Що таке монолітно-каркасний будинок

Що таке монолітно-каркасний будинок

Квартири в монолітно-каркасних будинках користуються в Україні дедалі більшим попитом. Покупці розуміють, що отримують вагомі переваги, причому за прийнятною ціною, більш привабливою, ніж у випадку з житлом у цегляному будинку. Розглянемо особливості монолітно-каркасних житлових будинків, а також їхні плюси та мінуси.

Монолітно-каркасний будинок - що це?

Будинок, побудований за монолітно-каркасною технологією будівництва, - це житлова будівля з монолітного залізобетонного каркаса. Цей каркас створюється за допомогою колон і перекриттів, між якими споруджено стіни з газоблоку, цегли або іншого будівельного матеріалу. Такі будинки вирізняються високою міцністю і стійкістю. Монолітно-каркасні будинки цінують за сейсмостійкість, тому їх зводять навіть у тих регіонах, де можливі землетруси за шкалою до 8 балів.

У чому основні особливості монолітно-каркасної технології будівництва?

При використанні монолітно-каркасної технології спочатку створюється основа будівлі - залізобетонний каркас з плитами перекриття. Каркас роблять за допомогою знімної опалубки, зведення відбувається поверх за поверхом.

Будівельники встановлюють опалубку і каркас із металевої арматури. Потім в основу заливається бетон і витримується час до повного застигання. Після цього перекривається поверх і знімається дерев'яна опалубка. Процедуру повторюють на кожному наступному поверсі.

За допомогою монолітно-каркасної технології можна звести будинок повністю або побудувати тільки його несучі конструкції. Якщо йдеться про багатоповерхову будівлю, зазвичай зводиться тільки каркас, тоді як стіни виконуються з матеріалу на вибір забудовника. Це може бути газоблок, цегла, силікатна цегла, керамічні блоки. Кладка стін проводиться одночасно зі зведенням каркаса або ж після завершення робіт з будівництва основи будівлі.

Якими особливостями володіють монолітно-каркасні житлові будинки:

  • міцність і стійкість - стабільна конструкція з металевих арматур і бетону робить будинок сейсмічно стійким;
  • довгий термін служби - такі будинки відрізняються довговічністю і можуть без проблем прослужити близько 150 років;
  • свобода реалізації архітектурних рішень - завдяки особливій конструкції архітектори можуть реалізувати нестандартні ідеї і зробити зовнішній вигляд будівлі оригінальним і привабливим;
  • просторість - у монолітно-каркасних будинках найчастіше передбачені просторі внутрішні приміщення і є можливість створення вільного планування.

Чи варто купувати житло в монолітно-каркасному будинку, можна остаточно вирішити, вивчивши не тільки особливості, а й переваги та недоліки таких будівель.

Які переваги у монолітно-каркасних будинків?

Одна з основних переваг монолітно-каркасного будинку - висока швидкість будівництва, хоча цей плюс відіграє роль далеко не для всіх покупців нерухомості. Якщо в планах купити квартиру на вторинному ринку, тоді на цю перевагу можна не звертати уваги, бо будинок уже здано в експлуатацію.

Висока швидкість зведення важлива для тих, хто купує нерухомість на етапі будівництва. Вкладаючи гроші на старті продажів можна отримати найпривабливішу вартість квадратного метра від забудовника, водночас довго чекати завершення будівництва не доведеться. За монолітно-каркасною технологією за місяць будівельники можуть зводити до 5 поверхів. Така швидкість можлива і завдяки тому, що будувати монолітно-каркасний будинок можна цілий рік, у будь-який сезон, і це не вплине на якість будівництва.

Ще одна важлива перевага - висока надійність споруди. Монолітно-каркасні будинки лідирують за міцністю і довговічністю. Такі будівлі служать помітно довше, ніж панельні та навіть цегляні будівлі.

Додаткові важливі переваги монолітно-каркасного будинку:

  • можливість купівлі квартири з вільним плануванням - завдяки відсутності несучих стін у монолітно-каркасному будинку покупець може вибрати квартиру без внутрішніх перегородок і створити зручне планування з урахуванням своїх потреб і бажань;
  • зручний і якісний ремонт - у монолітно-каркасному будинку відсутні стики, шви і тріщини, тож не доведеться вирішувати проблему наявності щілин або вирівнювання стелі;
  • мінімальна усадка - будинок практично не дає усадки або робить це мінімально і рівномірно по всій квартирі, тому конструкції не тріскаються, не відображаються на свіжому ремонті, та й починати ремонт можна відразу після купівлі житла в новобудові;
  • високі стелі - у більшості монолітно-каркасних технологій хороша висота стель, тому що немає необхідності зменшувати висоту для зниження навантаження на фундамент.

Часто квартири в монолітно-каркасних будинках вибирають і за вигідну вартість. Оскільки під час будівництва таких будівель потрібно менше роботи порівняно з цегляним будинком, а матеріали коштують дешевше, то й остаточна вартість квадратного метра виходить більш привабливою. Але важливо зауважити, що ціни на квартири в монолітно-каркасних будинках нижчі, ніж на аналогічне житло в цегляних новобудовах, але вищі, ніж на нерухомість у панельних будівлях.

У чому недоліки монолітно-каркасних будинків?

Монолітно-каркасні будинки володіють вагомими перевагами, але все ж у них є і недоліки. Одна з проблем, яка може виникнути, якщо вибрати будинок від недобросовісного забудовника, - це порушення технології будівництва. Тільки за умови суворого дотримання технології можна отримати міцну і довговічну новобудову. В іншому разі якість будівлі залишатиме кращою.

Які ще недоліки можуть бути у монолітно-каркасних будинків:

  • висока чутність - бетонні монолітні конструкції пропускають звук, тож для захисту від сторонніх звуків доведеться додатково провести звукоізоляцію;
  • слабкі теплоізоляційні якості - для підвищення енергоефективності квартири доведеться подбати про утеплення стін мінеральною ватою або іншими надійними матеріалами;
  • необхідність провітрювання - моноліт майже не "дихає", тому потрібно буде організувати додаткову вентиляцію і частіше провітрювати квартиру, щоб забезпечити достатній обсяг свіжого повітря;
  • складність прокладання інженерних комунікацій - забудовник продумує і встановлює комунікації ще на етапі будівництва, тому що вкрай складно, а іноді й зовсім неможливо міняти що-небудь або монтувати після завершення будівництва моноліту.

Такі недоліки для багатьох покупців нерухомості здаються незначними, а плюси істотно переважують мінуси. Якщо правильно вибрати забудовника, то можна не сумніватися ні в якості будівництва будинку, ні в якості прокладених інженерних комунікацій.

Питання зі звукоізоляцією і теплоізоляцією можна розв'язати, якщо вибрати квартиру, де будуть виконані стіни з керамічних блоків, зовнішні перегородки будуть утеплені плитами мінеральної вати, а також будуть встановлені двокамерні вікна. Додаткову вентиляцію реалізувати також не проблема. З огляду на привабливу вартість квартир у монолітно-каркасних будинках, такі витрати на облаштування житла повністю виправдовують себе.