Як оформити нерухомість на дитину

Image
29.07.2024

Батьки або опікуни можуть прийняти рішення оформити нерухомість на дитину з різних причин. Найчастіше квартиру оформляють на неповнолітнього, щоб забезпечити його власним житлом у майбутньому й уникнути повторних процедур із переоформленням житлоплощі. Розглянемо докладніше, чи можна оформити нерухомість на дитину, якими способами це можна зробити, які документи потрібні для такої процедури та інші важливі нюанси.

Чи можна оформити квартиру на неповнолітню дитину?

Законодавство України допускає можливість оформлення квартири на малолітню (до 14 років) або неповнолітню (до 18 років) дитину. Обмежень за віком у цьому випадку немає. Дитина може стати власником квартири як у 3 місяці, так і в 17 років.

Неповнолітні особи можуть приймати нерухомість у дарунок, у спадок або стати власником за допомогою укладення договору купівлі-продажу. Але важливо розуміти, що всі ці операції з майном суворо контролює держава, зокрема органи опіки та піклування.

У більшості випадків дитина стає власником нерухомого майна такими способами:

  • Шляхом дарування. Батьки можуть просто подарувати квартиру або будинок своїй дитині й оформити це за допомогою спеціального договору дарування, який мають підписати обидві сторони.

  • Шляхом успадкування. Якщо у батьків є нерухомість і вони хочуть, щоб вона передалася дитині у спадок, то складається заповіт. При цьому дитина зможе стати власником цього майна, тобто отримати на нього право власності, тільки після смерті заповідача.

Який би не був обраний спосіб передачі прав власності, якщо йдеться про неповнолітню дитину, то в будь-якому разі знадобиться дозвіл органів опіки та піклування. Договір дарування або заповіт має завірити нотаріус. Також перехід права власності потрібно зареєструвати в Держреєстрі прав на нерухоме майно.

Чи можна купити квартиру на дитину?

Ще один затребуваний спосіб оформлення квартири на дитину - це її купівля. Батько або батьки обирають нерухомість, але водночас укладають договір купівлі-продажу не на себе, а відразу на неповнолітнього сина чи доньку. Таке рішення може бути зручнішим, простішим і вигіднішим, ніж придбання житлоплощі на когось із батьків, а в подальшому переоформлення на повнолітню дитину.

Чому обирають спосіб з оформленням квартири на дитину:

  • не потрібно оформляти дарчу або складати заповіт;

  • немає ризиків, пов'язаних із розділом квартири, якщо батьки приймуть рішення розлучитися;

  • немає ймовірності, що на квартиру претендуватимуть треті особи (родичі) під час поділу спадщини.

Під час купівлі житла на ім'я дитини можна бути впевненим, що воно від самого початку їй належить, тобто нерухомість більше захищена від відчуження або використання третіми особами. Але є нюанс - здати в оренду, продати або провести іншу операцію з цією нерухомістю можна буде тільки за наявності дозволу від органів опіки та піклування.

Дитина отримує право розпоряджатися своєю квартирою з 14-річного віку. До 18 років вона може робити це за наявності письмової згоди батьків та органів опіки. По досягненню повноліття власник зможе розпоряджатися майном вільно і на свій розсуд.

Чи можна оформити дарчу на неповнолітню дитину?

Як уже було сказано вище, оформлення дарчої - один із способів передачі прав власності на нерухомість неповнолітній дитині. За бажання дарувальник може вказати в договорі дарування особливі умови, наприклад заборону на продаж або обмін житлоплощі до досягнення 18 років.

Важливо, щоб дарувальник був власником нерухомості. З цієї причини не вдасться подарувати квартиру, яку куплено в іпотеку або розстрочку, а сума боргу ще не погашена, оскільки цим майном фактично володіє банк або інший іпотекодавець.

Основні етапи оформлення дарчої на житло на неповнолітню дитину:

  1. Органи опіки та піклування розглядають клопотання про дарування нерухомості дитині, дають позитивне рішення, якщо немає жодних заперечень, зокрема з боку батьків/опікунів/усиновителів.

  2. Оформляється договір дарування. Цю процедуру варто проходити за підтримки юриста, щоб у майбутньому угоду не змогли оголосити незаконною, наприклад, якщо з'являться інші претенденти-спадкоємці.

Договір дарування - двосторонній. Якщо дитина малолітня, тобто їй немає 14 років, то з її боку документ підписують законні представники. Це можуть бути як самі батьки, так і усиновителі чи опікуни. Неповнолітня дитина, тобто у віці 14-18 років, має право самостійно підписати договір, але обов'язково з припискою батьків. Коли всі документи будуть перевірені, батьки з дитиною зможуть отримати на руки свідоцтво про право власності на подаровану житлоплощу.

Доки дитині не виповнилося 18 років, подарованою нерухомістю можуть розпоряджатися тільки батьки (усиновителі, опікуни) за згодою органів опіки. Пізніше це право за законом переходить безпосередньо власнику, тобто повнолітній дитині.

Які документи потрібні, щоб оформити квартиру на дитину?

Коли прийнято рішення купити, подарувати або передати у спадок нерухомість неповнолітньому, знадобиться цілий пакет документів. Ось що потрібно підготувати:

  • паспорти та ідентифікаційні коди батьків/опікунів/усиновителів;

  • свідоцтво про народження та ідентифікаційний код дитини (замість свідоцтва про народження може бути паспорт, якщо дитині вже виповнилося 14 років);

  • довідку про місце реєстрації неповнолітньої дитини;

  • правовстановлюючі документи на нерухомість;

  • технічний паспорт на житлоплощу;

  • довідку про зареєстрованих у квартирі осіб;

  • нотаріально завірений дозвіл на проведення операції від батьків (усиновителів, опікунів);

  • згода органів опіки та піклування.

У разі укладення договору дарування потрібно отримати письмову згоду органів опіки та піклування або представників дитини на прийняття дарунка та оформлення договору. Також знадобляться паспорт та ІПН дарувальника, довідка про склад сім'ї та довідки про реєстрацію місця проживання дітей (якщо є діти).

У разі вступу у спадок неповнолітнього до основного пакета документів потрібно додати також довідку про останнє місце реєстрації спадкодавця та його свідоцтво про смерть. Також потрібні заповіт і документи про спадкування.

Чи можна продати квартиру, яка належить дитині?

Іноді батьки приймають рішення продати квартиру, що оформлена на дитину, наприклад, у разі переїзду або при бажанні придбати натомість більшу житлову площу. Незалежно від того, чи неповнолітня дитина є єдиним власником, чи в її власності лише частка майна, ця угода стосується її інтересів. Це означає, що до процесу продажу обов'язково підключаються органи опіки та піклування.

Перший етап - батьки звертаються до органів опіки для проведення ретельної перевірки, оскільки важливо переконатися, що дитина не залишається ні з чим. Батькам (опікунам, усиновителям) доведеться підтвердити документами, що дитина, на яку оформлено виставлено на продаж квартиру, натомість отримає нерухомість, не гіршу за попередню. Найчастіше такі угоди проводять одночасно: оформляється продаж однієї квартири і купівля іншої. Важливо, щоб не було розриву в часі. Тільки так можна захистити інтереси дитини та отримати згоду на проведення операції від органів опіки.

Оформлення нерухомості на дитину може бути вигідним і зручним рішенням, але важливо врахувати всі нюанси і захистити інтереси неповнолітнього. На перший погляд може здаватися, що оформити квартиру в такій ситуації непросто, але насправді за підтримки досвідченого юриста пройти цю процедуру легко і швидко цілком реально. Звернутися по допомогу можна в агентство нерухомості "Маяк", у якому працюють не тільки рієлтори, а й юристи, а також нотаріус. Фахівці агентства підкажуть, у який спосіб краще переоформити майно і які потрібні документи, а в разі купівлі квартири допоможуть вибрати об'єкт і супроводжуватимуть клієнта на кожному етапі угоди.

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені