Як стати рієлтором в Україні

Image
25.09.2024

Рієлтор - це фахівець у сфері нерухомості. Його робота полягає в наданні допомоги клієнтам під час купівлі, продажу, оренди квартир, будинків, комерційних об'єктів і земельних ділянок. Якщо зацікавила професія і хочеться дізнатися про неї більше, у цій статті вдасться знайти основну інформацію про рієлторів.

У чому суть роботи рієлтора

Агент з нерухомості є посередником між двома сторонами угоди: покупцем і продавцем або орендарем і орендодавцем. Щоб бути успішним посередником, рієлтору важливо постійно поповнювати базу об'єктами та клієнтами, вміти їх рекламувати та шукати зацікавлених осіб.

Перелік обов'язків рієлтора виглядає таким чином:

  • постійний моніторинг ринку нерухомості;

  • оцінка об'єктів для продажу або здачі в оренду;

  • підготовка документів, складання договорів;

  • передпродажна перевірка і підготовка об'єкта;

  • складання маркетингової стратегії та рекламне просування об'єктів;

  • вирішення конфліктних питань;

  • консультування потенційних і реальних клієнтів;

  • оформлення завдатку тощо.

Також рієлтор відповідає за організацію переглядів, перевіряє історію об'єкта, допомагає розв'язувати питання за наявності проблемних документів тощо.

З чого почати, щоб стати рієлтором

Професія рієлтора - це унікальне поєднання навичок, знань і практичного досвіду, що дає змогу працювати в такій динамічній сфері. Щоб реалізуватися в ній, потрібно докласти чимало зусиль, але вони сповна окупляться гідним заробітком і популярністю серед клієнтів.

Можна виокремити кілька порад, з чого почати, щоб стати рієлтором:

  • детально вивчити інформацію про цю сферу діяльності - можна підписатися на кілька експертів у соціальних мережах, дивитися відео на YouTube, читати спеціалізовані блоги;

  • вибрати досить відоме у своєму місті агентство нерухомості і поцікавитися наявністю вакансій у ньому;

  • пройти навчання і закріпити знання на практиці під керівництвом досвідченого колеги.

Попутно важливо займатися саморозвитком: вчитися пояснювати складні речі простими словами і знаходити спільну мову з іншими людьми, тренувати навички спілкування і переконання тощо.

Якими навичками і знаннями повинен володіти рієлтор

Стати рієлтором можна і без спеціальної освіти, тобто для цього необов'язково закінчувати певний інститут або університет. Додатковим плюсом може стати освіта на факультеті менеджменту, оскільки там дають знання, як працювати з людьми. Але основні навички вдасться отримати саме на практиці.

Рієлтор постійно працює з людьми, тому йому важливо бути комунікабельним, гнучким, цілеспрямованим, уважним. Якщо основним напрямком обрано продаж нерухомості, то стане в пригоді також уміння вести переговори.

Якими професійними якостями повинен володіти рієлтор:

  • знання ринку нерухомості (постійний моніторинг ситуації на ринку);

  • навички в оцінці об'єктів і знання основних критеріїв для визначення вартості житла;

  • вміння укладати угоди і переконувати;

  • вміння працювати з документацією та оформляти договори;

  • уміння відчути "біль" клієнта, щоб зрозуміти, що конкретно йому потрібно.

Рієлтор має бути ввічливим, доброзичливим, наполегливим, відкритим. Також йому важливо розвивати навички тайм-менеджменту, щоб ефективно керувати своїм часом. Це допоможе вести кілька угод одночасно і приділяти достатньо уваги кожному клієнту, правильно визначати пріоритетні завдання і, перш за все, працювати над ними.

Агент з нерухомості має бути стійким до стресів. Під час укладання угод можуть виникати різні складні моменти, тому потрібно бути завжди готовим до них і вміти розрулювати ці ситуації без нервів.

Рієлтор повинен дотримуватися високих стандартів етики та професійної поведінки. Фахівець не повинен розголошувати особисту інформацію клієнтів. Конфіденційність - важлива складова для гарної репутації агента. Також рієлтор повинен дотримуватися законів і норм, які регулюють юридичні аспекти купівлі-продажу об'єктів нерухомості.

Де вчитися на рієлтора і проходити практику

Багато агентств нерухомості, які хочуть розвиватися і конкурувати з іншими компаніями, зацікавлені в тому, щоб сформувати злагоджену команду співробітників. Вони пропонують потенційним майбутнім співробітникам пройти комплексне навчання з подальшим зарахуванням у штат. Тому, якщо хочеться спробувати себе в цій професії, потрібно знайти відоме агентство з програмою підготовки фахівців і подати свою заявку.

Які переваги навчання на рієлтора в агентстві:

  • освоєння базових навичок "з нуля";

  • отримання практичного досвіду та участь у реальних угодах;

  • побудова своєї бази контактів;

  • активна взаємодія з досвідченими представниками професії;

  • надання допомоги за запитом співробітниками агентства.

Під час навчання в агентстві майбутній рієлтор перебуває в колі однодумців. Це постійна підтримка, можливість одразу отримати відповіді на запитання, що цікавлять, швидке освоєння навичок, а також розгляд навіть незначних нюансів роботи на практиці.

Після навчання та проходження практики в агентстві розвиток рієлтора на цьому не припиняється. Якщо він хоче вдосконалювати свої навички та робити кар'єру, він має знати свої слабкі сторони та прокачувати їх. У цьому можуть допомогти спеціальні семінари, лекції та вебінари, робота з коучем, відвідування професійних заходів тощо. Усе це позитивно позначатиметься і на доході.

Скільки в середньому заробляють рієлтори в Україні

Рівень зарплати рієлтора може істотно коливатися залежно від безлічі факторів. На розмір доходу впливає і те, в якому напрямі працює агент: продаж або оренда нерухомості, робота з житловими або комерційними об'єктами, оренда на тривалий термін або подобово тощо.

Крім напряму, на заробіток впливає і те, як давно працює рієлтор. Спеціаліст без досвіду може спочатку заробляти досить мало, тоді як агент з багаторічним досвідом матиме високий дохід. Сума зарплати безпосередньо залежить від кількості угод, а у досвідченого фахівця їх більше, оскільки добре напрацьована база клієнтів і об'єктів.

По Україні середня зарплата рієлтора становить 40 000 грн на місяць. Дохід залежить і від того, скільки часу та зусиль фахівець готовий приділяти роботі, саморозвитку та просуванню в професії.

В угодах з орендою нерухомості рієлтор отримує комісію в розмірі 50% від вартості місячної оренди. Якщо йдеться про купівлю або продаж житла, то розмір комісії може становити від 3% до 5%.

Професія рієлтора завжди буде затребуваною, оскільки для людей у будь-які часи буде актуальним питання власного житла. Але важливо розуміти, що в цій сфері діяльності теж є досить висока конкуренція. Щоб бути затребуваним фахівцем, до якого захочуть звертатися люди, потрібно працювати над своєю репутацією, розвивати професійні та особисті навички, постійно вдосконалюватися. Якщо ви відчуваєте, що ця професія для вас, і хочете стати частиною команди професіоналів, приєднуйтесь до агентства нерухомості "Маяк". Ми будемо раді допомогти вам розпочати успішну кар'єру та досягти нових висот у світі нерухомості!

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені