Податок на нерухомість у 2024 році

Податок на нерухомість

Щороку власники житлової та комерційної нерухомості певної площі зобов'язані сплачувати податок. Розмір податку на нерухомість визначають органи місцевого самоврядування. Хто зобов'язаний платити цей податок, хто від нього звільнений, яку суму потрібно заплатити у 2024 році та що чекає на тих, хто не внесе платіж вчасно, розповідаємо в цій статті.

Хто повинен платити податок на нерухомість?

Податок "на розкіш", як ще неофіційно називають податок на нерухомість, мають платити всі власники, у власності яких є:

  • квартира загальною площею понад 60 м²;
  • житловий будинок площею понад 120 м²;
  • кілька об'єктів житлової нерухомості - квартира і будинок загальною площею понад 180 м².

Податок нараховується не на всю площу квартири або будинку, а тільки на ту частину, яка перевищує згадані раніше граничні розміри.

Є деякі нюанси в ситуації, коли у квартири або будинку є кілька власників. Якщо об'єкт перебуває в частковій власності кількох осіб і розділений у натурі, то кожен власник зобов'язаний оплачувати свою частку податку на нерухомість. Якщо житлоплоща перебуває у спільній власності кількох осіб, але не розділена в натурі, то сплачувати податок повинен один із власників за згодою інших власників.

Пенсіонери також зобов'язані щорічно сплачувати податок на надлишкову площу. Вік власника квартири або будинку не впливає ні на обов'язок сплати податку, ні на його розмір. Пенсіонерам пільги не надаються.

Якщо нерухомість перебуває у власності неповнолітньої особи, відповідальність за сплату податку лежить на її батьках або опікунах.

Іноземні громадяни, які володіють нерухомим майном площею понад 60 м² для квартир і понад 120 м² для будинків в Україні, зобов'язані щорічно сплачувати податок на загальних підставах.

Хто звільняється від сплати податку на нерухомість?

Є кілька категорій людей, які можуть не платити податок на нерухомість. Ось як виглядав список звільнених від сплати податку до 2022 року:

  • багатодітні та прийомні сім'ї, в яких виховують 5 або більше дітей;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками);
  • учасники АТО;
  • освітні заклади;
  • релігійні товариства.

У воєнний час перелік тих, хто може не платити податок на нерухомість, розширився. У 2024 році від податку звільнені також власники об'єктів, які стали непридатними до проживання через військові дії. Також не зобов'язані платити власники нерухомості, яка перебуває на території під окупацією РФ, або розташована в місцевості, де тривають або велися активні бойові дії.

Як розрахувати розмір податку на нерухомість?

Розмір податку визначається індивідуально з урахуванням ставки податку, встановленої органами місцевого самоврядування. Ставка визначається відповідно до типу об'єктів та їхнього розташування у відсотках від мінімальної заробітної плати, заявленої на 1 січня звітного року, при цьому вона не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Дізнатися встановлену ставку у своєму регіоні можна на офіційному сайті податкової служби. У 2024 році податок нараховують за звітний 2023 рік, тобто ставку потрібно розраховувати з урахуванням мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2023 року. На зазначену дату вона становила 6700 грн. Виходячи з цього, ставка за квадратний метр не може бути більшою за 100,5 грн (6700 х 1,5%).

Щоб розрахувати суму податку, потрібно використовувати таку формулу. Від загальної площі потрібно відняти пільгову площу, а отриману цифру помножити на ставку податку. Результатом і буде сума, яку потрібно буде сплатити.

Наприклад, якщо у людини у власності є квартира площею 119 м², то сплачувати податок їй доведеться тільки за 59 м² (119 - 60 = 59). Розрахувати точну суму податку можна за допомогою офіційного калькулятора, доступного на сайті Державної податкової служби України. Система зручна тим, що дає змогу врахувати відразу кілька об'єктів і зберегти їх.

Важливий нюанс - якщо у власника у володінні перебуває квартира площею понад 300 м² та/або житловий будинок площею понад 500 м², сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен об'єкт.

Якщо власник не згоден із сумою нарахованого податку, він може звернутися до податкового органу за місцем реєстрації з оригіналами документів на право власності на нерухоме майно. Якщо буде виявлено помилку, контролюючий орган проведе перерахунок суми податку і вручить власнику житлоплощі нове податкове повідомлення-рішення.

Коли потрібно платити податок на нерухомість?

До 1 липня власнику нерухомості має надійти повідомлення від податкової служби, в якому зазначено, скільки він має сплатити податку. Тож не обов'язково самостійно шукати актуальну ставку і розмір мінімальної заробітної плати та проводити розрахунок.

Фізичні особи повинні сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення від податкової служби. У 2024 році сплачується податок за звітний 2023 рік, у 2025 власники житлових об'єктів сплачуватимуть податок за звітний 2024 рік тощо.

Юридичним особам необхідно сплачувати податок на нерухомість авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Який штраф за несплату податку на нерухомість?

Якщо не сплатити податок на нерухомість у встановлені терміни, на платника податків може чекати штраф. У разі затримки сплати податку "на розкіш" до 30 календарних днів розмір штрафу становитиме 5% від суми боргу. Якщо затримка буде більшою, ніж 30 календарних днів, нараховується штраф у розмірі 10% від суми податку.

У разі несплати суми боргу та штрафу інформація передається виконавчій службі для накладення арешту на майно. Експерти стверджують, якщо податок не сплачено через надзвичайний або воєнний стан, то пеня не нараховується, а штраф анулюється.