Необхідні документи для продажу будинку у 2024 році

Документи для продажу будинку

Щоб угода купівлі-продажу пройшла успішно, до неї важливо підготуватися обом сторонам. І все ж більше клопоту лягає на плечі продавця, оскільки саме йому потрібно надати всю документацію на нерухомість. Розглянемо, які документи на продаж будинку потрібно зібрати у 2024 році, щоб угода відбулася.

Які документи мають бути у продавця під час продажу будинку

Продавець повинен розуміти, що, якщо в обов'язковому пакеті документів буде відсутня будь-яка довідка, свідоцтво або нотаріально завірена згода, провести операцію не вийде. Якщо таке трапиться перед самим укладенням договору, покупець може відмовитися чекати на необхідний документ, і буде шукати більш відповідальних продавців. Щоб не втратити покупців, до продажу потрібно готуватися заздалегідь. Підготовка включає в себе збір документів.

Ось як виглядає перелік документів для продажу будинку в Україні:

  • оригінали паспорта та ідентифікаційного коду власника (власників) нерухомого майна;
  • свідоцтва про народження неповнолітніх власників, якщо такі є;
  • документ, що підтверджує право власності, - це може бути договір купівлі-продажу, довідка з Держреєстру прав на нерухоме майно, свідоцтво права власності, договір дарування або інший документ;
  • технічний паспорт;
  • кадастровий номер ділянки землі, на якій побудовано приватний будинок;
  • довідка про зареєстрованих осіб;
  • державний акт на землю;
  • документ про проведену експертну оцінку будинку;
  • свідоцтво про шлюб і письмову згоду чоловіка/дружини на продаж житла (якщо пара в розлученні, тоді потрібно надати свідоцтво про шлюб; якщо чоловік/дружина померли, знадобиться свідоцтво про смерть);
  • дозвіл представників органів опіки та піклування, якщо співвласником є неповнолітній;
  • завірена нотаріусом відмова сусідів про купівлю частки, якщо приватний будинок перебуває в частковій власності.

Пакет документів досить великий і вимагає часу для збору. Якщо в планах швидко знайти покупця для будинку, підготовкою необхідних паперів варто зайнятися завчасно. Зазвичай це займає від 2 до 5 тижнів.

Які документи потрібні для продажу будинку із земельною ділянкою

Під час укладення угоди купівлі-продажу будинку новому власнику переходить у право власності не тільки сама споруда, а й земельна ділянка, на якій вона розміщена. Якщо на землю є права в інших осіб, продавець повинен про це повідомити. З цієї причини важливо зібрати всі документи під час продажу будинку: не тільки на сам об'єкт, а й ті папери, що стосуються встановлення права власності на землю.

У пакеті документів продавця обов'язково має бути акт на землю з кадастровим номером. Якщо акта немає, угоду визнають недійсною, а нотаріус не зможе зареєструвати договір купівлі-продажу. Власник приватного будинку може отримати кадастровий номер в управлінні земельних ресурсів.

Важливо, щоб земельна ділянка мала правильну категорію землекористування, оскільки не кожна ділянка підходить для будівництва житлового будинку. Якщо земля має категорію нежитлової забудови, покупець не зможе зареєструвати побудований на ній будинок. Якщо земельна ділянка належить до категорії ведення сільського господарства, зареєструвати вийде тільки садовий будинок. Про ці нюанси найкраще відразу попередити покупця.

Які ще документи потрібні або можуть знадобитися для продажу будинку і в яких випадках

Розглянемо конкретні ситуації під час продажу будинку, за яких можуть знадобитися додаткові документи. Таке трапляється, якщо серед співвласників є неповнолітній, якщо продають нерухомість із пайовим правом власності або власник не може бути особисто присутнім на угоді купівлі-продажу. У кожній описаній ситуації є свої нюанси.

Продаж будинку представником власника

Не рідкість ситуації, коли власник будинку перебуває за кордоном або в іншому місті України та за станом здоров'я чи з інших причин не може бути присутнім під час оформлення угоди купівлі-продажу. Під час підписання договору його може замінити представник.

Угода з представником власника є цілком законною, але в обов'язковому порядку проводиться за нотаріально завіреною довіреністю. Покупець має право ознайомитися з повноваженнями представника. При цьому йому має бути доступною інформація про те, чому власник не зміг бути присутнім на укладенні угоди.

Представник повинен мати при собі нотаріально засвідчену довіреність, оригінал паспорта та ідентифікаційного коду.

Продаж будинку за наявності неповнолітнього співвласника

Серед власників будинку можуть бути неповнолітні діти. Якщо дитині ще не виповнилося 14 років, один із батьків (за наявності згоди чоловіка/дружини) підписує договір від імені неповнолітнього. Якщо дитина старша 14 років, вона може підписувати договір самостійно за згодою батьків.

За наявності неповнолітнього власника до пакета документів обов'язково входить дозвіл органів опіки та піклування. Дозвіл доведеться взяти і в тому разі, якщо дитина просто зареєстрована в будинку, але не є одним зі співвласників.

Продаж будинку з пайовим правом власності

Якщо на продаж виставляється приватний будинок із частковим правом власності, перевагу на його купівлю отримують інші власники нерухомості. Об'єкт може придбати стороння людина тільки в тому випадку, якщо всі учасники часткової власності оформили відмову від першочергової купівлі частки в письмовій формі.

Про продаж такого будинку обов'язково потрібно поставити до відома всіх власників. В іншому випадку угоду можуть визнати недійсною. Після отримання повідомлення про продаж частини майна у власників є рівно 1 місяць на те, щоб виявити бажання купити цю частку.

У такій ситуації до пакета документів додають підтвердження повідомлення всіх учасників часткової власності про продаж частини будинку та письмову заяву інших власників про відмову від майнових прав на цю частку.

Якщо підсумувати, під час продажу будинку угода стосується не тільки житлової нерухомості, а й земельної ділянки, тому продавцю доведеться підготувати ширший пакет документів, ніж у випадку з квартирою. Щоб угода пройшла швидко й успішно, найкраще скористатися допомогою не тільки досвідченого ріелтора, а й юриста. В агентстві нерухомості "Маяк" є юридичний відділ, фахівці якого можуть перевірити документи на продаж будинку і визначити, яких паперів не вистачає.

Звертаючись до агентства, ви співпрацюєте з командою і можете одразу скористатися послугами ріелтора, юриста та нотаріуса. Це гарантія того, що угода пройде законно, без нервів і настільки швидко, наскільки це можливо.