Вартість переоформлення квартири у 2024 році

Вартість переоформлення квартири

Витрати на переоформлення житлової нерухомості - важливе питання, яке варто вивчити ще на етапі продажу або купівлі квартири. Тут потрібно дізнатися всі нюанси, щоб не переплатити і при цьому зробити все законно. Що входить у вартість переоформлення квартири та який розмір податків і держмита у 2024 році, розповідаємо нижче.

Які податки під час продажу квартири

Під час продажу житлової нерухомості продавець має сплатити податок на доходи фізичних осіб. Розмір цього податку та необхідність його сплати залежить від кількох факторів:

  • кількість проведених за звітний період угод купівлі-продажу;
  • чи є статус податкового резидента України;
  • термін володіння нерухомістю;
  • як квартира перейшла у власність.

Якщо продавець є резидентом України і протягом звітного періоду продає другу квартиру, він має сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі 5% від офіційної суми угоди. Тобто якщо житлоплощу продають за 50 000 доларів, то податок становитиме 2 500 доларів.

Якщо житло перебуває у власності менше 3 років, теж доведеться сплатити податок у розмірі 5%. Нерезидент України в цьому випадку сплачує 18%.

Якщо за звітний рік продається третій, четвертий і наступний об'єкт нерухомості, ставка ПДФО становить уже не 5%, а 18%.

Коли прибутковий податок платити не потрібно:

  • якщо за звітний рік продавець укладає першу угоду з продажу квартири;
  • якщо житло перебуває у власності понад 3 роки;
  • якщо об'єкт дістався продавцеві у спадок.

Податки під час продажу квартири сплачує як продавець, так і покупець. Ось які податки ще потрібно сплатити при оформленні угоди купівлі-продажу об'єкта нерухомості:

  • держмито - 1% від вартості нерухомості (загальна оплата). Від сплати звільняються інваліди ВВВ, родичі загиблих і зниклих безвісти, інваліди І та ІІ груп і постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • військовий збір - 1,5% (оплачує продавець);
  • 1% - збір до Пенсійного фонду (оплачує покупець). Від сплати звільняються ті, хто стоїть на квартирному обліку або купує житло вперше, хоча довести це фактично досить складно.

На ціну переоформлення квартири також впливає той факт, де купується нерухомість - у новобудові або на вторинному ринку. Якщо житло знаходиться в новому будинку, покупець може переоформити об'єкт самостійно або довірити цю процедуру забудовнику. Фахівці будівельної компанії за окрему плату в стислі терміни переоформлять житло на власника. Загалом доведеться заплатити близько 100 доларів.

Скільки коштують послуги оцінювача

Крім прибуткового податку, військового збору та платежу до Пенсійного фонду, є й такі супутні витрати, як послуги оцінювача. Не можна проґавити цей етап, оскільки висновок про оцінку нерухомого майна входить в обов'язковий пакет документів, які надає продавець. Відповідно він і оплачує витрати на оцінку квартири.

На цих витратах можна заощадити. З 2021 року довідку про вартість житлоплощі можна отримати онлайн безкоштовно. Для цього потрібно пройти реєстрацію в єдиній базі звітів ФДМ і заповнити форму з даними про квартиру, що продається. Сервіс проведе оцінку об'єкта нерухомості та згенерує довідку.

Не завжди сервіс вказує ту вартість квартири, яка влаштовує продавця. Якщо власник не згоден з розрахованою онлайн ціною житлоплощі, він може особисто звернутися до професійного оцінювача. Його послуги коштують відносно недорого і залежать від мети оцінки. Якщо оцінка житла проводиться для продажу, витрати складуть від 1 000 грн.

Скільки бере нотаріус за переоформлення квартири

Оформлення договору купівлі-продажу нерухомості відбувається у нотаріуса: він вносить угоду до реєстру прав на нерухоме майно. Відповідно під час переоформлення квартири доведеться оплатити і послуги нотаріуса.

Щоб зменшити цю статтю витрат, можна звернутися до державного нотаріуса. Але важливо бути готовим до того, що оформлення угоди займе істотно більше часу, ніж при зверненні до приватного нотаріуса.

Приватні нотаріуси встановлюють вартість роботи самостійно, тому ціни в них не тільки вищі, ніж у державних фахівців, а ще й різняться залежно від конкретного експерта. Витрати на приватного нотаріуса залежать ще й від міста оформлення: у Києві послуги фахівця стартують із 6 000 гривень. Перед підписанням документа варто вивчити ціну питання в різних місцях або запитати у знайомих, які вже зверталися до нотаріуса.

Оплата послуг нотаріуса найчастіше ділиться навпіл між продавцем і покупцем. Якщо сторони не домовилися про рівний поділ цієї статті витрат, то сума може позначитися на вартості об'єкта. Усе відбувається за домовленістю.

Хто має платити за переоформлення квартири

Законодавчо не врегульовано питання, хто має сплачувати держмито і внесок до Пенсійного фонду - покупець чи продавець. Найчастіше про оплату витрат на переоформлення квартири сторони домовляються в індивідуальному порядку.

Зазвичай держмито сплачує покупець, тоді як витрати на сплату збору до Пенсійного фонду та послуг нотаріуса лягають на плечі продавця. Але буває й так, що всі витрати з переоформлення об'єкта нерухомості несе тільки покупець у повному обсязі. У цьому випадку вартість квартири може бути зменшена.

У багатьох випадках продавець і покупець домовляються розділити витрати строго навпіл. Усе це вирішується на етапі переговорів, ще до підписання договору купівлі-продажу.

Щоб уникнути незрозумілих ситуацій, переплат та інших проблем зі сплатою обов'язкових податків і зборів під час переоформлення квартири, варто звернутися до досвідченого ріелтора. Кваліфікований фахівець знає актуальну вартість зборів, хто має пільги на сплату податків, до якого нотаріуса краще звернутися. Ріелтори АН "Маяк" допоможуть перевірити документи і правильність розрахунків, а також знизити ризики під час оформлення угоди незалежно від того, якою стороною ви виступаєте - продавцем або покупцем.