Які запитання поставити орендодавцю під час оренди квартири

Image
29.07.2024

Оренда квартири може пройти гладко, якщо знати всі нюанси і підводні камені цього процесу. Щоб знизити ймовірність неприємних сюрпризів, потрібно ще під час пошуку житла знати, про що спілкуватися з орендодавцем. Пропонуємо свій список запитань, які варто поставити власнику житлоплощі перед орендою.

За якою вартістю здається квартира в оренду?

Вартість оренди може бути вже вказана в оголошенні, але вона не завжди актуальна, тому ще раз уточнити цей момент не завадить. Бувають ситуації, коли власник або агент розміщує нижчу ціну, щоб зацікавити більше потенційних орендарів. Тоді як у реальності вже під час показу виявляється, що орендна плата суттєво вища.

Також варто одразу уточнити, чи планує власник у майбутньому піднімати вартість оренди? Це важливе питання, якщо орендар хоче зняти квартиру на тривалий термін.

Квартира виглядає так, як на фотографіях?

Це питання варто поставити господареві або рієлтору ще на етапі телефонної розмови. Недобросовісні агенти можуть додавати в різні оголошення одні й ті самі фото, щоб заощадити час або привабити клієнтів красивими знімками. У такому разі під час показу може виявитися, що квартира має зовсім інший вигляд. Ще до перегляду можна попросити вислати додаткові фотографії квартири в будь-який месенджер.

Хто може жити в орендованій квартирі?

Деякі власники одразу вказують в оголошенні, кому б вони хотіли здати житло, наприклад парі без дітей, самотній людині або сім'ї тощо. Якщо такої інформації немає, краще одразу запитати. Власники можуть бути проти, щоб у квартирі жили маленькі діти, компанія молодих людей або пара із собакою великої породи. На жаль, далеко не всі погоджуються здавати нерухомість в оренду тим, у кого є тварини.

Яку суму потрібно заплатити відразу під час винаймання квартири?

До списку основних питань обов'язково має входити і це, оскільки іноді виявляється, що під час заселення потрібно віддати кругленьку суму. Якщо орендодавець висуває умовою внесення застави на випадок псування майна, варто уточнити, яка це сума й обов'язково прописати умови в договорі, коли вона повертається орендарю, а коли - ні.

Також важливо запитати, за скільки місяців потрібно заплатити відразу. Багато власників просять оплачувати перший і останній місяці. Це захищає їх від збитків. Якщо квартиронаймачі вирішать з'їхати, то у власника буде цілий місяць, щоб знайти нових орендарів.

На який період здається житло?

Якщо орендодавець готовий здати квартиру на рік і більше, варто прописати це в договорі. Деякі власники укладають договір тільки на півроку, щоб пізніше підняти вартість оренди або виселити квартирантів, якщо вони йому не сподобалися. Для орендаря кожен переїзд і пошук нової квартири - це додаткові витрати, тому краще погоджуватися на ті пропозиції, де є довгострокова перспектива.

Хто раніше жив у квартирі та чому вони з'їхали?

Ці запитання допоможуть зрозуміти, які стосунки були між власником і мешканцями. Якщо власник відгукується про них у негативному ключі, при цьому не наводить об'єктивних причин, можливо, у нього з усіма мешканцями виникають конфліктні ситуації. Якщо ж орендодавець ухиляється від відповіді, це теж може стати приводом задуматися, чи варто співпрацювати з ним.

Чи буде укладатися договір оренди?

Договір оренди захищає обидві сторони, як орендодавця, так і орендаря, тому важливо укласти його із зазначенням усіх важливих нюансів. У договорі прописується вартість оренди. Термін здачі квартири, стан житлоплощі, умови оплати, розмір застави, наявність побутової техніки і не тільки.

Якщо власник не хоче укладати договір, важливо розуміти, що він може в будь-який момент виселити квартирантів, істотно підняти вартість, без попередження приходити з перевірками тощо.

Можете показати документи на квартиру?

Щоб не натрапити на суборенду, коли люди самі зняли житло в оренду і хочуть його без відома власника перездати в оренду іншим, варто одразу поцікавитися наявністю правовстановлювальних документів. Документи також знадобляться і для укладення договору оренди.

Власник може показати орендарю:

  • договір купівлі-продажу нерухомості;

  • свій паспорт;

  • ідентифікаційний код.

Якщо квартира, яку планують здавати в оренду, куплена в шлюбі, то під договором оренди варто підписатися і власнику, і його дружині (її чоловікові). Буває так, що один із подружжя раптом виявляється проти здачі квартири в оренду і просить квартирантів з'їхати. Щоб уникнути подібних ситуацій, важливо перевірити підписи під договором оренди.

Чи встановлені у квартирі лічильники?

Якщо лічильники встановлені, то під час заселення потрібно разом із господарем зняти показання, щоб не платити за те, що було накручено раніше. Якщо немає, наприклад, лічильника на газ або воду, варто поцікавитися, скільки людей прописано у квартирі? В Україні ще діє норма, що за відсутності лічильника нараховується плата за кількістю прописаних. Якщо у квартирі прописано 3, 4 або більше осіб, комунальні послуги можуть обійтися в солідну суму.

Також окремо варто уточнити, як будуть оплачуватися комунальні послуги. Краще відмовитися від пропозиції, коли власник просто говорить всю суму, а орендар віддає її в руки. Варто попросити власника показати платіжки, можливо, на квартиру оформлено субсидію і вдасться заощадити гроші на оплаті комуналки.

Чи змінювалися у квартирі замки?

Ідеальний варіант - коли після виселення попередніх квартирантів господар змінює замки у квартирі. Звісно, орендарі віддають ключі господареві, але ніхто не знає, чи не були зроблені дублікати. Тому краще переконатися, що у квартирі встановлено нові замки.

Чи плануються візити з перевірками?

Деякі власники вважають нормальним регулярно навідуватися до квартиронаймачів, ходити по квартирі та перевіряти стан ремонту, меблів і техніки. Інші ж зовсім не турбують орендарів, а розрахунок за оренду відбувається безготівковим способом. Якщо не хочеться винайняти квартиру і періодично бачити на порозі господаря, який прийшов без попередження, варто одразу поставити йому це питання.

Якщо є будь-які незрозумілі моменти, потрібно відразу запитувати про це власника квартири. Краще одразу отримати відповіді й ухвалити рішення, підходить квартира чи ні, ніж заселитися в неї, а потім одразу виселятися.

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені