Як вибрати хорошого рієлтора

Image
29.07.2024

Продати або купити нерухомість простіше і швидше з рієлтором. Але швидкість укладення угоди, вартість житла і загальне враження від співпраці залежать від того, якого рієлтора вибере продавець або покупець. Ділимося кількома важливими рекомендаціями, як знайти рієлтора для продажу або купівлі квартири.

1. Виберіть рієлтора з конкретною спеціалізацією

Універсальний фахівець навряд чи буде таким ефективним у роботі, як агент, у якого є своя вузька спеціалізація, наприклад елітна нерухомість, продаж квартир, купівля комерційних приміщень, новобудови, вторинний ринок тощо. Останній прекрасно розбиратиметься у своєму сегменті і знатиме певні нюанси роботи, які допоможуть швидше і вигідніше укласти угоду.

Обираючи вузького спеціаліста, можна бути впевненим, що він напрацював корисний досвід, а не нахапався по верхах знань із різних сегментів і не розуміє на практиці, як їх застосувати. Перевірити компетентність агента досить просто: потрібно поспілкуватися з рієлтором і звернути увагу, чи ставить він навідні запитання, чи пропонує шляхи розв'язання поставленого завдання тощо.

2. Віддавайте перевагу рієлторам, які працюють за районами

Якщо купівля або продаж нерухомості планується у великому місті, найкраще знайти агентство, в якому за кожним районом закріплений свій рієлтор. У випадку з продажем нерухомості це дасть змогу швидше знайти покупця, оскільки в агента вже є своя база потенційних клієнтів для придбання житла в цьому районі.

Під час купівлі квартири теж варто дотримуватися цієї стратегії. Визначившись із районом, де хотілося б оселитися, варто шукати рієлтора, який добре знає його. У такого агента напевно вже є кілька об'єктів на продаж у цій частині міста. Він також може порадити, на які будинки звернути увагу, а де краще не селитися, розповість про переваги та недоліки конкретного вибору.

3. Перевірте соціальні мережі рієлтора

Вибрати рієлтора, який усім влаштовує, не так просто. Він може бути чудовим фахівцем, але не підходити покупцеві або продавцеві за своїми життєвими цінностями, через що співпраця буде не особливо комфортною. Щоб уникнути таких ситуацій, варто заздалегідь вивчити рієлтора: що він собою являє, яких життєвих принципів дотримується, як відгукується про колег і клієнтів.

Найпростіше знайти кілька рієлторів у соціальній мережі та підписатися на них. Поспостерігавши деякий час за фахівцями, можна зрозуміти, наскільки комфортно буде працювати з кожним із них. Це дасть змогу звузити вибір і швидше визначитися з агентом.

4. Переконайтеся в професіоналізмі рієлтора

Якщо в планах продати квартиру і хочеться знайти хорошого рієлтора, варто побути на боці покупця і таким чином перевірити фахівця. Для цього можна просто зателефонувати до обраного агента і поспілкуватися як потенційний покупець. Якщо рієлтор надає максимум інформації про об'єкт, вміє зацікавити і з ним приємно спілкуватися, можна зупинити свій вибір на ньому. Якщо ж агент не може дати чітких відповідей на запитання, не хоче приділяти достатньо часу розмові, варто продовжити пошуки фахівця.

5. Заздалегідь обговоріть умови взаємодії

Ще до початку роботи варто обговорити з рієлтором усі умови взаємодії. До них входять зручний час для показів/переглядів, орієнтовна вартість, за якою хотілося б купити/продати нерухомість, максимальна знижка для покупця тощо.

Непрофесійний рієлтор може погоджуватися на всі умови, аби почати співпрацювати з клієнтом. Тоді як грамотний експерт аргументує свої заперечення і може запропонувати свої, не менш вигідні, умови.

Також варто поцікавитися стратегією роботи рієлтора. У професіоналів завжди є маркетинговий план для продажу нерухомості або стратегія для пошуку відповідної квартири для купівлі. Не завадить поцікавитися, якими інструментами просування об'єкта користується агент, як він шукає покупців або як підбирає квартири для купівлі.

6. Запитайте про комісійні та не економте

В Україні комісію рієлтору може платити як покупець, так і продавець залежно від загальних домовленостей. Комісія може ділитися і навпіл між учасниками угоди. Це питання краще уточнити заздалегідь, щоб не сталося неприємного сюрпризу, коли комісію платить не інша сторона, а той, хто безпосередньо звернувся до рієлтора.

Від співпраці з рієлтором, який працює за мінімальну комісію, найкраще відмовитися. Такий агент або не впевнений у своїх знаннях, або тільки починає свій професійний шлях. Але пам'ятайте, що і завищені комісійні не завжди вказують на високу якість роботи експерта. Його досвід і знання можуть бути на такому ж рівні, як у більшості рієлторів, при цьому останні пропонуватимуть свої послуги за середньоринковою вартістю.

7. Поцікавтеся наявністю звітності

Одразу запитайте в рієлтора, з яким плануєте співпрацювати, чи надає він звіти про етапи проведеної роботи. Раніше рієлтори не завдавали клопоту пояснювати клієнтам ані ціноутворення, ані шляхи підбору варіантів для купівлі. Нині ж регулярне звітування перед клієнтом є обов'язковою складовою роботи з професійним рієлтором або агентством нерухомості. Якщо агент працює на покупця або продавця, він повинен показати, що він зробив для досягнення поставленої мети.

Знайти хорошого рієлтора для продажу або купівлі нерухомості в Києві або Київській області можна в АН "Маяк". В агентстві працюють тільки професійні рієлтори, які адаптуються до потреб клієнта, беруть на себе відповідальність і знають актуальну ситуацію на ринку. Фахівці агентства нерухомості "Маяк" гарантують індивідуальний підхід та ефективну роботу.

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені