Чому будинок довго не продається

Чому будинок довго не продається

Нерухомість можна продати вже через кілька показів. Але буває й так, що виставлений на продаж будинок ніхто не хоче купувати місяцями. Причини можуть бути різні - від необ'єктивної вартості до поганого стану будівлі або ділянки. Розглянемо основні чинники, чому будинок довго не продається, і поділимося рекомендаціями, що зробити, щоб скоріше укласти угоду.

Причини, через які будинок не продається

Найчастіші причини, чому потенційні покупці будинку не стають реальними, - це завищена ціна і неідеальний стан об'єкта. Але є ще й менш очевидні причини, які теж можуть перешкоджати продажу приватного будинку.

Неправильно встановлена ціна

Досить часто продавці, ні з ким не порадившись і не вивчивши ринок, просто встановлюють ту вартість, за якою їм хотілося б продати будинок. Якщо вона дійсно завищена, найімовірніше, у такій ситуації навіть на перегляди ніхто не приїжджатиме. У цьому разі потрібно або знижувати ціну, або показати всі переваги об'єкта, чому він коштує дорого.

Найкраще встановлювати ціну під час продажу будинку не самостійно, а довіривши це експертам. Досвідчений рієлтор знає ринок, орієнтується в розцінках на нерухомість і зможе об'єктивно оцінити конкретний будинок, взявши до уваги його особливості, плюси і мінуси.

Сезонність

Іноді з будинком усе гаразд - ціну встановлено правильно, стан гарний, але він все одно не продається. Причиною тому може бути сезонність на ринку нерухомості. Якщо квартири купують більш-менш рівномірно протягом року, то попит на будинки здебільшого підвищується в теплу пору. Весняно-літній період - найкращий час, щоб виставити будинок на продаж.

Поганий стан будинку та ділянки

Покупці приймають рішення про купівлю будинку на підставі першого враження. Якщо перегляд об'єкта не викликав у них позитивних емоцій, найімовірніше, угоди чекати не варто. Тому слід приділити увагу не тільки оздобленню фасаду та даху, а й стану ганку та вуличних світильників, чистоті вікон і дверей.

Не рідкість, коли продавці багато уваги приділяють приведенню будинку до ладу, тоді як про ділянку забувають. Будинок гарний і прибраний, а на подвір'ї - будівельне сміття, напіврозвалений сарай, сухі гілки та листя тощо. На такому тлі навіть красивий і акуратний будинок виглядатиме гірше.

Наявність обтяжень

Покупців може відштовхувати не тільки висока ціна і непривабливий вигляд будинку, а й наявність незначних обтяжень. Мало хто хоче зв'язуватися з потенційно проблемним об'єктом нерухомості. Якщо на будинок можуть претендувати родичі продавця, є проблеми з оформленням земельної ділянки, прописані малолітні діти, це зменшує кількість покупців у рази.

Непривітні сусіди

Іноді будинок не продається, бо сусіди всіляко перешкоджають цьому. Зазвичай таке буває, коли на продаж виставлено частину будинку і є відкриті суперечки з приводу землі, будівель на ділянці тощо. У такій ситуації краще відразу звернутися до суду і вирішити конфлікт, ніж на кожному перегляді з покупцями ризикувати натрапити на озлоблених сусідів, які точно не дадуть угоді відбутися.

Якщо з сусідами немає конфліктних ситуацій, але самі вони не подарунок, покупців можуть відштовхнути мотлох у сусідському дворі та шум із сусідньої ділянки. У цьому разі варто подбати про якісний високий паркан. І зробити його краще до продажу будинку.

Що робити, якщо будинок не продається

Якщо будинок довго не продається, потрібно оцінити ситуацію комплексно. Це допоможе встановити причину або кілька причин і вже працювати з ними.

Отже, що потрібно оцінити під час довгого продажу будинку:

  • перевірити вартість, порівняти її зі схожими об'єктами в цьому ж районі;
  • звернути увагу на сезон (можливо, потрібно просто почекати теплої пори року);
  • об'єктивно оцінити стан будинку та ділянки;
  • взяти до уваги наявність обтяжень;
  • подумати, чи впливають сусіди на продаж будинку.

Якщо будинок уже виставлено на продаж і потенційні покупці приходять на перегляди, але відповідають, що подумають, варто спробувати розговорити цих людей і дізнатися, що їх зупиняє. Найчастіше саме покупці і вказують на основну причину, чому ніхто не хоче купувати будинок. Можливо, їм не подобається, що на подвір'ї брудно або ціна надто висока для такого об'єкта, або не підходить, що земельна ділянка не оформлена належним чином. Коли буде відома точна причина, ситуацію можна буде одразу покращити.

Якщо причина в поганому стані будинку і ділянки, значить, потрібно хоча б мінімально привести їх до ладу. Не всі продавці в змозі оплатити ремонт перед продажем об'єкта, але іноді поліпшити вигляд будівлі та двору можна і без особливих фінансових вкладень. Для цього потрібно провести прибирання території, очистити її від бур'янів, вивезти сміття, знести сарай, посіяти траву.

Будинок має бути акуратним як зовні, так і всередині. Перед продажем варто помити вікна, прибрати павутину, вивезти старі меблі. Також обов'язково потрібно прибрати всі особисті речі, якщо вони там ще залишалися. Цієї помилки припускаються багато продавців, вважаючи, що наявність книжок, фотографій чи покривал на диванах не відіграє ролі. Але саме такі речі не дають покупцеві уявити, що цей будинок - його власність, навпаки, він почувається ніби в гостях. Багато угод укладаються на емоціях, і продавець повинен дати можливість покупцеві відчути їх.

Якщо немає досвіду з продажем житлової нерухомості, найкраще відразу звернутися до ріелтора з проханням знайти покупця на будинок. Фахівці знають ринок, підкажуть, за якою ціною реально продати будинок з ділянкою, оцінять об'єкт і дадуть рекомендації, як його поліпшити, щоб залучити більше покупців. Юристи в АН "Маяк" допоможуть з документами, якщо є обтяження, і складуть договір купівлі-продажу. З професіоналами вийде продати будинок у найкоротші терміни.