Як правильно фотографувати квартиру для продажу

Як правильно фотографувати квартиру для продажу

Багато продавців не надають значення тому, як потрібно фотографувати квартиру для продажу. І дарма, адже цей нюанс допоможе продати нерухомість швидше і за вигідною ціною. Правильно презентувавши житлоплощу, можна зацікавити більшу кількість потенційних покупців. Що більше зацікавлених, то вищі шанси продати квартиру швидко і за бажаною ціною. Ділимося простими порадами, як правильно фотографувати житло для продажу.

1. Забезпечте достатнє освітлення

Фотографувати житлоплощу найкраще в денний час, але тільки в ті години, коли сонце перебуває не в зеніті. В іншому разі світло з вікна буде занадто яскравим. Ідеальний час - ранок і післяобідній час. Але також потрібно враховувати, на який бік світла виходять вікна.

Щоб фотографія вийшла світлою, можна задіяти і штучні джерела світла. Але важливо, щоб лампи давали не жовтуватий відтінок, оскільки він візуально робить нерухомість дешевшою. Найкраще замінити лампи в люстрах на лампи холодного або нейтрального світіння.

Люстри та інші світильники мають розташовуватися за спиною. Якщо знімати проти світла, лампа буде затемнювати решту простору. Щоб знайти виграшний варіант, варто спробувати різні ракурси.

2. Зробіть генеральне прибирання

Немає сенсу красиво виставляти світло або просити друга позичити круту камеру, якщо у квартирі не прибрано і не вивезено мотлох. Перш ніж влаштовувати фотосесію, слід скористатися послугами клінінгової компанії або самостійно докласти трохи сил для прибирання.

Що обов'язково потрібно зробити:

  • вивезти весь мотлох, непотрібні речі, зламані меблі;
  • вимити вікна;
  • вимити фасади на кухні та кухонну техніку;
  • вимити сантехніку;
  • витерти пил на всіх поверхнях;
  • освіжити водою кімнатні квіти;
  • пропилососити (підмести) і вимити підлогу.

Коли квартира стане чистою, можна одразу приступати до фотографування. Зробивши перший кадр, потрібно постаратися об'єктивно оцінити його. Можливо, на ньому видно павутину або пил, який ви випадково пропустили під час прибирання.

3. Приберіть зайві предмети й особисті речі

Щоб покупець міг подивитися на фотографію квартири і уявити, що він у ній живе, важливо максимально "знеособити" житлоплощу. Ніщо не має натякати на те, що в цій квартирі хтось живе. Перед фотосесією потрібно прибрати особисті речі та всі зайві предмети.

Те, на що продавець навіть не зверне уваги, може відштовхнути покупця на фотографіях. Це може бути одяг на стільці в спальні, брудний посуд у раковині, піднятий ободок на унітазі, стара шторка в душі тощо.

4. Використовуйте ширококутний об'єктив

Професійні фотографи знімають нерухомість на спеціальний ширококутний об'єктив. З його допомогою можна захопити більше простору в кадр. Необов'язково шукати наворочену камеру, щоб зробити гарні знімки, оскільки в багатьох смартфонах теж є функція, що імітує широкий кут.

Якщо у вас є айфон, можна виставити в налаштуваннях камери коефіцієнт 0,5. Такий параметр найкраще підходить для зйомки інтер'єру квартири. І не доведеться робити безліч фотографій однієї кімнати, оскільки і так все буде добре видно.

5. Використовуйте триногу (штатив)

Зробити фотографії майже як у професіоналів допоможе звичайний штатив або тринога. Необов'язково його купувати, можна взяти в оренду або попросити у знайомих. Штатив допоможе зробити чіткий кадр, оскільки руки не завжди виходить тримати рівно і без тряски.

Штатив також дає змогу уникнути такої поширеної помилки, як "завалені" лінії, що не збігаються з вертикаллю і горизонталлю. Щоб картинка мала реалістичний вигляд, потрібно тримати камеру рівно, тобто паралельно лініям підлоги і стін. Найпростіше зробити це, правильно закріпивши телефон у штативі.

Щоб зрозуміти, чи рівно закріплений телефон на тринозі, варто ввімкнути в камері функцію "сітка". За допомогою допоміжних ліній на екрані вийде правильно виставити горизонт і перспективу в кадрі.

6. Знімайте на рівні очей

Якщо знімати занадто високо або занадто низько, про вдалі кадри можна відразу забути. Кімната буде сфотографована під неприродним кутом і уважно розглядати такі фотографії покупець навряд чи захоче, а отже, не побачить і переваг виставленого на продаж житла.

Найкраще фотографувати на рівні очей, тобто камеру потрібно тримати на висоті 130-140 см від підлоги. Саме з такого рівня виходять гарні кадри. Але є винятки. Правило 130-140 см діє для всіх кімнат, крім санвузла. Тут найкраще тримати камеру на висоті 100 см.

7. Фотографуйте кімнату з кількох ракурсів

Щоб покупцеві було легше уявити, який у реальності вигляд має квартира, найкраще робити фотографії з різних ракурсів. Обов'язково потрібно сфотографувати житло при вході в кожну кімнату. Так простіше зрозуміти, що покупець відразу побачить у тому чи іншому приміщенні.

Під час вибудовування кадру можна переміщати невеликі меблі. Якщо видно, що крісло або стілець заважає зробити гарний кадр, можна на деякий час переставити його або ж, навпаки, додати в кадр, щоб створити більш затишну атмосферу на знімку.

Фотографа не повинно бути видно на жодній фотографії. Зазвичай такої помилки припускаються, коли в кімнаті є дзеркала: у них видно відображення того, хто фотографує. Усе це заважатиме покупцеві уявити, що це його житлоплоща.

Крім того, що рекомендується фотографувати кімнату з різних ракурсів, також можна робити загальний і крупний план. Наприклад, якщо хочеться зробити акцент на якісних меблях або дизайнерській люстрі, то можна сфотографувати їх крупним планом. Але важливо не додавати в оголошення про продаж квартири багато таких фотографій. Загального плану все-таки має бути більше.

8. Знімайте з кутів приміщення

Багато хто, хто самостійно робить фотографії своєї квартири на продаж, стикається з проблемою, що в кадр мало що поміщається. У такому разі допоможе як вищезгадана порада про ширококутний об'єктив, так і зйомка з кута. Якщо фотограф стане в кімнаті в кутку, це допоможе захопити більше простору в кадр.

9. Дотримуйтесь горизонтального рівня камери

Професійні фотографи та експерти з продажу квартир радять робити не вертикальні, а горизонтальні фото житлоплощі. Такі знімки краще виглядають в оголошенні. Важливо візуально передати відчуття простору, зробивши загальний план.

Якщо планується публікувати оголошення про продаж квартири не тільки на спеціалізованих сайтах-агрегаторах, а й у соціальних мережах, бажано зробити і горизонтальні, і вертикальні знімки. У соцмережах гармонійніше виглядають і краще сприймаються користувачами саме вертикальні фото.

10. Уникайте спалаху

Вище вже згадувалося, що найкраще робити фотографії в денний час. Якщо фотографувати квартиру вдень, то спалах не знадобиться. Якщо ж немає часу зробити знімки житла при природному освітленні, виникає спокуса використати спалах. Але робити цього не потрібно.

Спалах дає занадто яскраве світло, яке пересвічує об'єкт зйомки. У спалаху на телефоні або недорогій камері немає спеціального розсіювача, тому немає можливості поширити світло від спалаху і зробити його м'якшим. У результаті на знімку одна частина кімнати буде занадто підсвічена, інша, навпаки, буде затемнена. У будь-якому разі отримати вдалі кадри не вийде.

Якщо використовувати всі рекомендації з цієї статті, є високі шанси зробити дійсно красиві фотографії. Вдалі знімки привернуть увагу потенційних покупців, а значить, переглядів буде більше, що збільшить ймовірність швидко продати нерухомість.