартиру. До таких відносять передпокій, гостьовий санвузол і вітальню. Особистий простір членів сім'ї має бути розташованим далі від входу. Це спальні, дитячі кімнати, кабінет, бібліотека, гардеробна.

Чудово, якщо спальні розташовані на відстані від кухні та вітальні. Це забезпечить комфортний відпочинок у тиші. Якщо у квартирі передбачено два санвузли, то другий має розташовуватися ближче до спальні. Поруч зі спальнею облаштовують і гардеробну. Для батьків буде важливим моментом, щоб дитяча розташовувалася поруч з їхньою кімнатою.

Потреби та бажання сім'ї

Вибирати планування потрібно з урахуванням потреб і бажань усіх, хто житиме в новій квартирі. Якщо хочеться створити унікальний простір, варто звернути увагу на вільне планування. У ньому можна розмістити внутрішні перегородки на свій розсуд, а ось несучі стіни чіпати навряд чи дозволять. Усе перепланування доведеться узаконити у відповідних органах.

Для великої сім'ї часто обирають класичне планування, оскільки у кожного з'являється свій особистий простір. Але європланування або суміжно-роздільне теж буде хорошим рішенням. У батьків і дітей є свої кімнати, при цьому можна збиратися всією сім'єю на кухні-вітальні.

Передпокій або коридор

У більшості квартир коридор або передпокій не можуть похвалитися великою кількістю квадратних метрів. Тому важливо оцінювати не тільки площу, а й форму приміщення, щоб використовувати простір ефективно. Найкраще, якщо кімната буде квадратною або прямокутною. Також важливо, щоб передпокій не був прохідним, інакше бруд від взуття буде розноситися по квартирі.

Розмір кухні

Маленька і тісна кухня - це хороший варіант тільки для самотньої людини, яка не готує вдома або готує мінімально. У всіх інших випадках краще віддати перевагу вільній кухні, щоб комфортно готувати, запрошувати гостей і збиратися всією сім'єю на вечерю.

Спальні

Оптимальна форма спальні - квадратна або прямокутна, площа - від 10 м². Також важливо, щоб ширина кімнати була не менше 3 метрів. У такій спальні без проблем помістяться велике ліжко, шафа та інші меблі. Чудово, якщо вікна спальні виходять на схід: прокидатися буде зручніше, а ввечері влітку буде не так спекотно.

Кількість санвузлів

Планування, в якому передбачено кілька каналізаційних виводів, - чудове рішення, оскільки можна зробити кілька санвузлів. Особливо важливо це для сімей з дітьми або тих, хто часто приймає гостей.

Якщо планування житла передбачає тільки один туалет, потрібно вирішити, буде він роздільним чи суміщеним. Останній має просторіший вигляд, але зручний не для всіх пар або сімей.

Гардеробна

Квартири з місцем під гардеробну особливо зручні для проживання, оскільки економлять простір і гроші на купівлю меблів. До того ж це практично - зберігати одяг та інші речі в одному місці. Якщо місце під гардеробну не передбачено, потрібно подивитися, чи буде достатньо простору для розміщення шафи або облаштування іншого варіанту для зберігання речей.

Природне освітлення

Що більше вікон у квартирі, то кращий рівень природного освітлення. Тим, хто любить, щоб у кімнатах було світло, можна звернути увагу на планування з панорамним склінням. Але важливо розуміти, що рахунок за опалення в такій квартирі буде більшим.

Житлоплощу з вікнами, які виходять на різні боки, зручно провітрювати. До того ж у такій квартирі легко знайти прохолодне місце влітку, а взимку буде кращий рівень природного освітлення, що позитивно впливає на настрій і самопочуття.

Балкони та лоджії

Якщо в плануванні передбачено кілька балконів або балкон і лоджія, це виграшне рішення. Один із них можна використовувати для зони відпочинку з кріслами і столиком, інший - для побутових потреб.

Висота стель

При виборі планування важливо враховувати і висоту стель. Оптимальна висота - від 2,7 метра. Якщо запланована вентиляція, тоді висота стель має становити мінімум 3-3,3 м.

Вибір планування залежно від мети купівлі

Мета купівлі квартири впливає на вибір конкретного типу планування. Житло для проживання з сім'єю відрізняється від житлоплощі, яку купують для здачі в короткострокову оренду. Яке планування вибрати під час купівлі нерухомості для особистого користування, перепродажу або здачі в оренду?

Для особистого користування

Вибираючи планування для проживання із сім'єю, потрібно одразу детально обговорити, які потрібні приміщення, які функції вони виконуватимуть, які меблі та техніка будуть у квартирі тощо. Важливо врахувати потреби та особливості всіх членів сім'ї.

Якщо у квартирі житиме пара або самотня людина, можна не морочитися з вибором планування: у цьому разі підійде будь-яке. Головне, щоб кухня була просторою, якщо регулярно приходять гості.

Якщо в планах завести сім'ю або вже є діти, тоді краще вибрати просторе житло з окремими спальнями або віддати перевагу вільному плануванню і зонувати його під свої потреби. Для сімей з дітьми зручною буде збільшена кухня або поєднана з вітальнею. Також важливо, щоб балкон був заскленим.

Для перепродажу

Тим, хто інвестує кошти в нерухомість на ранньому етапі будівництва, особливо важливо уважно вибирати планування. Від цього залежить, наскільки швидко і вигідно вдасться продати житло після здачі будинку в експлуатацію.

Найбільшим попитом у покупців користується невелика однокімнатна нерухомість, оскільки багато покупців шукають бюджетні варіанти. Також можна розглядати студії, якщо вони розташовані недалеко від вищих навчальних закладів або офісних центрів: таке житло часто купують для студентів, обирають його і молоді фахівці, які не обтяжені сім'єю.

Двокімнатне житло - теж хороший варіант для перепродажу, особливо з класичним плануванням. Краще не обирати квартиру, в якій уже поєднані кухня і вітальня. Але варто звернути увагу на можливість перепланування і з'єднання цих кімнат. Так можна охопити більшу кількість потенційних покупців.

Для здачі в оренду

Вибираючи планування квартири, яку здаватимуть в оренду, потрібно спочатку вирішити, як вона здаватиметься - подобово чи довгостроково? Від цього залежить, який тип житла купити.

Для короткострокової оренди більше підходять студії та однокімнатні квартири, у яких можна розмістити 2-3 спальних місця. Що більше місць для сну в розумних межах буде облаштовано, то вищим буде попит на нерухомість. Вибір компактного планування зумовлений і тим, що воно більш доступне за ціною і передбачає менші витрати на оплату комунальних послуг.

Якщо квартиру купують під здачу в оренду на довгий термін, можна розглядати не тільки однокімнатні, а й двокімнатні квартири. Попит в орендарів має середнє за розмірами житло. Це або збільшена 1-кімнатна квартира, або не дуже велика 2-кімнатна з непрохідними кімнатами.

Вибрати квартиру з вдалим плануванням під свою мету покупки найпростіше з досвідченим ріелтором. Фахівці агентства нерухомості "Маяк" знають, які варіанти житла мають найбільший попит у покупців, якщо ви обираєте житлоплощу для подальшого перепродажу або здачі в оренду. Також ріелтор завжди підкаже, на що звернути увагу під час купівлі квартири для себе. Ріелтори в АН "Маяк" працюють разом з юристами та нотаріусом: ви зможете не тільки знайти підходящу нерухомість під керівництвом агента, а й купити її безпечно і швидко.