Необхідні документи для продажу квартири у 2024 році

Необхідні документи для продажу квартири

Якщо ви вирішили продати квартиру, переконайтеся, що весь пакет документів, необхідний для правильного оформлення процедури, готовий. Інакше ви можете знайти покупця, а угода не відбудеться через відсутність важливого паперу. Розповідаємо, які документи потрібно мати під час продажу квартири на вторинному ринку у 2024 році.

Без яких документів не можна продати квартиру

Список документів на продаж нерухомості відрізняється залежно від конкретної ситуації. Власник житлової площі може бути самотнім або мати дружину, у нього можуть бути неповнолітні діти і т.д. Все це впливатиме на наповнення пакету документів для продажу житлової площі. Та є приблизний перелік на  який можна орієнтуватися з урахуванням своєї ситуації. Розглянемо його докладніше.

Особисті документи продавця

Паспорт — один із обов’язкових документів під час продажу нерухомості. Без паспорта оформити угоду не вдасться. Також важливо, щоб у паспорті старого зразка було вклеєно необхідні фотографії. Нотаріусу потрібно надати як оригінал, так і копію документа, причому всіх власників квартири (якщо власник не один).

Якщо нерухомість продає громадянин іншої країни, його паспорт потрібно перекласти українською, а переклад  нотаріально завірити.

До особистих документів продавця належить ідентифікаційний код. У паспортах нового зразка його можна побачити на звороті документа, тому додатково нічого надавати не потрібно. Якщо у власника паспорт старого зразка, він повинен надати ідентифікаційний код окремо (оригінал та копію).

Правовстановлюючі документи

Перелік документів для продажу квартири в Україні обов’язково включає папери, що підтверджують право власності. Без них продати нерухомість не вдасться. Що це може бути:

  • договір купівлі-продажу, який підтверджує, що квартира була куплена у попереднього власника;
  • свідоцтво про право власності;
  • свідоцтво про право на спадщину за заповітом чи законом;
  • спадковий договір;
  • договір довічного утримання;
  • договір обміну, що підтверджує, що квартиру отримано шляхом обміну на інше майно;
  • рішення суду, яке визнає право власності продавця на конкретну житлову площу.

Для успішного оформлення угоди необхідно надати оригінал одного з вищезгаданих документів. Свідоцтво, договір чи рішення суду має бути дійсним. Також документ має бути внесений до Держреєстру речових прав на нерухоме майно. Інакше нотаріус відмовиться завіряти продаж житла.

Якщо право власності на квартиру зареєстроване до 2013 року, потрібно отримати відповідну довідку в БТІ. З 2014 року права власності почали вносити до електронного держреєстру, тому нотаріусу не важко знайти потрібні дані.

Технічний паспорт

До пакету документів обов’язково входить технічний паспорт на квартиру. У ньому вказані всі дані про житлову площу: адресу, поверх, площу, план. Тут можна побачити і перепланування, якщо вони проводилися в квартирі.

Отримати технічний паспорт можна в БТІ або приватній організації, що має державний кваліфікаційний сертифікат.

Довідка про зареєстрованих осіб

Коли квартира продається, з неї потрібно виписати всіх зареєстрованих. Отримати документ про відсутність прописаних на конкретну адресу можна в ЦНАПі або у нотаріуса, якщо об’єкт знаходиться в Києві. Окрім довідки щодо прописаних у квартирі осіб, варто оформити і виписку про відсутність заборгованості комунальних платежів. Остання не є обов’язковою, але покупець може її запросити.

Витяг з державного реєстру

Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно можна отримати онлайн, заповнивши просту заявку та сплативши символічну суму. Документ надходить на вказану електронну пошту. У виписці можна знайти інформацію про власника та співвласників житлової площі, дату отримання права власності, обставини отримання. За допомогою цього документа також можна перевірити, чи не знаходиться нерухомість у заставі чи іпотеці.

Висновок про оцінку житлової площі

З 2021 довідку про вартість квартири можна отримати в онлайн-режимі безкоштовно. Для цього потрібно зареєструватися в єдиній базі звітів ФДМ (Фонд держмайна) і заповнити форму з даними про житло, що продається. Сервіс проводить оцінку квартири, використовуючи отриману від продавця інформацію, після чого генерує довідку.

Якщо власник житла не погоджується з результатом автоматичної оцінки, він має право оскаржити його та звернутися безпосередньо до професійного оцінювача. Важливо зазначити, що від вартості нерухомості залежить сума податку, який доведеться сплатити під час продажу майна.

Які ще документи можуть знадобитися для продажу квартири та у яких випадках

Ситуації з продажем нерухомості бувають різні, кожен випадок — індивідуальний. Перед тим, як виставляти житлову площу на продаж, варто перевірити, чи не доведеться шукати чи оформлювати додаткові документи. Які випадки можуть спричинити збирання додаткових паперів?

Декілька власників

Якщо співвласники не перешкоджають продажу нерухомості, їм також потрібно бути присутніми під час укладання угоди, маючи при собі оригінали та копії паспортів та ідентифікаційних кодів.

За бажання продати свою частку одним співвласником її першими можуть викупити власники інших частин житла. Якщо викуповувати ніхто з них не хоче, цю відмову треба завірити нотаріально. Також нотаріус має завірити сповіщення продавця про намір продати свою частину. Крім цього, доведеться звернутися до суду, щоб одержати судове рішення, в якому буде зазначено, хто та якою частиною квартири володіє.

Рішення суду, нотаріально завірене сповіщення та відмова інших власників від купівлі частки, що продається, потрібно додати до інших  документів.

Неповнолітні власники квартири

Якщо серед власників житлової площі є неповнолітня, потрібно додати до пакета документів свідоцтво про народження дитини та її копію. Тут також знадобиться письмовий дозвіл органу опіки (оригінал та копія).

Щоб отримати дозвіл, потрібно надати для органів опіки такі документи:

  • заява батьків, що вони обидва згодні на продаж житлової площі;
  • довідку про склад сім’ї;
  • технічний паспорт на квартиру (оригінал);
  • витяг з Державного реєстру прав та обтяжень, в якому перераховані всі співвласники нерухомості;
  • паспорти дорослих, ідентифікаційні коди та свідоцтва про народження для неповнолітніх співвласників;
  • свідоцтво про розлучення або смерть чоловіка/дружини (якщо актуально);
  • доручення від усіх співвласників на проведення угоди купівлі-продажу, якщо її здійснює довірена особа.

Неповнолітніх дітей, які не є власниками житла, потрібно виписати із квартири до моменту укладання договору купівлі-продажу. В іншому випадку угода не буде оформлена. Варто зазначити, що виписати неповнолітню дитину можна лише разом із матір’ю або разом із батьком. Також батько має надати свою письмову згоду. Дитину потрібно одразу прописати на нову адресу.

Недієздатний власник житлової площі

Якщо співвласником квартири виступає людина з обмеженою дієздатністю або визнана недієздатною, тоді знадобиться рішення суду про визнання недієздатності. Також у пакет потрібно докласти рішення про призначення опікуна для цієї людини та рішення органів опіки та піклування.

Куплена в шлюбі нерухомість

Якщо квартира купувалась у шлюбі, продати цю нерухомість можна тільки за згодою чоловіка чи дружини. Згода оформляється письмово та засвідчується нотаріусом. Зробити це можна і прямо під час укладання угоди, якщо подружжя може бути на ній особисто.

Якщо пара розлучилася, тоді потрібно додати до документів рішення суду про розподіл майна. Це рішення дає право продати квартиру чи свою частку. Коли розлучення оформлене, але поділу майна не було, для продажу житлової площі знадобиться згода колишньої дружини чи чоловіка.

Вдівцю або вдові для продажу квартири потрібно мати при собі свідоцтво про смерть чоловіка (дружини) та свідоцтво про набуття спадщини.

Також важливо розуміти, якщо квартира перейшла у спадок або отримана в дарунок вже після одруження, її можна вільно продавати без згоди чоловіка чи дружини. Це саме стосується і нерухомого майна, купленого до шлюбу.

Квартира в іпотеці

Поширена думка, що не можна продати нерухомість, за яку ще не погашено іпотечний кредит. Та все ж таки провести угоду реально. Для цього потрібно отримати згоду банку на продаж квартири.

Якщо продавець вже знайшов покупця на своє житло, покупець має звернутися до банківської установи, де оформлялася іпотека. Покупець повинен підписати договір, згідно з яким він викуповує нерухоме майно, що виступає заставою. Далі ця ж особа  погашає залишок за іпотечним кредитом у банку. Тепер житлову площу можна продавати звичайним способом.

Приватизована нерухомість

У приватизованої квартири власниками виступають усі члени сім’ї та всі вони мають законне право на нерухомість. Живуть люди в цій житловій площі в даний момент чи проживають в іншому місці, значення не має.

Щоб продати приватизовану квартиру, потрібно отримати дозвіл на продаж від усіх співвласників. Для укладання угоди також доведеться надати оригінали паспортів та ідентифікаційних кодів усіх власників нерухомості.

Співвласник може відмовитись від продажу квартири. В цьому випадку потрібно письмово оформити сповіщення, що один із власників хоче продати свою частку. Співвласник, який відмовився продавати свою частину, за бажання може викупити частку, яка продається. Якщо він не планує її купувати та/або протягом 30 днів після отримання письмового повідомлення не викуповує цю частину, її можна продавати іншим особам.

Для правомірного укладання угоди купівлі-продажу потрібно мати у пакеті документів оригінал повідомлення про бажання продати свою частку, згоду чи відмову від купівлі інших співвласників.

Відсутність співвласника на угоді купівлі-продажу

Якщо хтось із співвласників квартири знаходиться в іншому місті, за кордоном або не може бути присутнім на укладенні угоди купівлі-продажу з іншої причини, він може оформити довіреність на іншого власника цієї квартири. Довіреність оформляється письмово та засвідчується нотаріусом.

Якщо у квартири один власник і він хоче її продати, але не може особисто приїхати на угоду, він також може оформити довіреність на третю особу. Довіреність може давати право оформлення необхідних документів, право представляти  інтереси продавця у різних установах і безпосередньо проведення угоди-купівлі продажу нерухомого майна.

Є ситуації, коли, незалежно від пакету документів, квартиру продати не вийде. Таке може статися, якщо нерухомість перебуває під арештом або забороною, вона не приватизована, відноситься до соціального чи відомчого житла, якщо співвласник не може бути присутнім на угоді та не може оформити довіреність. Перш ніж починати збирати документи, варто перевірити, чи немає факторів, які унеможливлять продаж житла? І лише потім можна розпочинати займатися оформленням усіх паперів.