Як продати квартиру в Україні, перебуваючи за кордоном

Як продати квартиру в Україні, перебуваючи за кордоном

З початком повномасштабної війни процедура купівлі-продажу нерухомості в Україні стала складнішою. Причому на проведення операції впливають не тільки зміни у зв'язку з воєнним станом у країні, а й те, що багато власників квартир перебувають за кордоном. Продати житло дистанційно реально. Але для цього потрібно зібрати необхідні документи і вкластися в терміни дії довіреностей. Розповідаємо, як провести операцію купівлі-продажу, якщо власник не може приїхати в Україну.

Чи можна продати квартиру, перебуваючи в іншій країні?

Згідно з опитуваннями, частина українців, які виїхали, не планує повертатися в Україну ні зараз, ні після закінчення війни. Люди освоюються на новому місці, налагоджують життя, у зв'язку з чим приймають рішення продати нерухомість в Україні. Виникає запитання, чи можна продати квартиру, перебуваючи за кордоном?

У травні 2022 року знову відкрилися реєстри, завдяки чому ринок поступово почав активізуватися й адаптуватися до нових вимог. Зміни торкнулися і довіреностей на розпорядження житловим майном під час воєнного стану. Власникам надали можливість продавати нерухомість, перебуваючи в іншій країні. Одна з основних вимог - укладати таку угоду купівлі-продажу може тільки нотаріус, який занесений до актуального списку на сайті Мін'юсту.

Ще один важливий нюанс під час продажу квартири без приїзду в Україну - це жорсткий обмежувальний термін на використання оформленої довіреності. Генеральна довіреність дійсна:

  • 2 місяці, якщо її оформили в українському консульстві за кордоном;
  • 1 місяць, якщо її оформив іноземний нотаріус - тут також знадобляться переклад і апостиль.

Ті українці, які перебувають в іншій країні тривалий час, можуть оформити заяву-підтвердження дії генеральної довіреності на розпорядження нерухомим майном. Термін продовження довіреності становить:

  • 1 місяць при оформленні заяви в консульстві України;
  • 7 днів при оформленні заяви іноземним нотаріусом - потрібні переклад і апостиль.

Міністерство юстиції також склало список країн, з яких можна надати тільки переклад завіреного документа, без апостиля. Це Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Угорщина, В'єтнам, Грузія, Естонія, Казахстан, Киргизія, КНР, Латвія, Литва, Молдова, Монголія, Польща, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Чехія, В'єтнам.

Які документи потрібні для продажу квартири дистанційно

Продати квартиру, перебуваючи за кордоном, можна, якщо підготувати пакет документів. Ось приблизний список, що може зажадати нотаріус для продажу житла в Україні власником, який перебуває в іншій країні:

  • генеральна довіреність - видається власником на розпорядження квартирою або будинком;
  • заява власника - оформляється за необхідності для підтвердження раніше виданої довіреності;
  • копії паспорта та ІПН - якщо власників кілька, то копії документів усіх власників;
  • згода дружини/чоловіка - завіряється нотаріально в Україні або за кордоном, якщо обоє з подружжя перебувають в іншій країні (в останньому випадку потрібні переклад і апостиль);
  • довідка про оцінку житлоплощі - оформляється самостійно на порталі Фонду держмайна або через професійного оцінювача;
  • довідка про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб - оформляють у ЦНАПі, але тут важливо зауважити, що за наявності зареєстрованих дітей до 14 років доведеться заздалегідь зайнятися їхньою реєстрацією на новому місці проживання (зняти дитину з реєстрації дистанційно неможливо, доки діє воєнний стан, а тільки особисто через ЦНАП);
  • довідка про технічні показники об'єкта нерухомості - оформляється в БТІ і з великою часткою ймовірності може знадобитися, якщо квартира куплена давно, до створення електронних реєстрів нерухомого майна.

Якщо зібрати повний пакет документів і дотримуватися термінів дії довіреностей і заяв на продовження їхньої дії, квартиру вийде продати без особистої присутності.

Як оформити довіреність на іншу людину, перебуваючи за кордоном

Оформити довіреність на родичів або інших довірених осіб для проведення операції купівлі-продажу нерухомості в Україні можна і за кордоном. Для цього потрібно звернутися до посольства України або до місцевого нотаріуса в тій країні, в якій на даний момент перебуває власник майна.

Звернення власника до посольства більшою мірою влаштовує українських нотаріусів, оскільки довіреність у цьому разі складається на офіційному бланку. Документ не потрібно перекладати і легалізувати. Але такий варіант далеко не для всіх можливий, оскільки посольство України зазвичай присутнє тільки в одному місті на всю країну. Тому для багатьох українців, які перебувають за кордоном, більш реалістичним залишається варіант зі зверненням до місцевого нотаріуса. Для цього документа знадобляться переклад і апостиль.

Перед оформленням довіреності не буде зайвим узгодити текст документа з українським нотаріусом, який укладатиме угоду купівлі-продажу квартири.

Якщо ви перебуваєте за кордоном і хочете продати нерухомість в Україні, рієлтори АН "Маяк" допоможуть вам не тільки знайти покупця, а й швидко та якісно оформити угоду купівлі-продажу дистанційно. Досвідчені фахівці проконсультують щодо переліку необхідних документів і будь-яких питань, які виникатимуть у процесі співпраці, зможуть надати шаблон довіреності, організувати консультацію онлайн з нотаріусом, підготувати всі необхідні документи.