Програма пільгового іпотечного кредитування єОселя

єОселя

З 1 жовтня 2022 року Уряд запустив програму єОселя, завдяки якій українці нарешті отримали можливість купувати житло на вигідних умовах. Пільгове кредитування на придбання житлової нерухомості доступне для багатьох категорій населення. Розглянемо докладніше, що таке єОселя, які умови державної програми, хто може взяти в ній участь та іншу важливу інформацію.

Що таке єОселя?

єОселя — це програма доступного кредитування житла, ініційована Президентом України. Її основна перевага полягає у можливості купити квартиру в іпотеку під 3% або 7% залежно від категорії, водночас банки пропонують іпотечні ставки на рівні 15–25%. До того ж за умовами програми можна сплатити лише 20% першого внеску. Якщо оформлювати іпотеку не через єОселя, доведеться одразу віддати банку мінімум 30% від вартості житла.

Програма доступного кредитування житла єОселя передбачає, що українці оформлятимуть іпотеку в банку, а держава компенсуватиме установі знижену відсоткову ставку. Фактично ця програма фінансує банки, які надають кредити для пільгових і не тільки категорій населення.

Які умови єОселя?

Умови кредитування за державною програмою єОселя досить лояльні, тому зацікавили вже тисячі охочих оформити доступний кредит.

Основні умови кредитування через єОселя:

  • ставка на термін кредиту — 3% для пільгових категорій і 7% для всіх інших;
  • максимальний термін кредиту — 20 років;
  • мінімальний початковий внесок — 20% від вартості помешкання;
  • іпотеку можна оформити лише в банку-учаснику програми;
  • ставка фіксується в національній валюті (гривні).

Умови, згідно з якими здійснюється іпотечне кредитування, затверджені постановою Кабінету міністрів № 856 від 2 серпня 2022 року. Умови програми єОселя гарантовані державою та не будуть змінюватися ні при яких обставинах.

Хто може взяти участь у програмі єОселя?

Участь у програмі доступного кредитування може взяти не кожен, оскільки є чіткі вимоги до учасників. Ось які основні вимоги:

  • громадяни України;
  • не молодше 18 років на момент оформлення кредиту;
  • не старше 70 років на дату погашення;
  • платоспроможні;
  • у власності немає житла або воно менше, ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї (чоловік/дружина, неповнолітня дитина/діти, які проживають із заявником), або воно знаходиться в районі бойових дій/на тимчасово окупованій території;
  • не фігурувати в санкційних списках;
  • не брати участь в інших чинних державних програмах забезпечення житлом.

У програмі єОселя можуть брати участь пільгові категорії населення, для яких іпотека буде оформлена під 3%. Знижена ставка діє:

  • для військовослужбовців за контрактом — захисників України, силовиків та членів їхніх сімей;
  • для медичних працівників — фахівців і професіоналів закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності;
  • для педагогічних працівників — закладів освіти державної та комунальної форми власності;
  • для наукових і науково-педагогічних працівників — навчальних і наукових закладів державної та комунальної форми власності.

Підтвердити належність заявника до пільгової категорії потрібно за допомогою довідки з основного місця роботи із зазначенням посади. Якщо покупець помешкання через деякий час звільниться з роботи й не буде займати посаду, що входить у перелік професій для пільгового кредитування, умови іпотеки зміняться. Він продовжує погашати кредит із нарахуванням звичайної процентної ставки — 7% річних.

З 1 серпня 2023 року Уряд розширив програму пільгового іпотечного кредитування єОселя. Тепер скористатися вигідними умовами для купівлі житла можуть ще більше українців. Для них ставка визначена в розмірі 7%.

Ставка 7% діє для таких категорій:

  • для ветеранів війни та членів їхніх сімей;
  • для учасників бойових дій;
  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • для сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України;
  • для інших громадян України, у яких немає житла у власності або воно менше, ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї (чоловік/дружина, неповнолітня дитина/діти, які проживають із заявником), або воно знаходиться в районі бойових дій/на тимчасово окупованій території.

Якщо є сумніви щодо того, чи підпадає заявник під одну з категорій для придбання житла за іпотечною програмою єОселя, можна просто спробувати подати заявку в Дія.

Які вимоги до житла?

До житла, яке можна купити за пільговою іпотекою під 3% або 7%, теж висуваються певні вимоги. Це обов’язково має бути квартира у багатоквартирному житловому будинку (крім державної та комунальної форми власності), тобто купити за програмою єОселя таунхаус, котедж або інший приватний будинок не вийде. Також дозволяється придбати майнові права на квартиру в новобудові, що ще будується.

Житлова нерухомість повинна знаходитися на території України, за винятком тимчасово окупованої території та районів бойових дій. Купити житло можна як у Києві та Київській області, так і у Львові, Одесі, Харкові, невеликих містечках і селищах.

Площа житла не має перевищувати допустимих норм. Заявник може претендувати на 52,5 м², ще по 21 м² додаються за кожного наступного члена сім’ї (враховується чоловік або дружина, а також діти молодше 18 років за умови спільного проживання).

Наприклад, якщо у заявника немає дітей та дружини/чоловіка, він може претендувати максимум на 52,5 квадратних метрів житла. Якщо сімейна пара має одну дитину, максимально допустима площа для них буде 52,5 + 21 + 21 = 94,5 м². Подружжя з двома неповнолітніми дітьми може купити в іпотеку квартиру площею до 115,5 м². Вибрати можна і просторішу квартиру, однак банк може видати іпотеку лише на метраж за постановою. Залишок суми доведеться покрити самостійно разом із початковим внеском.

Ще одна важлива вимога до помешкання — квартири в обласних центрах повинні бути в нових готових будинках або в будинках, що знаходяться на етапі будівництва. Також можна вибрати оселю в будинку, що зданий в експлуатацію не більше, ніж 10 років тому. Якщо іпотека оформляється під 7%, квартира повинна бути в будинку, який зводять або вже ввели в експлуатацію не більше, ніж 3 роки тому. При цьому послуга державного іпотечного кредитування розповсюджується як на первинний, так і на вторинний ринок.

Скільки може коштувати квартира за іпотекою єОселя

Вартість житлової нерухомості, яку можна купити за програмою єОселя, не повинна бути вищою за середню вартість спорудження житла за регіонами України, визначену Мінрегіоном і помножену на такі коефіцієнти:

  • х 2,5 — Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків;
  • х 2,0 — обласні центри, населені пункти, розташовані на відстані до 15 км від обласних центрів, міста з населенням понад 300 000 осіб;
  • х 1,75 — міста з населенням від 100 000 до 300 000 осіб;
  • х 1,0 — для інших населених пунктів.

Якщо вдалося знайти підхоже житло, однак його вартість вища, ніж допускає коефіцієнт, заявник може купити його за пільговою іпотечною програмою. Однак у такому разі покупець буде змушений покрити різницю за рахунок першого внеску.

Які банки беруть участь у програмі єОселя?

Станом на грудень 2023 року, у програмі пільгової іпотеки єОселя беруть участь сім українських банків. Це «Ощадбанк», «ПриватБанк», Комерційний банк «Глобус», АБ «Укргазбанк», АТ «СКАЙ БАНК», АТ «Укрексімбанк», АТ «СЕНС БАНК». Перелік може з часом розширитися.

Банки-учасники програми можуть запропонувати різні умови, які не суперечать умовам програми Оселя: більшу чи меншу суму іпотеки тощо. Водночас потенційний користувач іпотеки може вибрати найвигіднішу пропозицію для себе серед доступних. Найкраще відправити заявку одразу у всі банки, щоб мати можливість порівняти запропоновані умови.

За програмою єОселя банки можуть запропонувати на вибір два графіки погашення іпотечного кредиту:

  • ануїтет — заборгованість погашається однаковими сумами щомісячно, при цьому позичальник спочатку виплачує відсотки за кредитом, а лише потім — тіло кредиту;
  • класичний — у цьому випадку сума щомісячного платежу поступово зменшується, при цьому в нього входять платіж тіла кредиту, який не змінюється, та відсотки на залишок заборгованості, які зменшуються.

При купівлі квартири за іпотечною програмою єОселя позичальнику доведеться сплатити обов’язкові додаткові платежі:

  • разова комісія за надання кредиту — мінімум 0,5% від суми кредиту (залежить від банку);
  • разовий збір на обов’язкове державне пенсійне страхування — 1% від вартості нерухомості;
  • щорічне страхування житла — залежить від вартості квартири та інших чинників;
  • послуги нотаріуса — близько 10 000–12 000 грн;
  • оцінка нерухомості — орієнтовно 1500 грн;
  • комісія за відкриття поточного рахунку, зокрема для обслуговування кредиту — 100 грн;
  • адміністративний збір за переоформлення права власності в Держреєстрі майнових прав на нерухомість — 286 грн.

Як подати заявку єОселя?

Завдяки застосунку Дія процес подачі заявки та оформлення іпотеки для купівлі квартири на пільгових умовах суттєво спрощений. На початковому етапі достатньо смартфона з доступом до інтернету.

Поетапна інструкція, як взяти участь у програмі єОселя:

  1. Подати заявку в застосунку Дія. Встановити або оновити застосунок, авторизуватися в ньому, перейти в розділ «Послуги», далі — єОселя. Вибрати свою пільгову категорію та вказати сімейний стан (чоловік/дружина повинні підтвердити заявку та дані через свій застосунок Дія). Заповнити основну інформацію та дані про нерухомість, шо розглядається для придбання (вартість, розташування, сума першого внеску). Вибрати банк, з яким хотілося би співпрацювати, або всі доступні банки. Коли заявка буде сформована, підписати її за допомогою Дія.Підпис.
  2. Отримати пропозиції від банків і вибрати підхожий варіант. Відповіді від вибраних банків можуть надійти в Дія вже за кілька хвилин. Максимальний час очікування — 24 години. Пропозиція банку діє протягом 30 календарних днів. У будь-який момент можна подати нову заявку, відмінивши попередні.
  3. Надати документ у вибраний банк. Після попереднього схвалення заявки в Дія потрібно особисто відвідати банк і надати документи позичальника та членів його сім’ї для перевірки та остаточного рішення. На цьому етапі можуть знадобитися свідоцтва про народження дітей, документи про право власності на нерухомість (якщо така є), довідки про доходи за останні 3 місяці. Повний перелік документів надає вибраний банк.
  4. Вибрати житло, яке планується купити в іпотеку. Позичальник шукає квартиру, яка відповідає умовам програми, замовляє її оцінку та готує необхідні для купівлі документи. Після цього потрібно повторно відвідати банк.
  5. Підписати договір із банком і договір купівлі-продажу житла. Нерухомість оформлюється у власність позичальника. Банк перераховує кредитні кошти на рахунок забудовника або приватного продавця квартири.

Якщо в планах купити квартиру в Києві або Київській області за допомогою програми єОселя, спеціалісти агентства нерухомості «Маяк» допоможуть знайти підхоже помешкання, перевірять документи продавця та супроводжуватимуть покупця на кожному етапі угоди. У команді АН «Маяк» є не лише ріелтори, а також юристи та нотаріус. Звертайтеся до професіоналів, щоб швидко та просто стати власником нової квартири на вигідних умовах.