Які запитання поставити продавцю під час купівлі квартири

Image
29.07.2024

Спілкування покупця з продавцем під час купівлі квартири - важлива складова успішного укладення угоди. Якщо ви виступаєте покупцем, вам бажано підготуватися і скласти список запитань, які слід поставити власнику нерухомості. Це допоможе уникнути непорозумінь і неприємних сюрпризів постфактум. Ділимося переліком основних запитань, які можна взяти собі на замітку під час купівлі житла.

Ви - власник чи посередник?

Оформляти купівлю квартири на вторинному ринку набагато простіше безпосередньо з її власником. Але є ситуації, коли власник не може бути присутнім на угоді, наприклад він перебуває за кордоном і приїхати не може. У такому разі його інтереси може представляти родич або друг за довіреністю. Якщо вас влаштовують такі умови, то додатково варто звернутися до нотаріуса для перевірки довіреності та правовстановлюючих документів.

Чи є обтяження на нерухомість?

Наявність обтяжень на квартиру обов'язково варто перевірити у відповідних реєстрах. Але спочатку можна заощадити час і просто запитати про це продавця. Якщо є арешт або хтось із співвласників проти продажу, то укласти угоду не вийде. Інші обтяження, наприклад іпотека, сімейний стан або прописані у квартирі діти, накладають на власника певні зобов'язання. Якщо не врахувати їх під час укладення угоди, то її в будь-який момент можуть визнати недійсною.

Чи є згода співвласників на продаж?

Якщо стало відомо, що у квартири не один власник, поцікавтеся у продавця, чи всі згодні на продаж нерухомості та чи є нотаріально завірена письмова згода від кожного співвласника.

Хто прописаний у квартирі?

У продавця обов'язково потрібно запитати, хто прописаний у квартирі і чи вийде виписати всіх до укладення угоди. Покупець після укладення угоди може і самостійно виписати з купленої житлоплощі сторонніх людей, але на це доведеться витрачати час. Краще переконатися, що у квартирі ніхто не прописаний або що продавець може надати довідку Ф-3 про те, що за конкретною адресою ніхто не проживає.

Момент із пропискою особливо важливий, коли у квартирі зареєстровані неповнолітні, оскільки покупець не зможе виписати їх самостійно. У цьому випадку слід переконатися, що у продавця є дозвіл органів опіки.

Чи готові документи для укладення угоди?

Якщо хочеться скоріше купити квартиру, варто поцікавитися, чи готові документи з боку продавця. У нього має бути зібраний такий пакет паперів:

  • правовстановлюючі документи;

  • техпаспорт на нерухомість;

  • висновок про проведення оцінки житлоплощі;

  • паспорт, ідентифікаційний код або паспорти та коди, якщо кілька співвласників;

  • нотаріально засвідчена письмова згода чоловіка/дружини;

  • дозвіл органів опіки за наявності зареєстрованих дітей;

  • довідка Ф-3 про склад сім'ї;

  • довідки про відсутність заборгованостей за комунальними послугами.

Хто платить за оформлення та послуги рієлтора?

Щоб уникнути конфліктних ситуацій на етапі укладення угоди, потрібно заздалегідь проговорити, хто бере на себе додаткові витрати при купівлі-продажу квартири. У законодавстві України чітко прописано, хто і за що має платити, але на практиці сторони можуть дійти своїх домовленостей. Наприклад, ви можете запропонувати заплатити всі податки самостійно, але попросити власника зробити знижку.

Також важливо відразу уточнити питання з комісійними рієлтора. Зазвичай їх оплачує покупець, але бувають і такі ситуації, коли комісія ділиться навпіл між покупцем і продавцем.

Як відбуватиметься розрахунок?

Якщо квартира сподобалася і все влаштовує, не завадить поставити уточнювальні запитання, зокрема про нюанси розрахунку. Варто запитати продавця, чи можна розрахуватися за допомогою безготівкового переказу, чи підходить тільки готівка. Якщо власник не проти переказу, можна уточнити, чи є переваги щодо вибору банку.

Ще один важливий момент - чи хоче продавець, щоб покупець вніс завдаток і в якому розмірі. Завдаток зазвичай передається під час оформлення попереднього договору купівлі-продажу. Важливо, щоб у документи було прописано, що покупець передає завдаток і на яких умовах він це робить.

Чи є борги за комунальні послуги?

Наявність серйозної заборгованості по комуналці може стати для покупця приводом для торгу. Але якщо продавець стверджує, що боргів немає, варто пізніше перевірити в пакеті документів наявність усіх необхідних довідок. Важливо переконатися, що по квартирі немає боргів за газ, електроенергію, воду, вивезення сміття, внески до ЖЕКу або ОСББ (ОСББ). Також варто запитати, хто платитиме за комунальні послуги в період між підписанням договору купівлі-продажу та передачею ключів, якщо цей процес займає деякий час.

Яка причина продажу квартири?

І хоча продавець не обов'язково відповість правдиво на це запитання, за його тоном і поведінкою можна визначити, приховує він щось чи ні. Якщо власник відповість чесно, це допоможе прийняти зважене рішення, чи варто купувати квартиру. Наприклад, якщо власник продає житлоплощу, оскільки вона розташована на верхніх поверхах, а ліфт часто не працює через відключення електроенергії, для покупця цей недолік може виявитися і не настільки істотним.

Хто живе в сусідніх квартирах?

Одні раді купити квартиру, де в сусідах солідні бабусі, бо буде тихо і спокійно. Інші, навпаки, відмовляться від такого сусідства, тому що хочуть мати оточення свого віку. До того ж для сім'ї з дітьми сусідство з бабусями, які звикли до тиші, може не підійти з тієї простої причини, що діти самі собою будуть шуміти. Тому краще заздалегідь уточнити, хто живе в сусідніх квартирах.

Що продавець готовий залишити покупцеві?

Не рідкість ситуації, коли квартира продається з усім вмістом. Але ті продавці, які продають житлоплощу для купівлі нового житла більшого розміру, можуть захотіти забрати з собою деякі меблі. Краще одразу запитати, що залишається, щоб розуміти, які можуть виникнути додаткові витрати на облаштування квартири.

Цей список запитань можна доповнити своїми, які підходять конкретній ситуації. І важливо не соромитися розпитувати продавця, тому що це, перш за все, у ваших же інтересах.

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені