Як відновити втрачені документи на нерухомість

Image
27.08.2024

Втрата документів, які підтверджують право власності на нерухомість, - не рідкість, особливо під час війни. Вони можуть бути знищені, загублені або вкрадені. Незалежно від причини втрати документів за власником у будь-якому разі зберігається право власності на нерухоме майно.

Відновити всі важливі папери можна, причому дублікати матимуть таку саму юридичну силу, що й оригінали. Розглянемо докладніше, які документи підтверджують право власності на житло і як їх можна відновити.

Які документи підтверджують право власності на нерухомість

Якщо у власника квартири, будинку або земельної ділянки немає документів, які підтверджують, що йому належить це майно, він не зможе провести жодної юридичної операції з цією нерухомістю. Без відповідних документів немає можливості ні продати, ні обміняти, ні подарувати житло. Власники пошкодженого внаслідок війни майна без документів на нього не зможуть стати учасником програми державної допомоги на відновлення житла "єВідновлення". Ось чому так важливо відновити документи.

Які документи підтверджують право власності на нерухомість в Україні та мають бути у власника квартири чи будинку:

  • договір купівлі-продажу нерухомості;

  • договір дарування;

  • свідоцтво на право власності, отримане від органів місцевого управління

  • витяг про право власності з Державного реєстру майнових прав;

  • свідоцтво про приватизацію житла;

  • державні акти з правом власності на землю;

  • свідоцтво про право на нерухомість у спадок;

  • судове рішення про мирову угоду між власниками житлоплощі;

  • чинне рішення суду;

  • довідка на нерухоме майно з майнових реєстрів.

Залежно від того, яким чином право власності перейшло до нового власника, він відновлює ті чи інші документи. Якщо нерухомість йому подарували, то потрібно продублювати договір дарування. Якщо він отримав квартиру у спадок, треба відновити свідоцтво про право на нерухомість у спадок. У разі купівлі житлоплощі знадобиться дублікат договору купівлі-продажу житла.

Що робити і куди звертатися, якщо втрачено документи на нерухомість

Перше, що має зробити власник нерухомості, якщо документи на житло загублені, - звернутися до поліції з відповідною заявою. Це дає змогу уникнути можливих шахрайських дій з оригіналами. Щоб відновити втрачені документи, далі потрібно звернутися до ЦНАПу (ЦНАПу) або до нотаріуса.

Детальна покрокова інструкція, куди звертатися, щоб відновити документи на нерухоме майно:

  1. Завітати до поліцейської дільниці та написати заяву про втрату документів на квартиру чи будинок.

  2. Розмістити оголошення про втрату документів на нерухомість у місцевих газетах.

  3. Звернутися до ЦНАПу (ЦНАПу) і замовити дублікат свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

  4. Повторно відвідати ЦНАП (ЦНАП) і провести реєстрацію права власності на квартиру або будинок.

Коли ці етапи буде пройдено, співробітник ЦНАПу передає документи державному реєстратору. Під час звернення до ЦНАПу (ЦНАПу) або до нотаріуса із собою потрібно мати оригінали паспорта, ідентифікаційного коду, технічного паспорта на житлову площу, а також уже оформлений дублікат свідоцтва про право власності на нерухомість.

Отримання дубліката свідоцтва про право власності, виданого до і після 2013 року

Дата отримання оригіналу свідоцтва про право власності на нерухоме майно відіграє важливу роль. Якщо документ видано у 2013 році або пізніше, то в Державному реєстрі вже є всі необхідні дані. Ця інформація є підставою для здійснення юридичних операцій з нерухомим майном. Коли відомості в Держреєстрі є, власник житла не обмежений у правах на розпорядження цим майном.

Якщо свідоцтво про право власності на нерухомість було зареєстровано до 2013 року, отримати його дублікат буде складніше, але теж реально. Для цього потрібен доступ до даних з Реєстру прав власності на нерухоме майно, тобто до архіву Державного реєстру речових прав. Цей процес може затягнутися, але власнику квартири або будинку під силу його прискорити, якщо в нього є копія втраченого документа. Для більш швидкого відновлення документів також можна звернутися в архів БТІ.

Відновлення техпаспорта на квартиру

Трапляється й таке, що у власника не залишилося жодних документів на квартиру, тобто немає і технічного паспорта. Цей документ відіграє важливу роль, оскільки в ньому вказані всі відомості про житло, зокрема планування, загальна і житлова площа, розташування стін і вікон та інша інформація. Відновити технічний паспорт теж реально, причому зробити це простіше, ніж у випадку з правовстановлювальними документами.

Інструкція, як відновити технічний паспорт:

  1. Звернутися до БТІ та замовити послугу відновлення технічного паспорта.

  2. Оплатити зазначену послугу. Вартість послуги коливається залежно від типу житла та його площі і загалом може становити до 6000 грн.

  3. Зустрітися зі співробітником БТІ у квартирі або в будинку, на який потрібно заново виготовити технічний паспорт, щоб фахівець зробив ескізний план житлоплощі.

  4. Забрати готовий техпаспорт на нерухомість через 3 тижні.

Якщо вся вищевикладена інформація не допомогла, і власник з якихось причин не зміг відновити втрачені правовстановлюючі документи на квартиру або будинок, є й інший алгоритм дій. Власнику доведеться найняти адвоката і з його допомогою подати до суду заяву про визнання права власності на нерухомий об'єкт. Після отримання рішення суду можна буде відновити всі необхідні документи на житлоплощу.

Як відновити документи на нерухомість, якщо власник помер

Якщо власник житла помер, а документи на нерухомість втрачені, їх усе ще можна відновити. Для початку спадкоємець має розпочати процес вступу в спадщину: зробити це вкрай важливо протягом 6 місяців після смерті спадкодавця.

Якщо спадкоємець вступив у права спадкування і отримав у спадок нерухоме майно, на яке немає правовстановлюючих документів, йому доведеться звернутися до суду. Це необхідно зробити для відновлення права володіння майном. Але спочатку спадкоємець має взяти в нотаріуса постанову, що він не може вступити в спадщину без свідоцтва про право власності на нерухомість.

Самостійно розбиратися з відновленням документів на право власності на квартиру або будинок буває складно. Але без цього не обійтися, якщо виникла необхідність продати нерухомість. Якщо потрібно обміняти або продати квартиру, щодо якої втрачено документи, можна звернутися в агентство нерухомості "Маяк". Команда юристів допоможе в найкоротші терміни відновити всі необхідні правовстановлюючі документи, а юристи займуться пошуком покупців або об'єктів для обміну. З професіоналами вийде зробити все законно і без зайвих нервів.

Потрібна допомога з нерухомістю?Зв'яжіться з нами!Звертайтеся до агентства нерухомості «Маяк» та отримайте професійну консультацію щодо купівлі, продажу, оренди або інвестування в нерухомість.
Image
Катерина ПестряковаОфіс-менеджер
Інші статті
© 2024 Агентство нерухомості Маяк. Всі права захищені