Як швидко та вигідно продати земельну ділянку

Як швидко та вигідно продати земельну ділянку

Продати землю в Україні швидко і за вигідною ціною цілком реально. Головне - правильно визначити вартість ділянки та звернутися по допомогу до професіоналів. Розповідаємо, як встановити правильну вартість землі, які документи потрібні для продажу ділянки, скільки доведеться заплатити податків і як проходить угода з продажу земельної ділянки.

Як визначити вартість земельної ділянки

Якщо потрібно продати земельну ділянку в найкоротші терміни, правильно встановлена ціна зіграє в цьому не останню роль. Коли вартість землі завищена, ніхто просто не відгукнеться на рекламу: не буде ні дзвінків, ні переглядів. Якщо ж ціна занижена, у цьому теж немає нічого хорошого. Підозріло низька вартість може наштовхнути покупця на думку, що у виставленої на продаж ділянки є якісь недоліки, про які продавець вирішив промовчати. Але головний мінус заниженої ціни - це, звичайно ж, відсутність хорошого заробітку для колишнього власника.

Простий спосіб, як визначити приблизну вартість своєї земельної ділянки, - проаналізувати схожі ділянки неподалік або в аналогічному сегменті ринку землі. Найпростіше зробити це на сайтах-агрегаторах оголошень.

На сайті з оголошеннями потрібно вибрати свій населений пункт і тип нерухомості "земельна ділянка". Це дасть змогу вивчити ціни, за якими продають схожі за характеристиками ділянки. Але важливо не забувати, що на таких сайтах можуть бути неправдиві оголошення зі зниженими цінами, які використовують недобросовісні агенти. Така інформація може збити з пантелику продавця і наштовхнути його на думку, що він хоче продати свою ділянку за надто високою ціною.

Які чинники впливають на формування ціни на земельну ділянку:

  • розташування і транспортна розв'язка - можуть бути вдалими або навпаки, наприклад, сусідство зі жвавою дорогою може не сподобатися тим, хто хоче побудувати на ділянці приватний будинок або дачу;
  • наявність під'їзду до ділянки - асфальтована дорога буде плюсом;
  • наявність об'єктів інфраструктури - якщо неподалік розташоване місто або є інфраструктура, це вагома перевага;
  • наявність освітлення на вулиці - загалом обжитий район буде плюсом, така ділянка зацікавить більше покупців;
  • будови поруч - якщо це сусіди з приватними будинками, це добре, але, якщо поруч є висотна будівля або ділянка під забудову багатоквартирного будинку, таке сусідство може не сподобатися потенційним покупцям;
  • сусіди - також важливо, які сусіди живуть поруч, якщо вони є, тому що мало хто захоче оселитися через паркан від неблагополучної сім'ї;
  • близькість заводу, звалища, кладовища - така особливість однозначно буде мінусом і може стати приводом для зниження ціни;
  • вид з ділянки - недобудовані будови поруч можуть псувати вигляд і відштовхувати покупців.

Якщо у землі є якісь мінуси, це не означає, що ділянку ніхто не купить. Головне - правильно визначити вартість з урахуванням виявлених недоліків і вміло презентувати переваги, тоді покупець обов'язково знайдеться.

При формуванні ціни на земельну ділянку важливо врахувати відсоток допустимого торгу. Багато покупців торгуються, тому, щоб не зменшувати істотно свою вигоду, найкраще відразу додати до ціни невелику суму для торгу. Зазвичай вона не перевищує 10% від вартості ділянки.

Під час продажу землі обов'язково потрібно замовити оцінку ділянки в експерта. Ця процедура не допоможе визначити ринкову вартість, але вона все одно є обов'язковою. Проводять оцінку професійні оцінювачі, а займає вона зазвичай від 1 до 4 днів. Вартість оцінки - до 2000 грн.

Які потрібні документи для продажу земельної ділянки

Перед розміщенням оголошення про продаж земельної ділянки або зверненням до ріелтора, важливо переконатися, що всі документи на землю в порядку. Якщо є така необхідність, документи потрібно актуалізувати. Якщо не зробити цього до виставлення ділянки на продаж, то можна втратити потенційних покупців. Не всі готові чекати, поки продавець упорядковує папери.

Отже, які документи потрібно підготувати перед продажем землі:

  • державний акт про право власності на ділянку із зазначенням цільового призначення землі;
  • витяг із Державного земельного кадастру із зазначенням кадастрового номера;
  • експертна грошова оцінка землі;
  • довідка про відсутність будівель на ділянці або техпаспорт за наявності будівель;
  • паспорт та ідентифікаційний код власника (якщо їх кілька, то документи на кожного власника);
  • письмова згода чоловіка/дружини, якщо власник перебуває або на момент купівлі ділянки перебував у шлюбі (знадобляться паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини і свідоцтво про шлюб);
  • акт узгодження меж ділянки землі.

Якщо під час продажу продавець не зможе надати будь-який з обов'язкових документів, нотаріус не зможе засвідчити угоду, тому найкраще заздалегідь підготувати й уважно перевірити необхідні папери.

Як проходить угода з продажу земельної ділянки

Договір купівлі-продажу земельної ділянки укладають у нотаріуса за місцем реєстрації будь-якої сторони угоди або за місцем розташування землі, що продається. Переоформити ділянку можна як у державного, так і у приватного нотаріуса. Найчастіше нотаріуса вибирає покупець. Після основної процедури об'єкт переоформляють і реєструють у місцевому управлінні земельних ресурсів.

Під час продажу земельної ділянки укладення попереднього договору вважається необов'язковим етапом. Але за бажання покупця/продавця або за домовленістю між сторонами можна укласти попередній договір про купівлю-продаж землі.

Які податки при продажу земельної ділянки

Перше, що потрібно розуміти щодо сплати податків під час продажу землі, що їхній перелік і розміри відрізняються залежно від цільового призначення ділянки. Якщо продається земельна ділянка під будівництво будинку, то у 2024 році передбачені такі податки та збори:

  • держмито в розмірі 1% від вартості об'єкта, зазначеної в договорі;
  • ПДФО в розмірі 5%, якщо ділянка перебувала у власності менше ніж 3 роки і не отримана у спадок;
  • військовий збір у розмірі 1,5% від вартості землі;
  • послуги нотаріуса, оцінювача та інших фахівців.

Додаткові податки виникають, якщо продавець проводить другий або більше продаж нерухомого майна в календарному році. Також має значення розмір земельної ділянки. ПДФО і військовий збір доведеться заплатити, якщо земля під забудову приватного будинку в місті - понад 10 соток, у селищі міського типу - понад 15 соток, у селі - понад 25 соток. Це ж стосується і земельних ділянок сільськогосподарського призначення - якщо вони більші за 2 га. Для садівництва граничний розмір - 12 соток, для індивідуального дачного будівництва - 10 соток, для гаража - 1 сотка.

Якщо продавець не є резидентом України, то йому доведеться сплатити ПДФО в розмірі 18% і військовий збір у розмірі 1,5%. Такі ж умови сплати податків зберігаються для нерезидентів, які отримали земельну ділянку в подарунок. Тільки, якщо нерухоме майно було у власності нерезидента понад 3 роки, то воно звільняється від вищевказаних податків.

У разі продажу земельної ділянки, у якої цільовим призначенням зазначено садівництво або сільське господарство, переоформлення може обійтися дорожче. У цьому випадку податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%, як і військовий збір 1,5% від вартості землі, є обов'язковими. У цьому випадку дорожче обійдуться і послуги нотаріуса.

Чому вигідно продати ділянку через агентство нерухомості

Продавати земельну ділянку можна як самостійно, так і заручившись підтримкою професіоналів. З досвідченим ріелтором вдасться продати землю за вигідною ціною і в стислі терміни.

Основні причини звернутися до ріелтора під час продажу земельної ділянки:

  • визначення ринкової вартості - фахівці добре знають ринок, тому зможуть точніше встановити вартість земельної ділянки;
  • швидкий продаж - в агентстві нерухомість є своя база покупців, тож знайти зацікавлених клієнтів вийде набагато швидше;
  • ефективна реклама - ріелтори знають, як правильно і з бажаним результатом прорекламувати нерухомість, як вигідно показати переваги ділянки, щоб вона швидше продалася;
  • економія часу - ріелтор бере на себе пошук покупця, комунікацію з потенційними клієнтами, перегляди ділянки;
  • безпечна угода - ріелтор, який працює спільно з юристом, служить гарантією того, що угода пройде законно і без будь-яких ризиків для продавця.

Звертаючись в агентство нерухомості "Маяк", можна бути впевненим, що команда фахівців зробить все можливе, щоб вигідно і швидко продати земельну ділянку. В агентстві працюють не тільки ріелтори, а й юристи, а також нотаріус. Це дає змогу організувати комплексний підхід до виконання поставленого завдання і убезпечити продавця від можливих ризиків або інших неприємних моментів. Команда юристів допоможе підготувати пакет документів для швидкого продажу землі, зокрема договір купівлі-продажу.

З агентством нерухомості "Маяк" вийде вигідно і в найкоротші терміни продати ділянку, не докладаючи особливих зусиль, оскільки всю роботу беруть на себе ріелтор, юрист і нотаріус.