Що потрібно знати при оренді квартири

Що потрібно знати при оренді квартири

Хорошу квартиру для довгострокової оренди у великих містах знайти досить складно. До того ж потенційних орендарів підстерігають і такі проблеми, як шахраї або недобросовісні власники житла. Розповідаємо, як безпечно винайняти житло: які документи перевіряти, що питати в господаря, як розпізнати шахраїв тощо.

Як убезпечити себе під час оренди житла

Під час оренди квартири ризикує не тільки орендодавець, а й майбутній квартиронаймач, особливо, якщо останній вирішив шукати житло самотужки, без допомоги ріелтора. Ось кілька порад, які допоможуть зняти квартиру безпечно:

  • якщо ви ще не були на перегляді квартири, вам не потрібно нічого платити - жодних авансів на картку перераховувати не можна;
  • якщо квартира сподобалася, ще раз уточніть умови оренди, розмір орендної плати - це дасть змогу виключити непорозуміння;
  • перевірте, чи реально перед вами законний власник житла - подивіться його паспорт, документи на нерухомість, рахунки за комунальні послуги (на які ПІБ вони виписані);
  • якщо житлом володіє кілька осіб, попросіть надати згоду або довіреність від них;
  • якщо квартиру здає в оренду представник господаря, переконайтеся, що в нього є завірена нотаріусом довіреність від власника;
  • будьте уважні під час відвідування житла - звертайте увагу на стан ремонту, сантехніки, меблів;
  • поспілкуйтеся із сусідами, якщо у вас є якісь сумніви - вони поділяться тим, що ви могли упустити.

Убезпечити себе при оренді також допоможе договір. Це основний пункт, який запобігатиме таким "сюрпризам", як необґрунтоване підвищення орендної плати, звинувачення в псуванні майна або раптові вимоги виселитися.

Які документи перевіряти під час оренди квартири

Оформляти відносини з орендодавцем найкраще офіційно, уклавши з ним договір оренди. Перед підписанням договору у власника потрібно перевірити такі документи:

  • правовстановлюючі документи на нерухомість - свідоцтво на право власності, договір дарування або купівлі-продажу;
  • паспорт власника, ідентифікаційний код;
  • довідка про прописаних у квартирі;
  • письмову згоду від інших власників житла на оренду.

Це документи, які надає власник квартири, що здається в оренду. Орендар повинен показати тільки свій паспорт або інше посвідчення особи, якщо це влаштує власника.

Коли майбутній квартиронаймач переконається в тому, що перед ним реальний власник житла, сторони можуть підписати договір оренди. До нього може бути додано акт приймання-передачі майна. Цей документ вигідний для всіх. Власник захищає себе від збитків через псування майна, квартирант - від можливих звинувачень у поломці чого-небудь.

Як розпізнати шахраїв

На ринку оренди житла шахраї, на жаль, - не рідкість. Особливо ризикують потрапити на них ті, хто винаймає нерухомість на довгий термін уперше або шукає варіанти самостійно, а не через агентство нерухомості. Орендувати квартиру без обману і розпізнати шахраїв реально, якщо знати основні схеми, які вони використовують.

Один із варіантів шахрайства - інформаційні послуги. Інформаційні бюро можуть видавати себе за агентства нерухомості, хоча вони ними не є. Суть роботи такої організації полягає в тому, щоб надати клієнту інформацію. І все. Допомоги у винайманні квартири в цьому разі не передбачено. Співробітник компанії просто передасть потенційному орендареві ті самі оголошення, які можна знайти в інтернеті або в газеті, водночас візьме за таку послугу оплату.

Ще одна поширена схема - це оренда житла шахраями на добу або на місяць, а потім його здача іншим людям на більш тривалий термін. Під час огляду квартири майбутнім квартирантом шахраї представляються власниками, беруть гроші наперед за 1-3 місяці, після чого зникають. Люди заселяються, а через деякий час у квартиру приходить справжній власник, який зовсім не в курсі того, що його житло знову здали в оренду. Ось чому вкрай важливо під час перегляду і перед оплатою переконатися, що перед вами законний власник квартири.

Шахраї часто вибирають собі в "клієнти" приїжджих, студентів, неконфліктних людей. Це дає змогу провернути з ними таку схему. Після підписання договору оренди та передання грошей у квартиру раптово приходить "справжній" власник, який жорстко вимагає всіх присутніх негайно залишити його житло. У такій ситуації важливо не розгубитися і не дати просто виставити себе за двері, а у відповідь вимагати документи у цього "справжнього" власника. Якщо документи на квартиру в нього все-таки є, а "орендодавці" не збираються повертати вам гроші, викликайте поліцію.

Які питання потрібно поставити, перед тим як зняти квартиру

Плануючи йти на перегляд житла, підготуйтеся заздалегідь. Можна прямо в нотатках телефону скласти приблизний список запитань, які ви хочете поставити орендодавцю. Ось про що потрібно запитати власника до підписання договору оренди та передачі оплати:

  • Який розмір орендної плати? Чи буде вона підвищуватися найближчим часом? Як часто ви плануєте піднімати вартість оренди квартири? Що впливатиме на підвищення ціни?
  • Чи треба вносити депозит? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Хто платить за комунальні послуги? Який порядок оплати - самостійно квартирантами чи власником?
  • Чи є заборгованості за комунальні послуги?
  • На який термін можна зняти квартиру?
  • Чи можна зняти квартиру з дитиною/дітьми, домашніми тваринами?
  • Чи плануєте ви приходити з перевірками? Як часто це відбуватиметься?
  • Чи будемо ми підписувати договір оренди і складати акт приймання-передачі майна?
  • Чи змінювалися замки на вхідних дверях після виселення попередніх квартирантів?
  • У якому стані меблі, сантехніка та побутова техніка? Якщо щось зламається не з вини орендарів, чиїм коштом буде проводитися ремонт?
  • Чи не буває проблем із ліфтом?
  • Що потрібно знати про сусідів?
  • Що є поблизу з будинком? Де знаходяться школа, дитячий садок, супермаркет, поліклініка, парковка, найближче укриття?

Головне, не соромитися і не боятися затримати господаря квартири, перепитувати, якщо залишилися питання і незрозумілі моменти. Якщо відкрилися нові нюанси, важливо прописати їх у договорі, щоб потім уникнути конфліктів і непорозумінь.

На що дивитися під час перегляду квартири перед орендою

Фахівці з нерухомості радять приходити на перегляд житла двічі. У їхній практиці не рідкість ситуації, коли перший раз квартира сподобалася, її зняли, а під час проживання з'явилася купа нюансів, на які квартиранти одразу не звернули уваги.

Перше відвідування житла - ознайомче. На цьому етапі можна відразу зрозуміти, подобається квартира чи ви точно не хочете її орендувати. Під час першого візиту іноді буває складно прийняти рішення. Тут якраз і виявиться корисним другий перегляд.

Друге відвідування - більш ґрунтовне. Під час цього візиту можна і потрібно ретельно оглянути труби, змішувачі, сантехніку. Якщо на обличчя очевидні проблеми, потрібно одразу прояснити з власником, хто і коли буде їх вирішувати. Також важливо оглянути меблі та побутову техніку. Якщо ви бачите, що матрац на ліжку продавлений або пральна машина справляє враження такої, що "дихає на ладан", є підстави просити знизити орендну плату, відмовитися від квартири або обговорити, як це можна вирішити.

Під час другого перегляду потрібно скласти акт приймання-передачі майна, яке знаходиться у квартирі. У документі описуються меблі, техніка, сантехніка, фурнітура, аксесуари, декор тощо.

Що має бути в договорі оренди

Багато орендарів живуть в орендованих квартирах без договору оренди. Але важливо розуміти, що це завжди ризик. У будь-який момент власник може вирішити продати житло і сказати квартирантам виселитися протягом тижня, необґрунтовано підвищити вартість оренди вдвічі або приходити з візитами кожні вихідні.

Договір оренди строком до 2 років 11 місяців може укладатися без нотаріального посвідчення. У цьому випадку документ теж має юридичну силу.

Яка інформація має бути в договорі оренди:

  • предмет оренди;
  • порядок передачі житла в оренду;
  • термін оренди;
  • розмір орендної плати на місяць і порядок її передачі;
  • права та зобов'язання орендодавця й орендаря;
  • відповідальність обох сторін у разі порушення умов договору;
  • строк дії договору, причини дострокового розірвання;
  • реквізити сторін.

За бажання власник квартири й орендар можуть вказати в договорі інші пункти, виходячи зі своїх побажань або особливостей конкретного житла. Якщо нерухомість орендується через рієлтора, фахівець повинен надати типовий договір про найм житла. До нього за необхідності можна вносити зміни.

Навіщо знімати квартиру через агентство

Знайти квартиру для оренди в Києві або в інших містах України можна самостійно або через агентство нерухомості. Співпраця з досвідченим ріелтором має свої переваги. Отже, навіщо знімати житло через агентство:

  • у ріелторів є своя база квартир, а отже, знайти підходящий варіант можна швидше;
  • фахівці з нерухомості знають усі схеми шахрайства і допоможуть уникнути таких ситуацій, а отже, збережуть гроші;
  • агент точно знає, які документи на квартиру потрібно перевірити, щоб переконатися, що орендодавець - це і є власник;
  • ріелтор допоможе скласти правильний договір оренди з урахуванням усіх важливих нюансів;
  • агентство нерухомості економить час орендаря - не потрібно самостійно шукати квартири, домовлятися про перегляди, перевіряти документи власника, вирішувати дрібні організаційні питання;
  • правильний ріелтор і після підписання договору допоможе з розв'язанням додаткових питань, які можуть виникнути, наприклад, оренда паркінгу, фіксація будь-яких змін у договорі тощо.

Оплату послуг агентства здійснюють тільки після їх надання, коли вже ухвалено рішення, що квартира орендується, і підписується договір. Ніяких авансів або передоплати вносити не потрібно. Це безпечно, зручно і професійно. Звертайтеся в АН "Маяк", щоб винайняти квартиру в Києві довгостроково і зберегти свій час і нерви.