Чи варто робити ремонт перед продажем квартири

Чи варто робити ремонт перед продажем квартири

Якщо ухвалено рішення продати квартиру, багато хто задається питанням, чи варто робити ремонт перед продажем? Є думка, що ремонт допоможе збільшити вартість житлоплощі та швидше знайти покупця. Розбираємося, в яких випадках ремонт потрібен, а коли від нього краще відмовитися, як він впливає на вартість нерухомості і чи окупляться вкладені кошти.

Чи впливає ремонт на вартість квартири?

Яким би не був ремонт у квартирі, істотно підвищити вартість квартири і дати можливість заробити додатково, з його допомогою не вийде. Під час купівлі нерухомості більшість покупців орієнтуються, насамперед, на ціну житлоплощі. Якщо необдумано зробити дорогий ремонт у невідповідному сегменті житла, таку квартиру буде вкрай складно продати.

Якщо ж говорити про мінімальні поліпшення у квартирах класу економ і комфорт, то вони можуть незначно підвищити вартість нерухомості. Але головна роль такого ремонту полягатиме якраз не в заробітку, а в залученні більшої кількості покупців. Важливо розуміти, що покупці вторинки недорогого сегмента оцінюють не ремонт, а район, площу житла, кількість кімнат, зручність планування. Виходячи з цього, немає сенсу витрачати великі гроші на ремонтні роботи в недорогій квартирі.

Чи окупається ремонт під час продажу квартири?

Серед ріелторів є думка, що "не можна продати ремонт". З'явилася вона через те, що здебільшого вкладення власника в ремонт квартири не окупаються під час її продажу.

Якщо аналізувати реальні ситуації на ринку, то зазвичай виходить повернути тільки близько 40-50% від реальної вартості ремонту. Якщо власник вкладе в поліпшення квартири 10 000 доларів, то покупці погодяться доплатити "за ремонт" при купівлі житлоплощі максимум 4000-5000 доларів. Пояснити це можна тим, що смаки у продавця і покупця часто різні, тобто покупець одразу починає думати, що він буде міняти і скільки йому на це доведеться витратити.

Якщо розглядати конкретно капітальний ремонт, від такої затії точно варто відмовитися. Великі вкладення в ремонт вкрай рідко окупаються. Єдиний виняток - дорога нерухомість елітного класу, яку зазвичай купують, щоб одразу заселитися і отримувати задоволення від комфортних умов проживання, а не шукати дизайнерів і закуповувати будівельні матеріали.

Які квартири краще продаються - з ремонтом чи без?

Якщо говорити загалом, то найкраще продаються дешеві квартири незалежно від того, з ремонтом вони чи без. І все ж, якщо стоїть питання про доцільність проведення ремонту, то тут варто окремо розглянути різні види ремонтів, щоб зрозуміти, чи вдасться швидко і вигідно продати житлоплощу.

Косметичний ремонт

Багато ріелторів вважають, що вкладати гроші в передпродажний ремонт варто тільки в тих квартирах, які розташовані не в старих будинках. Пояснити це просто - житло в старому будинку часто потребує капітального ремонту, тобто покупець, найімовірніше, робитиме його після купівлі житла, тож продавцеві немає сенсу витрачати час на косметичний ремонт. Але не все так однозначно.

Недорогий косметичний ремонт своїми силами - це мінімальні витрати для продавця. Але завдяки цьому квартира набуде більш актуального і привабливого вигляду, що може зацікавити більшу кількість покупців. Знайти реального клієнта вийде швидше і простіше.

Для косметичного ремонту досить переклеїти шпалери, пофарбувати труби, постелити новий лінолеум, поміняти розетки і вимикачі. Усе це можна зробити і без залучення будівельників з мінімальним бюджетом на купівлю будматеріалів. Після ремонту об'єкт буде вигідніше виглядати на тлі інших квартир у старих будинках.

Капітальний ремонт

Залежно від початкового стану квартири капітальний ремонт може обійтися в досить велику суму. Більшість продавців після серйозних ремонтних робіт планують збільшувати вартість житла на 5 000-10 000 доларів. Такий варіант може зацікавити деяких покупців, але потенційних клієнтів точно поменшає, тому що багато хто шукає нерухомість, насамперед, недорогу.

Щоб зрозуміти, чи вдасться вигідно продати квартиру з капітальним ремонтом, потрібно одразу розрахувати приблизні витрати і можливий прибуток. Також важливо враховувати, що від серйозного ремонту у квартирі економ-класу найкраще відмовитися, а ось для житла бізнес або еліт-класу такий варіант може підійти.

Дизайнерський ремонт

Дизайнерський ремонт - це найдорожчий варіант ремонтних робіт. У його вартість входять авторська концепція інтер'єру, сучасні та дорогі будівельні матеріали, передові технології тощо.

Найчастіше дизайнерський ремонт приваблює зовсім невелику кількість покупців, при цьому витратити на нього доведеться багато часу і сил. Якщо порівняти витрати на його проведення з капітальним ремонтом, то дизайнерський зазвичай обходиться вдвічі дорожче. Але знайти покупця з таким же смаком, як у продавця, вкрай складно, тому такі об'єкти продаються довго, а вкладення в ремонт не окупаються.

Що радять ріелтори?

Щоб продати квартиру не тільки вигідно, а й швидко, найкраще одразу запитати поради в досвідченого ріелтора. Агенти мають справу з десятками квартир, знають, які з них продаються найшвидше, на що покупці звертають увагу під час огляду, як покращити житло з мінімальними вкладеннями для вигідного продажу і не тільки.

Ось кілька рекомендацій від ріелторів агентства нерухомості "Маяк":

  • якщо квартира дійсно в поганому і непривабливому стані, варто провести косметичний ремонт, постаравшись мінімально вкластися у фінансовому плані;
  • щоб продати нерухомість, не потрібні дорогі ремонти, потрібно, щоб житлоплощу просто було чистим і акуратним, тому в деяких випадках необхідно всього лише провести якісне прибирання та вивезти старі меблі та інший мотлох;
  • якщо прийнято рішення робити ремонт, потрібно зробити його максимально нейтральним, без яскравих кольорів і нестандартних дизайнерських рішень, щоб не звужувати коло покупців.

Усе, що потрібно від продавця, - це передати покупцеві чисту квартиру з легким косметичним ремонтом і акуратними меблями. Такі витрати будуть мінімальними, при цьому зможуть зробити об'єкт ціннішим в очах клієнтів.

Якщо складно самостійно визначити, чи буде продаватися ваша квартира в такому вигляді, в якому вона є зараз, або все-таки потрібно провести деякі поліпшення для підвищення вартості та залучення покупців, можна відразу звернутися до ріелтора. Фахівці АН "Маяк" проведуть огляд житлоплощі, допоможуть визначити ринкову вартість і підкажуть, чи варто робити ремонт у квартирі. В агентстві є своя база клієнтів, тож продати нерухомість навіть без ремонту вдасться в найкоротші терміни і за вигідною ціною.