Навіщо потрібен ріелтор під час купівлі або продажу квартири

Навіщо потрібен ріелтор під час купівлі або продажу квартири

Купівля або продаж нерухомості - досить складний процес. Важливо розумітися на юридичних нюансах, розуміти, як перевіряти документи, вміти знайти покупця на свій об'єкт у разі продажу або підходяще житло для купівлі. Якщо немає часу і бажання розбиратися у всьому, можна скористатися послугами ріелтора. Розповідаємо, чим допоможе цей фахівець покупцеві та продавцю.

Навіщо потрібен ріелтор покупцеві

Якщо нерухомість купується вперше, розібратися у всіх нюансах пошуку квартири, яка підходить за всіма параметрами, досить складно. Адже важливо знайти об'єкт, який влаштовуватиме за ціною, місцем розташування, площею та іншими характеристиками. Крім того, перед покупцем стоїть завдання вибрати чисту з юридичного погляду нерухомість.

Щоб квартира виявилася непроблемною за документами і підходящою під запити покупця, найпростіше шукати її з ріелтором. Досвідчений фахівець уже знає, які документи перевірити, як обчислити підозрілий об'єкт, як швидко знайти варіанти, які відповідають бажанням клієнта.

Отже, які послуги рієлтора можуть виявитися корисними покупцеві:

  • проведення аналізу ринку нерухомості Києва або іншого міста України, підбір актуальних пропозицій від продавців;
  • допомога в проведенні оцінки житла та визначення його реальної вартості - так покупець не купить випадково від незнання квартиру за завищеною ціною;
  • присутність на кожному огляді потенційного об'єкта, допомога у виявленні прихованих недоліків житла;
  • збір інформації про конкретну квартиру і перевірка на проблемні моменти;
  • збір необхідних для оформлення права власності документів;
  • консультування з питань сплати податків;
  • супровід угоди купівлі-продажу нерухомості.

Пошук відповідної нерухомості - це тільки один з етапів, які виконує ріелтор, але далеко не єдиний. Хоча багато покупців помилково вважають, що в обов'язки агента входить тільки підбір варіантів житла. Спеціаліст з нерухомості - це головний помічник покупця під час проведення угоди купівлі-продажу об'єкта, який чітко дотримується всіх необхідних формальностей.

Навіщо потрібен ріелтор продавцю

Послугами ріелтора може скористатися не тільки покупець, а й продавець нерухомості. Якщо потрібно продати квартиру або будинок, агент допоможе зробити це з максимальною вигодою для власника об'єкта і в стислі терміни знайде клієнтів. Звертаючись до ріелтора, продавець економить час і сили, оскільки делегує фахівцеві безліч завдань: пошук покупців, переговори, рекламу об'єкта, рутинні моменти по роботі з документами тощо.

Якими послугами рієлтора може скористатися продавець:

  • проведення оцінки нерухомості з метою визначення її актуальної вартості;
  • виконання низки завдань для підвищення ціни квартири, що продається;
  • проведення показів житла потенційним клієнтам;
  • пошук покупця, якому підійде саме такий об'єкт;
  • складання пакета документів при передпродажній підготовці нерухомості;
  • підготовка договору купівлі-продажу;
  • проведення угоди купівлі-продажу.

З досвідченим ріелтором співпрацювати зручно і вигідно. Фахівець підкаже, як поліпшити житло, щоб продати його дорожче, швидше знайде покупця, буде супроводжувати процес оплати та укладення угоди, щоб все пройшло законно і безпечно для продавця. Якщо під час продажу квартири виникатимуть будь-які питання, за консультацією теж можна звертатися до свого агента.

Співпраця з ріелтором - це хороша можливість для продавця, якщо немає часу займатися всіма етапами особисто через сильну зайнятість, але нерухомість продати потрібно.

Чи можна обійтися без ріелтора

Купити житло можна і самостійно, не звертаючись в агентство нерухомості або до приватного ріелтора. Шукати квартиру можна через знайомих або на спеціальних інтернет-майданчиках з оголошеннями. Також можна самому подати оголошення про те, що ви хочете купити житло з такими-то параметрами.

Купівля квартири своїми силами може заощадити певну суму, оскільки не доведеться платити комісійні ріелтору. Але це спірне питання, адже час - це теж гроші. Покупцеві доведеться витрачати багато часу, особисто переглядаючи оголошення, телефонуючи продавцям, домовляючись про перегляди, торгуючись тощо. Крім цього, охочому купити квартиру потрібно розібратися в юридичних нюансах, щоб знати, як перевіряти документи. Ризики потрапити в руки шахраїв серйозно зростають.

Самостійно цілком реально не тільки купити, а й продати квартиру. Але продавцю потрібно хоча б мінімально розуміти основні моменти процедури. Важливо знати, які дії зробити, щоб квартира продалася за встановленою ціною і в короткі терміни. Продавцю потрібно вміти подати об'єкт з вигідного боку, прорекламувати його, знати, де шукати покупців, як вести з ними переговори, щоб вони не надто торгувалися і погодилися на встановлену від початку ціну. Також важливо відповідально підійти до питання підготовки документів, щоб згодом не виникло спірних моментів між продавців і покупцем.

Без ріелтора обійтися можна, але чи потрібно? Сторонам угоди не так просто домовитися. І навіть якщо вони самостійно знайдуть компроміс, будь-яка операція з нерухомістю залишається багатоетапним процесом з безліччю нюансів. Досвід ріелтора більший, оскільки він постійно проводить переговори, пов'язані з купівлею-продажем, і не продає або не купує квартиру вперше в житті. Щоб не витрачати час і нерви, найкраще довірити процедуру досвідченому фахівцеві, який розуміє всі тонкощі.

Як відрізнити хорошого ріелтора від поганого

Щоб процедура купівлі або продажу житла пройшла успішно, важливо знайти відповідального ріелтора. Не всі фахівці виконують свої зобов'язання повною мірою.

Є кілька правил, на які можна орієнтуватися під час пошуку хорошого ріелтора:

  1. Обирайте кваліфікованих ріелторів, які працюють в агентстві, де є ім'я та репутація. У таких компаніях фахівці постійно розвиваються, а ще працюють у співпраці з юристами. Будь-яке питання можна вирішити легше та швидше.
  2. Під час особистої зустрічі перевіряйте документи ріелтора як юридичної особи. Якщо це підприємство, у статуті має бути присутній такий вид діяльності, як інформаційно-посередницькі або консультаційні послуги під час купівлі-продажу, оренди, обміну, дарування нерухомості. Якщо йдеться про приватного підприємця, у свідоцтві про реєстрацію мають бути зазначені інформаційно-посередницькі та консультаційні послуги.
  3. Перевірте дані про рієлторське підприємство за місцем його реєстрації, яке зазначено у згаданих вище документах. Для цього потрібно завітати до районної адміністрації міста та отримати інформацію, чи справді тут зареєстровано підприємство та чи не знято його з реєстрації.
  4. Дізнайтеся, чи входить ріелтор у професійні асоціації. Входження агентства в одну зі спілок вказує на наявність у нього єдиної бази даних квартир і будинків, що істотно збільшує вибір, який фахівець зможе запропонувати покупцеві.
  5. Налагоджуйте контакт із керівництвом агентства, якщо в обраного ріелтора поки що невеликий стаж. Не варто відмовлятися від співпраці з агентом, якщо він працює в цій сфері менше 5 років. У цьому випадку можна відвідати офіс агентства нерухомості, переконатися, що в молодого фахівця є підтримка більш досвідчених колег, що в компанії вітається командна робота тощо.

Поганого ріелтора можна визначити за деякими ознаками. Такий "фахівець" не запропонує укласти договір про надання послуг, у якому мають бути прописані права та обов'язки обох сторін. Насторожити повинен і той факт, якщо агент бере маленьку комісію порівняно з іншими ріелторами.

Поганий фахівець проводитиме переговори без участі клієнта, наполягатиме на підозрілих об'єктах із низькою вартістю, перекладатиме свою роботу на покупця або продавця, наприклад, вимагатиме підготувати довідки або документи, які він має зібрати сам.

Якщо ріелтор стверджує, що він не зобов'язаний надавати юридичну допомогу під час укладання угоди, від такого фахівця теж варто відмовитися. Хороший агент працює разом з юристом, тому може підготувати або провести перевірку документів, які знадобляться для угоди.

Що краще - агентство чи приватний ріелтор?

Щоб зрозуміти, до кого краще звернутися - до приватного ріелтора чи до агентства нерухомості, потрібно знати особливості кожного варіанта.

Вартість послуг

Приватні ріелтори можуть брати комісію в меншому розмірі, ніж агентства нерухомості. Першим не потрібно знімати великий офіс, витрачати гроші на рекламу компанії, утримувати великий штат співробітників. Але під час вибору фахівця або агентства не варто орієнтуватися тільки на цей параметр.

Юридичний супровід угоди

Під час продажу або купівлі нерухомості потрібна юридична підтримка. У штаті агентства найчастіше є не тільки ріелтори, а й юристи. Останні перевірять документи і можуть бути присутніми на укладанні угоди купівлі-продажу. Приватний ріелтор зазвичай не може надати юридичну допомогу.

Гарантії та відповідальність сторін

В агентстві співробітники несуть відповідальність за зрив угоди, тому більш відповідально ставляться до всього процесу. До того ж у договорі прописані гарантії клієнта. Якщо ріелтор працює як приватний підприємець, він лише зобов'язаний надавати консультаційні послуги. У будь-якому разі потрібно уважно читати договір перед його укладенням з агентством або приватним фахівцем.

Реклама об'єкта

Якщо потрібно терміново продати квартиру, в агентстві це можуть зробити швидше, оскільки вони мають свою базу клієнтів. Якщо приватний ріелтор давно присутній на ринку, він теж може досить швидко знайти клієнта. Загалом, у агентства все ж більше інструментів для реклами об'єкта клієнта.

Якщо в пріоритеті надійність, безпека і стабільність, краще зупинити свій вибір на агентстві нерухомості. Якщо хочеться заощадити на послугах, можна звернутися до приватного ріелтора, хоча не завжди розмір комісійних такого фахівця менший, ніж у співробітника агентства. В АН "Маяк" працюють експерти, які допоможуть купити або продати нерухомість вигідно, швидко і законно. У ріелторів є досвід, підтверджений регулярними угодами.