На що звернути увагу під час купівлі квартири на вторинному ринку

На що звернути увагу під час купівлі квартири на вторинному ринку

Купівля квартири на вторинному ринку потребує особливої уваги з боку покупця. Якщо знехтувати рекомендаціями експертів, надалі можуть виникнути проблеми як з документами, так і зі станом самої нерухомості. Розглянемо докладніше, на що звернути увагу під час купівлі житла на вторинному ринку.

1. Перевірте документи про право власності

Якщо нерухомість купується без посередників, важливо бути особливо уважним і обов'язково перевірити документ, який підтверджує право власності. За наявності проблем із документами є висока ймовірність, що власник прагнутиме продати квартиру без рієлторів, сподіваючись, що покупець не перевірятиме всі папери.

Перевірити документи на право власності в Україні досить просто на офіційному сайті Міністерства юстиції або через Дію. Потенційному покупцеві квартири потрібно отримати від продавця необхідні дані та сплатити адміністративний збір. Якщо власник житлоплощі відмовляється надати особисті дані, це вже повинно насторожити і змусити задуматися, чи варто купувати цю нерухомість.

2. Дізнайтеся історію квартири

Історію квартири також можна подивитися за випискою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такий витяг показує історію об'єкта з 1998 року. На що покупцеві потрібно звернути увагу:

  • скільки разів за останній час продавалася квартира, що цікавить;
  • яка причина продажу житлоплощі понад 2 рази, якщо такий момент є в історії;
  • чи є суперечка між спадкоємцями за право власності, якщо попередній власник помер;
  • чи переходила житлоплоща у власність банку.

Найкраще, якщо виписку вивчатиме не тільки покупець, а й юрист, який представляє його інтереси. Досвідченому фахівцеві легше знайти проблемні моменти, на які звичайна людина може не звернути увагу або вважати їх неважливими.

Також не завадить взяти до уваги вартість нерухомості. Якщо покупець вивчав пропозиції на ринку і знає, що ця квартира продається набагато дешевше, потрібно дізнатися в продавця, чому ціна знижена?

3. Перевірте наявність інших претендентів на житло

Щоб уникнути ситуації, коли квартира куплена, але раптом з'явилися законні претенденти на нерухомість, слід переконатися в їхній відсутності ще до проведення угоди. Хто може претендувати на житлоплощу:

  • Колишній чоловік/дружина. Якщо квартира купувалася в шлюбі, то після розлучення кожному з пари дістається його частина нерухомості. Щоб зрозуміти, чи не буде проблем у такій ситуації під час купівлі житла, потрібно попросити продавця показати письмову згоду чоловіка/дружини на продаж, завірену в нотаріуса. Якщо пара уклала шлюбний контракт, де зазначено, що чоловік/дружина не можуть претендувати на нерухомість, варто попросити його копію.
  • Банк. Якщо власник хоче продати нерухомість, яка ще перебуває в іпотеці, потрібно отримати дозвіл на відчуження майна у кредитора, тобто в банку.
  • Прописані у квартирі люди. Щоб дізнатися, хто прописаний у житлоплощі, крім власника, потрібно отримати відповідну довідку. Якщо у квартирі є інші прописані люди, продавець має виписати їх до укладення угоди. Новий власник може виписати їх і самостійно, пред'явивши в ЦНАП (ЦНАП) документ про право власності, але найкраще зробити це до підписання договору купівлі-продажу. Особливо важливо переконатися, щоб у квартирі не були прописані діти.

4. Переконайтеся у відсутності обтяжень

Оскільки через наявність обтяжень обмежуються можливості розпоряджатися і користуватися житлом, важливо переконатися в їхній відсутності під час купівлі нерухомості. Перевірити, є вони чи ні, можна також у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. На сайті https://diia.gov.ua можна подати заявку за 10 хвилин, заплативши від 40 грн. Довідка буде готова приблизно за годину.

На сайті Дія також потрібно отримати довідки про відсутність обтяжень у Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек. 

5. Зверніть увагу на власника і перевірте його документи

Покупцеві важливо оцінити зовнішній вигляд і поведінку продавця. Завдання полягає в тому, щоб визначити, чи не входить власник до групи ризику. Це наркомани, алкозалежні та психічно нездорові люди. Укладення угоди з такою людиною може в майбутньому призвести до її розірвання.

Покупець також повинен перевірити документи власника: паспорт і довідку про присвоєння індивідуального податкового номера. Якщо продавець пред'являє паспорт старого зразка, потрібно переконатися, що в ньому вклеєні всі необхідні фотографії з урахуванням віку власника документа.

6. Перевірте наявність судових спорів

Під час купівлі квартири на вторинному ринку потрібно переконатися, що житлоплоща і продавець не фігурують у судових справах. Дізнатися необхідну інформацію можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Це важливо, оскільки за наявності незавершених спорів про право власності, новий договір купівлі-продажу може бути анульовано.

7. Вивчіть документи БТІ

Покупцеві не варто нехтувати можливістю вивчити документи БТІ і звірити їх з технічним паспортом квартири. Якщо в ній проводилися перепланування, всі зміни мають бути узаконені та задокументовані.

Технічний паспорт також дає змогу дізнатися точну площу нерухомості. Це важливо, коли загальна вартість житла розраховується за вартістю квадратного метра.

8. Перевірте оплату комунальних послуг

Щоб не купити квартиру з великими боргами за газ, воду або електроенергію, слід попросити продавця надати з пакетом документів ще й довідку про відсутність заборгованості з комунальних послуг. Якщо виявиться, що борги є, але продавець наразі не може їх погасити, можна домовитися про зниження вартості квартири в рахунок сплати заборгованості з комуналки покупцем.

9. Проведіть ретельний огляд квартири

Покупці часто звертають увагу на площу, планування і свіжий ремонт у квартирі, але при цьому не беруть до уваги інші важливі моменти. Під час огляду житла важливо вивчити те, на що в майбутньому можуть знадобитися серйозні фінансові вкладення в разі виникнення проблем. Це стан комунікацій, якість виведення стін і стель. Свіжий косметичний ремонт може маскувати недоліки конкретної житлоплощі, тому важливо переконатися, що в ній немає вогкості або інших прихованих проблем.

Якщо покупець планує придбати житло на вторинному ринку вперше, найкраще звернутися по допомогу до професіоналів. Фахівці агентства нерухомості "Маяк" знають, як перевірити стан квартири, документи і продавця, щоб у майбутньому уникнути будь-яких проблем. У команді працюють ріелтори, юристи та нотаріус, тож інтереси покупця будуть захищені всебічно.