Податок на розкіш 2024 в Україні

Image
27.08.2024

"Податок на розкіш" в Україні - це неофіційна назва двох податків на майно: податку на володіння нерухомістю, відмінною від земельної ділянки (стаття 266 ПК), і транспортного податку (стаття 267 ПК). "Податок на розкіш" належить до місцевих податків: ставки за ним встановлюють місцеві ради, вони ж і отримують кошти від платників податків. Розглянемо докладніше, у яких випадках потрібно платити цей податок, хто від нього звільняється, коли і в якому розмірі потрібно внести платіж.

Що потрапляє під податок на розкіш

Щоб зрозуміти, чи потрібно платити "податок на розкіш", варто розібратися з тим, яка нерухомість і які автомобілі підлягають оподаткуванню.

Податок на нерухоме майно

За яку нерухомість доведеться заплатити податок:

  • квартири площею понад 60 м²;

  • будинки площею понад 120 м²;

  • квартира і будинок загальною площею від 180 м².

Податок нараховується тільки на ті метри, які не входять до пільгової норми. Наприклад, якщо у власника є у володінні квартира площею 90 квадратних метрів, йому доведеться заплатити за 30 м², оскільки вони перевищують пільгову норму в 60 м². Якщо у власності є, наприклад, і квартира (площею 119 м²), і будинок (площею 97 м²), то спочатку потрібно підсумувати ці показники, тобто у власника буде нерухомого майна на 216 м². У підсумку платити йому доведеться тільки за 36 м², оскільки пільгові 180 м² не оплачуються.

Окремо варто згадати дійсно великі квартири і будинки. Якщо площа квартири перевищує 300 м², а площа будинку - 500 м², то за кожен об'єкт нерухомості доведеться додатково заплатити ще 25 000 грн.

Транспортний податок

Податок на авто потрібно платити тільки в тому разі, якщо вік транспортного засобу не перевищує 2 роки або 5 років залежно від моделі машини. Також сплата податку залежить від вартості автомобіля. Сплачувати податок потрібно тільки в тому випадку, якщо середньоринкова ціна за авто у 2024 році перевищує 375 мінімальних заробітних плат, тобто 2 663 000 гривень.

До переліку автомобілів, які підлягають оподаткуванню, входять такі моделі, як BMW, Porsche, Tesla, Audi, Land Rover, Mercedes-Benz, Lexus тощо. Подивитися весь список легкових автомобілів, за які потрібно платити податок, можна на сайті Міністерства економіки України.

Ставка транспортного податку не залежить ні від року випуску авто, ні від його реальної або середньоринкової вартості. Вона фіксована і становить 25 000 грн за кожен транспортний засіб у власності.

Хто має право не платити податок на розкіш

Згідно з чинним законодавством, деякі категорії громадян звільняються від сплати "податку на розкіш". У яких випадках можна не платити податок на нерухоме майно:

  • якщо нерухомість знаходиться в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території;

  • якщо квартира або будинок зруйновані/сильно пошкоджені внаслідок війни;

  • якщо у власника нерухомості 3 або більше дітей і є статус багатодітної сім'ї;

  • якщо власником є одинока мати/батько, яка(ий) виховує сиріт або дітей з інвалідністю;

  • якщо у власника є статус учасника АТО;

  • якщо йдеться про навчальний заклад або релігійну організацію.

Усім іншим доведеться платити податок на нерухоме майно. Пенсіонери також не звільняються від сплати "податку на розкіш", якщо вони не потрапляють під інші пільгові категорії.

Коли потрібно платити податок на розкіш

Строки сплати податку на нерухомість і транспортного податку залежать від того, хто сплачує - фізична чи юридична особа. Так, у фізичних осіб обов'язок сплати податку на житло або авто виникає тільки при отриманні від податкової служби податкового повідомлення-рішення (ППР). Це повідомлення надсилають одержувачу рекомендованим листом із повідомленням про вручення за податковою адресою платника.

Податкова служба надсилає фізичним особам ППР про сплату податку на нерухоме майно до 1 липня поточного року за попередній рік. Наприклад, якщо потрібно заплатити податок за 2023 рік, то платник має дочекатися відповідного повідомлення до 1 липня 2024 року. Після отримання цього повідомлення у фізичної особи є 60 днів на сплату податку.

Якщо повідомлення не надійшло до 1 липня, це може означати, що місцева рада не встановила податок на нерухомість. Деякі місцеві влади встановлюють податок на нерухоме майно тільки для юридичних осіб або збільшують пільгову норму за квадратурою житла.

Із транспортним податком трохи інша ситуація. Податкова теж надсилає фізособі відповідне повідомлення до 1 липня 2024 року, але податок сплачується вже за 2024 рік, а не за попередній рік, як у випадку з нерухомістю. Податок на автомобіль також потрібно сплатити протягом 60 днів після отримання повідомлення. Якщо не сплатити "податок на розкіш" вчасно, то платнику податків нараховують борг.

Юридичні особи сплачують "податок на розкіш" за іншим принципом. Вони самостійно обчислюють податок, тобто не отримують жодних повідомлень, після чого сплачують цей податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Сплачені суми податку потрібно внести до річної податкової декларації.

Як розрахувати податок на розкіш

Ставка податку на нерухоме майно розраховується у відсотках від мінімальної зарплати, яка встановлена станом на 1 січня звітного року. Ця ставка не може бути більшою за 1,5% за 1 м². Якщо податок сплачується у 2024 році, значить, звітним роком виступає 2023 рік і варто орієнтуватися на мінімальну зарплату на 1 січня 2023 року. На той момент вона становила 6700 грн. Відповідно максимальна ставка не може бути більшою за 100,5 грн.

Розмір ставки не обов'язково має бути 1,5%, він може бути і 1% або нижче. Ставка встановлюється сільською, селищною або міською радою. Якщо нерухомість розташована в селі в Київській області, то потрібно орієнтуватися на сільську раду. Дізнатися розмір ставки у своєму регіоні можна на сайті Державної податкової служби України.

Щоб розрахувати суму податку, потрібно від наявної площі житла відняти пільгову норму і квадрати, що залишилися, помножити на ставку за своїм регіоном. Це і буде сума податку до сплати: вона має збігатися із сумою в ППР. Якщо йдеться про велику нерухомість, важливо не забути додати фіксовані 25 000 грн.

Розраховувати транспортний податок не потрібно, оскільки він фіксований - 25 000 грн. Єдиний нюанс - якщо машину куплено посеред року, тоді податок сплачується тільки за ті місяці, коли автомобіль уже було оформлено на нового власника.

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені