Що потрібно знати про апартаменти

Що потрібно знати про апартаменти

Апартаменти — це не квартира, хоча багато хто помилково вважає ці поняття рівнозначними. На первинному ринку України все частіше можна зустріти пропозиції щодо продажу апартаментів. Кому підійде така нерухомість, які має переваги і чим вона відрізняється від звичайної квартири, розповідаємо нижче.

Чим апартаменти відрізняються від квартири

Незважаючи на те, що апартаменти вважаються нежитловим приміщенням, зовні вони нічим не відрізняються від звичайної квартири і в них також можна жити. Така нерухомість також знаходиться в багатоповерхових будинках. Всередині апартаментів є хол, кухня, одна або кілька житлових кімнат, санвузол, балкон або лоджія.

Основна відмінність апартаментів від квартири полягає у юридичному статусі будівлі, де розташоване це житло. Якщо квартири розміщені у звичайних житлових будинках, то апартаменти можуть розташовуватися в готелі, в промисловій будівлі, в офісному центрі, в санаторії тощо. Апартаменти можуть займати не всю будівлю, а лише її частину або кілька поверхів.

Апартаменти призначені для тимчасового проживання та на них не можна оформити право власності, тому їх часто порівнюють із готельними номерами. Проживання у такому типі житла не дає права приватизувати його.

Ще одна відмінність — вигідніша вартість у порівнянні з квартирою. Ціна купівлі апартаментів нижча на 15–20%, оскільки вимоги до споруд нижчі.

Навіщо будують комплекси з апартаментами

Для будівництва житлового будинку є багато обмежень: не можна просто вибрати будь-яку ділянку і почати будувати багатоквартирний комплекс. У разі комплексів, в яких передбачені апартаменти, а не квартири, таких обмежень немає. Ці ЖК можуть будувати на березі моря, рекреаційній зоні, в історичному центрі міста. Будівля отримає статус готелю, санаторію, туристичного комплексу.

Забудовники вибирають зводити апарт-комплекси через те, що на це будівництво легше отримати дозвіл. До того ж, до нежитлових будинків, не такі жорсткі вимоги щодо шумоізоляції, висоти стель тощо. Це знижує собівартість житла і дозволяє продавати його за вигідною ціною.

Чи можна прописатись в апартаментах

Стандартну процедуру прописки в апартаментах провести не можна. Залежно від комплексу, мешканцю можуть відмовити у реєстрації, але іноді можуть і погодитись прописати його на обмежений термін, наприклад, на 3–5 років.

Відсутність можливості прописатися в купленій квартирі в деяких випадках може завдавати незручностей. Власник такої нерухомості не зможе поставити дитину в чергу до дитячого садка за місцем проживання, претендувати на пріоритетне місце у списку до найближчої школи, голосувати на виборах на своїй дільниці. Хоча для багатьох покупців такі мінуси не є суттєвими.

Переваги та недоліки апартаментів

Переваги та недоліки апарт-комплексів слід розглядати індивідуально, оскільки кожен проект має свої особливості. В одному ЖК з апартаментами забудовник вирішить заощадити на всьому — і в ньому будуть вузькі проїзди для машин, маленьке паркування та мінімум зручностей. В іншій новобудові буде передбачено простору територію для відпочинку мешканців, басейн, паркінг та інші переваги. Але загалом можна виділити такі плюси та мінуси апартаментів.

Переваги апартаментів:

  • це універсальна нерухомість – така житлова площа може стати квартирою для сім’ї, а може бути офісом для невеликої компанії;
  • апартаменти мають досить велику популярність у орендарів, тому їх можна купити для подальшої здачі в оренду як подобово, так і помісячно, причому займатися всім процесом здачі може обслуговуюча компанія, а не сам власник;
  • розширений перелік зручностей – часто в новобудові з апартаментами передбачені такі переваги, як спортзал, басейн, своя служба доставки, охорона, консьєрж у холі, зона барбекю тощо;
  • хороша локація – забудовник може побудувати апарт-комплекс на березі річки, озера, моря, в історичному районі або в рекреаційній зоні, що дає можливість жити в красивій та екологічно чистій місцевості;
  • вартість квадратного метра — в апартаментах найчастіше вигідніше вартість 1 м², ніж у квартирах, оскільки менше вимог до будівництва будівлі, а отже, забудовник може знизити витрати;
  • наявність обслуговуючої організації – у ЖК з апартаментами обов’язково присутня обслуговуюча компанія, якій можна доручити здачу житла в оренду, прибирання квартири та інші завдання.

До недоліків апартаментів можна віднести такі моменти:

  • оскільки апартаменти використовують не тільки як житлову, а й як офісну нерухомість, поряд з вашою «квартирою» може бути прохідний двір з відвідувачів або співробітників, які приходять до офісу, що розташований по сусідству;
  • якщо сусідні апартаменти здають в оренду, сусіди постійно змінюватимуться і неможливо буде зрозуміти, це чужі люди ходять у вашому будинку або ті, хто тут живе;
  • мешканці не можуть укладати договори з постачальниками комунальних послуг безпосередньо, оскільки цим займається компанія, що обслуговує. Через це не тільки неможливо вибрати відповідного особисто вам постачальника, а й витрати на обслуговування вищі;
  • у будинку з апартаментами не можна організувати ОСББ або змінити керуючу компанію;
  • при покупці житла в апарт-комплексі на стадії будівництва, інвестор має вищі ризики, тому потрібно ретельно перевіряти документи будівельної компанії перед укладанням угоди;
  • податок на нерухомість при володінні апартаментами вищий, ніж у разі наявності права власності на звичайну квартиру;
  • в апартаментах не можна прописатися, а якщо вийде, то тільки на короткий термін.

Перелічені недоліки можуть здаватися не такими значними для одного покупця, тоді як для іншого інвестора вони будуть суттєвими, і він зробить вибір на користь квартири. Все індивідуально, потрібно аналізувати свою ситуацію: ціль купівлі, бюджет та інші нюанси.

Кому підійдуть апартаменти

Апартаменти досить часто купують з метою інвестицій. Таке житло чудово підходить для короткострокової чи довгострокової оренди. Якщо апарт-комплекс розташований на березі моря або в історичному центрі міста, апартаменти можна вигідно здавати подобово в оренду туристам і заробляти на цьому. Наявність компанії, що обслуговує, також сприяє подібному бізнесу: можна прикладати мінімум зусиль і при цьому досить добре заробляти.

Якщо для покупця не має значення питання прописки, наприклад, він прописаний у квартирі батьків, може купити апартаменти для постійного проживання. Життя в такому будинку може бути значно комфортнішим, ніж у класичному багатоквартирному комплексі.

Апартаменти також підійдуть для тих, хто шукає офіс для своєї компанії. Хороше розташування, компанія, що обслуговує, вигідна вартість покупки — переваги для організації офісу в апарт-комплексі. У деяких будинках житлова та офісна частина розділені, тому співробітники та мешканці не заважатимуть один одному.

Загалом апартаменти найчастіше обирають молоді покупці або люди середнього віку як для проживання, так і для оренди.

Скільки коштує обслуговування та утримання апартаментів

Утримання апартаментів обходиться дорожче, ніж звичайна квартира. Дороге обслуговування можна пояснити вищими тарифами на комунальні послуги для нежитлових приміщень. Високі витрати пов’язані і з тим, що будинки з апартаментами зазвичай мають найкращу внутрішню інфраструктуру. У ЖК може бути басейн, консьєрж-сервіс, конференц-зал, тренажерний зал для мешканців та інші об’єкти, які потрібно обслуговувати, а це передбачає грошові витрати.

До обов’язків обслуговуючої організації входять прибирання території, вивіз сміття, організація охорони тощо.  Усе це оплачують мешканці, отримуючи щомісячну платіжку. Індивідуально можна домовитися про прибирання апартаментів та користування хімчисткою.

Вартість обслуговування в будинку з апартаментами мінімум у 3 рази вища, ніж у житловому комплексі, оскільки послуги опалення, електропостачання, водопостачання та водовідведення вважаються за комерційними тарифами. Точна вартість залежить від конкретного комплексу та його зручностей. Але за ці гроші мешканці отримують значно більше, ніж власники квартир на вторинному ринку чи у звичайних новобудовах.

Щоб уникнути неприємних сюрпризів, пов’язаних з додатковими витратами, перед покупкою апартаментів варто поцікавитися у забудовника чи приватного продавця, скільки коштує обслуговування такої нерухомості. Враховуючи перелік переваг та зручностей, вартість апартаментів та їх утримання може бути цілком виправданою.