Нерухомість за кордоном для українців

Нерухомість за кордоном

З початком повномасштабної війни за кордоном опинилися близько 5 мільйонів українців. Багато хто з них намагається заново налагодити своє життя і влаштуватися на новому місці. Є й ті, хто приймає рішення придбати житло для постійного проживання за кордоном. Розглянемо найпопулярніші країни серед українців, ціни на нерухомість за кордоном, а також розповімо про важливі етапи купівлі квартири в іншій країні.

В яких країнах українці найчастіше купують нерухомість за кордоном

За даними Євростату, найбільшій кількості українців надали притулок у трьох країнах Європи: Німеччині, Польщі та Чехії. Логічно, що тут спостерігається і високий попит на купівлю житла серед громадян України.

Німеччина

Нерухомість у Німеччині порівняно з українськими цінами на житло - досить дорога. Студія в нормальному районі Берліна обійдеться приблизно в 130 тис. доларів, а за двокімнатні апартаменти доведеться заплатити понад 160 000 доларів. При цьому Берлін доступніший для українців, ніж, приміром, Мюнхен, оскільки в останньому ціни на житло істотно вищі. Тут 1-кімнатна квартира коштує від 260 тис. доларів, 2-кімнатна - від 450 000.

Польща

Понад мільйон українців оселилися в Польщі, обравши цю країну через близькість України, схожість мов та інші зручності. Тут також більш прийнятні для українських покупців ціни на житло, якщо порівняти з іншими європейськими країнами.

Українці найчастіше купують квартири площею 30-70 квадратних метрів. Невелика 1-кімнатна житлоплоща у Варшаві обійдеться приблизно в 95 000 доларів, але це в спальному районі. У центри столиці ціни на нерухомість вищі на 30%. Якщо хочеться заощадити, можна розглянути варіанти проживання в інших містах: Вроцлаві, Кракові, Любліні.

Чехія

Українцям у Чехії знадобиться істотно більша сума на купівлю житла, ніж тим, хто проживає в Польщі. Студія в центрі Праги коштує близько 160 000 доларів, а двокімнатна квартира в спальному районі приблизно в 2 рази дорожче. Але в невеликих містах Чехії ціни помітно нижчі.

Іспанія

Якщо говорити про українців в Іспанії, то вони воліють обзаводитися нерухомістю на узбережжі Середземного моря. Але є й ті, хто хоче жити в сільськогосподарських регіонах країни. У Барселоні купити 2-кімнатну квартиру можна за 160 000 доларів, а на відстані 50 км від неї таке ж житло коштуватиме майже в 3 рази дешевше.

Туреччина

Ринок нерухомості Туреччини зростає вже кілька років, тож ціни на нерухомість тут були ще недавно вельми доступними для українців, а зараз їхній рівень підходить далеко не всім. Особливо це стосується курортних міст і об'єктів, які розташовані недалеко від моря. В Аланьї купити невелику квартиру можна за 70 тис. доларів.

ОАЕ

Житло в ОАЕ користується високим попитом, зокрема серед українців. З огляду на темпи розвитку ринку нерухомості Дубая, багато хто хоче придбати тут апартаменти або віллу, щоб вигідно вкласти гроші. Імовірність виникнення бульбашки в еміраті мінімальна.

Відсутність податку на нерухомість, сильна економіка ОАЕ, широкий вибір житла на вторинному ринку і в новобудовах, проста процедура купівлі - все це чудові умови для інвесторів. До того ж прибутковість від перепродажу апартаментів або будинків і здачі житлових об'єктів в оренду дійсно висока. Українці можуть купити нерухомість в ОАЕ не тільки з повною оплатою, а й за допомогою іпотеки.

Грузія

Якщо обирати нерухомість за кордоном за цінами, наближеними до українських, то можна зупинитися на Грузії. У Тбілісі однокімнатну квартиру можна придбати за ціною від 30 000 доларів, двокімнатну - від 45 000 доларів. І все ж багато українців хочуть жити не в столиці, а ближче до моря, наприклад у Батумі, Кутаїсі та в інших містах західної частини країни.

Грузія приваблює українців і тим, що купити житло іноземцям тут простіше простого. Для укладення угоди знадобиться тільки закордонний паспорт. Таким чином купити квартиру можна як на вторинному ринку, так і в нових будинках від забудовників. У Батумі є багато пропозицій і в нещодавно зданих новобудовах.

Словаччина

У Словаччині теж проживає досить багато українців. Якщо бюджет обмежений, придивлятися житло можна в будь-якому місті, крім столиці. У такому разі за 1-кімнатну квартиру доведеться заплатити приблизно 100 000 доларів. У Братиславі ціни суттєво вищі: така ж житлоплоща обійдеться вже у 180 000 доларів. Якщо розглядати історичний центр столиці, то тут за 3-кімнатну квартиру продавець може попросити і 500 тис. доларів.

Румунія

Тим, у кого невеликий бюджет, можна розглянути варіант проживання та купівлі власної нерухомості в Румунії. Тут ціни на квартири майже не відрізняються від українських. У Бухаресті вартість житла стартує від 55 000 доларів. У невеликих містах можна купити простору квартиру і за 40 000 доларів.

Де найдешевша нерухомість за кордоном

Болгарія, Грузія, Румунія - ці три країни входять у топ за найдешевшим житлом. Також можна вивчити ринок нерухомості в Північній Македонії, Молдові, Боснії і Герцеговині, Греції, Чорногорії.

Якщо розглядати конкретно країни Євросоюзу, то 2024 року можна дешево придбати житло в Іспанії. У Мадриді вартість квадратного метра при купівлі нерухомості становить від 2 до 6 тисяч євро залежно від локації. Словаччина - ще одна країна з доступним житлом. Якщо розглядати квартири не в центрі Братислави, то за квадратний метр попросять від 3 до 4,5 тисяч євро. У центральних районах столиці - 4-7 тис. євро.

Невисокі ціни на житло фіксуються також у Хорватії. У Загребі реально купити квартиру за ціною від 2,3 до 5 тисяч євро за квадратний метр. Приблизно такі ж ціни на житлову нерухомість пропонують і на Кіпрі. Вартість квадратного метра в Лімассолі - у межах 2,5-6 тисяч євро. Як і всюди, центральна частина столиці - найдорожча.

У пошуках недорогої нерухомості в Європі не варто залишати поза увагою і Бельгію. У центрі Брюсселя квартири продаються за ціною від 3,5 до 5 тис. євро за квадратний метр, у більш віддалених районах - за ціною 3000-4000 євро.

Де за кордоном найперспективніша нерухомість

Якщо розглядати купівлю житла за кордоном не тільки з погляду особистого комфорту та вигідної ціни, а й з погляду ліквідності та інвестиційної привабливості, рейтинг країн трохи відрізнятиметься.

Найвигідніше інвестувати на ринку нерухомості, що швидко зростає. Станом на вересень 2024 року, найпривабливішими країнами для інвестування у квартири, апартаменти та будинки вважаються Туреччина та ОАЕ. За останній рік об'єкти в містах Туреччини подорожчали в середньому у 2,5 раза. У Дубаї ціни теж постійно зростають: за 2024 рік об'єкти зросли в ціні в 1,5-2 рази.

За Туреччиною та ОАЕ йдуть країни Шенгенської зони, а також Велика Британія. Тут об'єкти нерухомості дорожчають у середньому на 6% на рік. Але важливо зауважити, що у Великій Британії та багатьох інших країнах Європи ціни для українців не завжди виявляються доступними.

За даними Євростату, до ТОП-5 європейських країн за динамікою цін на житлову нерухомість увійшли Словенія, Італія, Португалія, Норвегія, Люксембург. Крім інвестиційної вигоди, у деяких країнах під час купівлі житла українці отримують й інші переваги. В Італії та Португалії - це вид на проживання. Такий самий плюс для іноземних покупців нерухомості є і в Греції, на Кіпрі та Мальті.

Основні кроки для купівлі нерухомості українцями за кордоном

Якщо в Україні можна спокійно купити житло за готівку, то за кордоном зробити це практично нереально. Саме з цієї причини найбільше складнощів виникає якраз із внесенням готівки на рахунок у європейському або іншому закордонному банку.

Як приблизно виглядає процес купівлі квартири за кордоном для громадян України:

  1. Відкриття рахунку в іноземному банку. Це обов'язковий етап, оскільки саме з особистого рахунку покупець перераховує гроші продавцю нерухомості. Але не всі закордонні банки готові надавати таку послугу громадянам інших країн.
  2. Провезення готівки через кордон. Через чинні обмеження на перерахування валюти безготівковим способом українці часто йдуть на ризик провезення готівки через кордон. Але тут теж є свої обмеження. Одна людина може за раз провести не більше 10 000 євро, щоб не відображати ці гроші в декларації. Якщо сума більша, її потрібно вказати в декларації та пояснити джерело отримання грошей.
  3. Підтвердження походження грошей. У закордонні банки також доведеться надати документальне підтвердження, звідки гроші. Інакше банк відмовиться проводити операцію з відкриття рахунку і зарахування на нього готівки.
  4. Спеціальний дозвіл на купівлю нерухомості. У деяких європейських країнах покупець повинен спочатку отримати дозвіл на купівлю об'єкта від влади і тільки потім проводити операцію. Таке правило діє, наприклад, в Австрії та Польщі (у прикордонній зоні).
  5. Відкриття податкового рахунку. Для купівлі нерухомості за кордоном українці мають легалізувати свій намір у податковій системі тієї країни, яку обрано для придбання житла. Таку вимогу можна побачити в Португалії, Туреччині та інших країнах.
  6. Обов'язкова участь ріелтора. У більшості країн купити нерухомість без ріелтора неможливо. Агент виступає не просто посередником, а й відповідає за взаємодію сторін, підготовку документів, підтвердження намірів покупця тощо.

У процедурі купівлі нерухомості за кордоном є безліч нюансів і підводних каменів. Але якщо звернутися до професіоналів, то все пройде гладко і відносно швидко. Агентство нерухомості "Маяк" працює не тільки в Україні, а й за кордоном, тож наші ріелтори з радістю допоможуть у придбанні житла в ОАЕ, Туреччині, Чорногорії, Іспанії та інших країнах.