Чому квартира довго не продається

Чому квартира довго не продається

Під час продажу квартири кожен власник розраховує на те, що вдасться продати нерухомість якомога швидше і за бажаною ціною. Однак не завжди складається так, як хотілося б. За неправильного підходу до продажу житла пропозиція може "зависнути" і не продаватися місяцями. Причини можуть бути різні - від завищеної ціни до поганого стану житлоплощі та проблем із документами.

Розглянемо, скільки в ідеалі має продаватися квартира, які варіанти нерухомості складно продати, а також, які можуть бути причини тривалого продажу і що робити, щоб все-таки знайти покупця.

Скільки в середньому за часом продається квартира

Навіть за умови того, що на ринку нерухомості України зараз спостерігається надлишок пропозицій, продати квартиру відносно швидко цілком реально. Оптимальним вважається термін 1-2 місяці. Високоліквідні об'єкти можуть купити і за 1-2 тижні.

Якщо нерухомість не вдалося продати протягом 2-3 місяців, це привід замислитися над тим, що не так із житлоплощею, очікуваннями продавця або оголошенням? Навіть для квартири з низькою ліквідністю це досить великий термін. Якщо виправити помилку, можна істотно підвищити шанси на продаж житла.

Які квартири важко продати

Є об'єкти, які продаються місяцями, а то й роками. Такі квартири можна розділити на три основні категорії:

  • неліквідне житло - надто велике або, навпаки, надто маленьке, з невдалим плануванням, з поганим розташуванням або неблагополучними сусідами, у дуже старому будинку;
  • нерухомість за завищеною ціною - власники, які не проаналізували ринок і поставили таку ціну, як їм хочеться, можуть довго продавати своє майно;
  • проблемні об'єкти - квартири з поганою юридичною історією, наприклад, ті, у яких не можуть домовитися власники, є обтяження у вигляді арештів, є неповнолітні власники, батьки яких розлучені, тощо.

Найчастіше такі пропозиції покупці обходять стороною. З огляду на те, що ринок наповнений хорошими варіантами, знайти ліквідний об'єкт за вигідною ціною і з нормальними документами цілком реально, тож мало хто захоче мати справу з квартирами з вищенаведеного переліку.

Поширені причини довгого продажу квартири

Коли квартира не продається, причин може бути кілька або всього одна. Тому під час самостійного продажу нерухомості важливо спробувати проаналізувати ситуацію і з'ясувати, у чому може бути заковика - у завищеній ціні, відсутності косметичного ремонту та елементарного прибирання, неправильному просуванні або в чомусь іще.

Неправильно встановлена ціна

Часто продавці припускаються однієї й тієї ж помилки - формують вартість квартири, виходячи з особистих бажань, а не орієнтуючись на ринок. Перш ніж встановити ціну на житло, потрібно проаналізувати схожі об'єкти, попит та інші фактори.

Вартість нерухомості не можна ні завищувати, ні надто знижувати, оскільки останнє теж насторожує покупців: вони можуть подумати, що з квартирою "щось не так", якщо продається так дешево. Ідеально, якщо ціна відповідає середній по ринку. Але допускаються коливання плюс-мінус 10-15% від середньоринкової.

Погане розташування будинку

На інтерес покупців до об'єкта впливає і розташування будинку. Якщо житлоплоща розташована у віддаленому районі, який ще й не вирізняється зручним транспортним сполученням, продаватися вона може дійсно довго. Якщо поруч немає об'єктів інфраструктури, це також ще більше знизить інтерес потенційних клієнтів.

Непривабливий зовнішній вигляд

Багато покупців хочуть придбати квартиру в житловому стані, в яку можна одразу заїхати і жити. Якщо нерухомість потребує серйозного ремонту, це відразу відсіває велику кількість клієнтів.

Причиною відсутності попиту може бути і просто непривабливий вигляд житла. Якщо в ньому не проведено елементарне прибирання, не вивезено старі меблі та речі господарів, не провітрено приміщення перед візитом, це теж може зупиняти покупців. Причому, якщо кімнати сфотографували в непривабливому вигляді, то покупців це буде відштовхувати вже на початковому етапі, тобто на перегляді оголошення.

Неефективне оголошення

Будь-яка квартира потребує правильної презентації. За наявності правильно продуманої презентації можна досить швидко продати навіть неліквідне житло. Погані фотографії та невдалий опис точно зіпсують презентацію.

Також важливо продумати просування так, щоб отримати достатню кількість переглядів об'єкта, оскільки конверсія в продажах нерухомості становить близько 20%. Щоб укласти угоду, потрібно обробити не менше 25 звернень від потенційних покупців і провести мінімум 5 переглядів. Якщо оголошення розміщено на непопулярних майданчиках, це погана маркетингова стратегія.

Неліквідний об'єкт

Якщо квартира довго продається, причина може бути в тому, що вона просто не відповідає актуальному попиту на ринку. Таке трапляється з об'єктами, у яких занадто велика площа або незручне планування.

Дорога нерухомість, яку може собі дозволити далеко не кожен, теж чекатиме на свого покупця довше. Такі квартири зазвичай продаються 6 місяців і довше.

Що зробити, щоб прискорити продаж квартири

Проаналізувавши свою пропозицію і виявивши причини, через які квартира може не продаватися, потрібно виправити їх. Швидко вирішити можна такі поширені проблеми, як неправильно встановлена ціна та неефективне просування.

Визначення ціни

Щоб зрозуміти, яку вартість встановити для квартири, потрібно дослідити ринок, подивитися ціни на аналогічні об'єкти, взяти до уваги переваги конкретно своєї житлоплощі. Важливо максимально об'єктивно оцінити нерухомість з точки зору зручності розташування, стану, відповідності вимогам ринку. Якщо квартира програє за цими параметрами аналогічним об'єктам, доведеться знизити ціну. Але краще все-таки довірити оцінку нерухомості професійним ріелторам.

Робота над просуванням

Щоб оголошення про продаж квартири приваблювало користувачів майданчиків, де його буде розміщено, важливо приділити увагу фотографіям, заголовку й опису об'єкта.

Зробити привабливі фото не вийде, якщо квартира не приведена в акуратний вигляд. Для цього може знадобитися мінімальний косметичний ремонт, хоча в більшості випадків достатньо якісного прибирання. Також важливо прибрати з квартири старі меблі, мотлох і особисті речі власників. Фото найкраще робити вдень при хорошому освітленні й обов'язково сфотографувати всі кімнати без винятку.

У заголовок потрібно виносити основну інформацію і важливу перевагу. Це може бути ціна, локація або інші плюси об'єкта. Опис має бути не надто коротким і давати вичерпну інформацію покупцям. Також доречно згадати про "родзинки" квартири: гарний краєвид із вікна, наявність гардеробної, утеплені стіни, індивідуальне опалення тощо.

Допомога професіоналів

Якщо причини усунуто, але квартира все одно не продається, може бути й так, що насправді проблема нікуди не поділася. Самостійно продавати нерухомість досить складно, оскільки середньостатистичний продавець не знає ринку, не орієнтується в цінах, не знає особливостей просування і тонкощів передпродажної підготовки об'єкта.

Професійний рієлтор допоможе оцінити об'єкт комплексно: проаналізує схожі об'єкти та ринок і встановить ціну, перевірить, чи все гаразд із документами, підкаже, як поліпшити зовнішній вигляд житла, продумає ефективну маркетингову стратегію. Комплексний підхід застосовують і ріелтори агентства нерухомості "Маяк". Що важливо, агент візьме на себе і всі турботи з проведення переглядів, щоб презентувати об'єкт з вигідного боку для покупців.