На якому поверсі краще купувати квартиру

На якому поверсі краще купувати квартиру

Вибір квартири для купівлі - складний процес, оскільки потрібно прийняти багато рішень. У якому районі краще оселитися, який будинок вибрати - новобудову або старий фонд, якому плануванню віддати перевагу - на всі ці питання потрібно знайти відповіді. До них також підключається і питання вибору поверху.

Не можна однозначно відповісти, що тільки цей поверх хороший, а цей - поганий. У всіх поверхів без винятку є свої плюси і мінуси. Розглянемо докладніше, на якому поверсі краще купувати квартиру. Вивчіть переваги та недоліки першого і другого, середніх і верхніх поверхів - і тільки після цього приймайте зважене рішення.

Перший поверх: плюси і мінуси

Одна з основних переваг першого поверху - відсутність необхідності користуватися ліфтом. Якщо електроенергії з якихось причин не буде, не доведеться йти пішки на верхні поверхи. Виключається і ризик застрягти в ліфті. Перший поверх - гарне рішення для літніх людей, сімей з маленькими дітьми, осіб з інвалідністю.

Ще один плюс нижнього поверху - можливість зробити прибудову, але важливо переконатися, що в конкретному будинку це можна зробити абсолютно законно. Великий балкон істотно розширить площу житла.

Квартиру на першому поверсі можна також переоформити під комерційну нерухомість і вигідно перепродати її або здавати в оренду власнику бізнесу. Але важливо розуміти, що це працює в тому разі, якщо будинок вирізняється вигідним розташуванням у людному місці та вікна виходять не на подвір'я.

Ключові переваги квартир на перших поверхах:

  • вигідніша вартість - приблизно на 10-15% нижча;
  • можливість зробити прибудову і розширити площу;
  • немає прив'язки до ліфта;
  • можливість використання квартири під комерцію;
  • економія на витратах за обслуговування квартири (немає плати за ліфт);
  • швидка евакуація в разі пожежі;
  • простий переїзд та економія на вантажниках;
  • відсутність сусідів знизу.

Недоліків у квартир на перших поверхах більше, ніж переваг. Один із серйозних мінусів - низький рівень безпеки. На житлоплощу на 1-му поверсі обов'язково потрібно ставити сигналізацію або решітки на вікна, оскільки ризик проникнення злодіїв досить високий. Крім цього, у вікна на першому поверсі регулярно заглядатимуть сторонні особи, тож доведеться постійно закривати їх шторами, що істотно знижує інсоляцію. Також є ризик, що діти у дворі потраплять у вікно м'ячем.

У разі проживання на нижньому поверсі можуть бути чутні неприємні запахи з підвалу. Якщо підвал у поганому стані, тоді у квартирі буде постійна вогкість. Якщо вікна виходять на жваву вулицю, у квартирі буде шумно, до того ж пил від дороги буде летіти в будинок.

Недоліки квартири на першому поверсі:

  • вищий ризик проникнення злодіїв;
  • необхідність встановлення решіток і сигналізації;
  • недостатня інсоляція;
  • шум і пил із вулиці;
  • вогкість і неприємні запахи з підвалу;
  • поганий напір і якість води (залежить від типу водопостачання в будинку);
  • холодна підлога.

Другий поверх: плюси і мінуси

У багатьох новобудовах першим житловим поверхом виступає другий рівень, оскільки перший займають комерційні приміщення. Це одночасно і плюс, і мінус. Мешканці перебувають на відстані від підвалу, все ще необов'язково користуватися ліфтом, рівень безпеки трохи підвищується. Але при цьому вирівнюється і вартість житла, яка в такому разі не відрізняється від цін на квартири на середніх і верхніх поверхах.

Розташування над магазином може не приносити незручностей, а може стати і серйозним недоліком. Якщо внизу розташований супермаркет, буде постійно шумно, бо до нього під'їжджатимуть машини на вивантаження товару. Якщо ж на першому поверсі розташовані звичайні маленькі магазини, недоліків, найімовірніше, не буде, зате можна буде вибігти з дому за хлібом, не знімаючи домашнього одягу.

На другому поверсі все ще досить шумно, а з вулиці у квартиру залітає пил і бруд. Якщо вікна виходять на дорогу, розраховувати на чисте повітря в такому разі не доведеться.

Середні поверхи: плюси і мінуси

Квартири на середніх поверхах - одні з найбільш затребуваних і, логічно, одні з найдорожчих. У них практично відсутні недоліки, які є у першого і другого поверхів, при цьому з'являється багато переваг.

Один з основних плюсів житлоплощі на 3-9 поверсі - гарний вид з вікна. Багатьом це здається неважливим, а даремно, оскільки мальовничий вид позитивно впливає на психологічне здоров'я людини. До нього додається і чистіше повітря, оскільки сюди вже не так сильно піднімається пил з вулиць і вихлопні гази від машин. Дерева не закривають вікна, тож можна розраховувати на хороше природне освітлення.

Квартира на середньому поверсі вважається більш ліквідною, оскільки продати її або здати в оренду вийде швидше і вигідніше.

Ключові плюси квартир на середніх поверхах:

  • мальовничий вид із вікон;
  • чисте повітря;
  • хороший рівень інсоляції;
  • висока ліквідність;
  • тиша, відсутність шуму з вулиці.

У житла на 3-му поверсі або вище є й недоліки. Головний мінус - залежність від ліфта. Якщо на 3-4 поверхах вона ще не така сильна, то вище вже буде складніше обходитися без ліфта в разі його поломки або відсутності електроенергії.

Недоліки квартири на середньому поверсі:

  • прив'язаність до ліфта (особливо для квартир вище 5-го поверху);
  • наявність сусідів знизу і зверху;
  • висока вартість порівняно з квартирами на нижніх і верхніх поверхах.

Верхні поверхи: плюси і мінуси

Більшість покупців віддають перевагу нерухомості саме на верхніх поверхах через гарний вид на місто. Також такі квартири можуть бути трохи доступнішими за ціною, хоча це залежить від конкретної ситуації і не є обов'язковим фактором.

Захоплюючі заходи сонця або світанки - не єдина перевага житла на верхньому рівні будинку. Чисте повітря, відсутність шуму, велика кількість природного денного світла - додаткові вагомі плюси квартир вгорі. Якщо йдеться про новобудову, то в таких будинках часто технічні комунікації розташовані під дахом, а це позитивно впливає на напір води і температуру повітря у квартирі.

Ключові переваги квартир на верхніх поверхах:

  • чудовий вид з вікон;
  • багато денного світла;
  • немає шуму, пилу і вихлопних газів;
  • нижча ймовірність злому;
  • відсутність комарів та інших літаючих комах.

Якщо йдеться не про звичайну квартиру на верхніх поверхах, а про пентхаус або простору нерухомість із панорамними вікнами, то мінусом може стати більша вартість нерухомості, хоча ціна себе виправдовує через підвищений рівень комфорту житла.

Під час вибору поверху важливо враховувати, що верхні рівні підходять далеко не всім. Якщо житло придивляється в будинку, де побудовано 14 або більше поверхів, варто перевірити своє самопочуття під час перебування у квартирі. У деяких людей велика висота викликає запаморочення і страх, тож у такому разі краще відмовитися від верхніх поверхів.

Істотний мінус - серйозна прив'язка до ліфта. Пішки йти на 10-14 поверх або ще вище важко навіть тим, хто перебуває в непоганій фізичній формі. Тому батькам із маленькими дітьми або літнім людям краще вибрати нижчий поверх.

Мінуси квартири на верхньому поверсі:

  • страх висоти;
  • вищі ризики для життя при виникненні пожежі;
  • залежність від ліфта, довге очікування ліфта;
  • труднощі при переїзді або доставці важких вантажів;
  • погане повітря (тільки за наявності поблизу заводу або підприємства, оскільки дим від них концентрується на рівні 8-16 поверхів).

Останній поверх: плюси і мінуси

Квартира на останньому поверсі здебільшого передбачає ті самі плюси і мінуси, що й житло на верхніх поверхах. Додаткова перевага такої житлоплощі - відсутність сусідів зверху, тобто переживати, що хтось затопить квартиру, не доведеться. Якщо житло розміщене в старому будинку і немає технічного поверху, то тут уже потрібно боятися не сусідів, а поганого стану даху, оскільки він може протікати.

Якщо і купувати квартиру на останньому поверсі, то найкраще придивлятися до новобудови. У такому разі не доведеться страждати через спеку, тому що дах нагрівся, або збирати гроші на ремонт даху, що протікає.

Поради від експертів: який поверх усе-таки обрати

У кожного є своя думка про те, на якому поверсі краще купувати квартиру. Для одних вирішальним фактором буде гарний вид із вікна, для інших - можливість пересуватися без ліфта. У експертів є своя думка з цього приводу. За даними ВООЗ, найкраще жити в багатоквартирному будинку на 7-му поверсі. Розташовані вище квартири вирізняються недостатньо гарною якістю повітря, а в тих, що нижче, - низький рівень освітлення, шум і поганий вид із вікон.

І все ж при виборі квартири потрібно орієнтуватися не на дані ВООЗ, а на особисті потреби. Якщо житло потрібне літнім людям і парі з дитиною, краще придивитися до нижніх поверхів. Середні рівні підійдуть практично всім. Житло на верхніх поверхах - гарний варіант для тих, для кого важливий гарний вид на місто.